1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A ciszterci rend budai Szent Imre Gimnáziumának története

Az alapítástól - a szétszóratásig, és még azon túl is... 1912-1948-1958

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Cserkész Alapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 150 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-04-4624-3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Kihajtható mellékletekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Az emlékezet tartja össze a világot", hallottuk nem egyszer a Ciszterci Rend budai Szent Imre Gimnáziuma igazgatójától, akit 1948 júniusában üldöztek ki rendtársaival együtt az Alma Máterből, ami... Tovább

Előszó

"Az emlékezet tartja össze a világot", hallottuk nem egyszer a Ciszterci Rend budai Szent Imre Gimnáziuma igazgatójától, akit 1948 júniusában üldöztek ki rendtársaival együtt az Alma Máterből, ami nekünk az "Elveszett Paradicsom" egy visszaszerzett kis zuga volt: ifjúságunk Boldogságszigete.
A jelen összeállítás - ha úgy tetszik - afféle családi emlékezés. Emlékezés régiekről, hogy az eljövendők ne felejtsék: vannak örök értékek és mértékek, amelyek szerint élni érdemes! - Azon a napon, a mi Paradicsomkertünkből való kiűzetésünk napján sem változott, és az Isten által megőrzött bibliás "maradék" szívében ma is ugyanúgy tovább él Szent Bernát fiainak pedagógiai hitvallása. Ennek a pedagógiának magva a Summa debetur pueris reverentia, azaz: a gyermekek iránt a legnagyobb tisztelettel tartozunk, hiszen ők Isten legbecsesebb ajándékai és legcsodálatosabb lehetőségei számunkra. A magot életfává növesztő életnedv pedig az a felelősség, amelyet Szent Bernát szavaival így vallunk mindenkor: "Ha drága kristály edényben Szent Fiának a kereszten kiömlő véréből a legdrágább cseppeket bízta volna rám az Isten, vajon nagyobb lenne-e a felelősségem, mint hogy most ezeken a vércseppeken megváltott emberlelkeket bízta rám az én mennyei Atyám."
Lényeges dolog, hogy a nevelő és a növendék egyformán a mennyei Atya gyermeke. Tehát egy nagy családban az idősebb és a fiatalabb testvér áll egymás mellett, nem pedig valamiféle katonai, rendőre vagy társadalmi ranglétra. Nincs önkényesség és kiszolgáltatottság. A természetes fegyelem itt a kölcsönös tiszteleten alapuló "Szent rend". (Ilyen értelemben "hierarchikus".) Itt nem szégyen sírni, és nem szégyen nevetni - együtt! Mindenki természetesnek tartja, hogy ellenőrzött követelmény nélkül nincs nevelés, nemesedés, amely a tisztelettel párosulva a lélek szabadságára emel. És mindenki törekszik arra, amit egyik igazgatónk ajkáról idézett egy ciszterci diák: Sohasem fogok belefáradni a megbocsátásba!
Ezt a meleg családi atmoszférát érezzük, amikor emlékezünk, és a zsoltáros szavaival valljuk: "Ó Jeruzsálem, amikor rólad elfeledkezem, száradjon el a jobbkezem...S ha Jeruzsálemet minden örömem közt legcsúcsra nem teszem!" Vissza

Tartalom

Dr. Kerekes Károly: Előszó helyett7
Dr. Balogh Endre: Lectoris salutem8
Dr. Nemes Zoltán: Az Alapítvány mint kiadó köszönti az Olvasót9
I. fejezet11
Bevezetés13
Az alapok, az első évek15
Az első megpróbáltatás23
Az első érettségiztetéstől a saját otthonig26
Saját otthonok30
Sikeres évek33
Az "Értesítők"36
Beborult történelmi ég alatt38
Utószó43
II. Fejezet47
Végzős évfolyamok tanárai, diákjai és érettségi tételeik49
Löfler János: 1948 után érettségizettek névsorai119
III. Fejezet137
Badál Ede Álmos: Névjegyzék a szerzetes tanárokról és fontosabb személyi adataik137
Rövidítések a "Névjegyzékben"139
dr. Balogh Endre: A civil tanárok névjegyzéke tantárgyukkal és működési idejükkel150
Képmellékletek151
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv