1.036.055

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Száz diktátum/Szó és szólásmódrövidítések

Segédkönyv kezdő, haladó és beszédiró gyorsirók részére

Szerkesztő

Kiadó: Magyar Gyorsíró Szemle
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 119 oldal
Sorozatcím: A Magyar Gyorsíró Szemle Könyvtára
Kötetszám: 9, 6
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két mű egy kötetben. Fekete-fehér ábrákkal. Szerkesztette Kiss József piarista tanár, az Országos M. Kir. Gazdasági Szaktanárvizsgáló Bizottság és a Budapesti Gyorsírás-, Szépírás- és Gépírástanítókat Vizsgáló Állami Bizottság tagja. Közreműködött: Nemes Zoltán dr. országgyűlési gyorsirodai titkár. Az első művet nyomtatta a Buschmann F. Utódai könyvnyomda, a második művet nyomtatta a Mérnökök Nyomdája, Budapest; kiadási éve 1935.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A középiskolai kötelező gyorsírástanítás életbeléptetése óta évről-évre mindig több és több tehetséges tanuló ismerkedik meg a gyorsírással. Közülük igen soknak nem állott volna módjában, hogy... Tovább

Előszó

A középiskolai kötelező gyorsírástanítás életbeléptetése óta évről-évre mindig több és több tehetséges tanuló ismerkedik meg a gyorsírással. Közülük igen soknak nem állott volna módjában, hogy rendkívüli tárgyként tanulja a gyorsírást. A kötelező tanítás évei alatt azonban nemcsak megismerik, hanem meg is szeretik a középiskola eme legfiatalabb kötelező tantárgyát. A gyakorlati ügyességen s a lépésről-lépésre, szótagról-szótagra ellenőrizhető haladás-okozta jóleső és serkentő érzésen kívül - ha sokan még nem is ismerték fel, - számos olyan mozzanat van a gyorsírásban, amely a formális képzés szempontjából is jelentékeny mértékben esik a latba. Ezek a mozzanatok tudatosítják a tanulók nyelvtani ismereteit, fejlesztik nyelvérzékét, felkeltik és jótékonyan foglalkoztatják leleményességét, megfigyelő képességét, emlékező tehetségét és munkakedvét.
Akik a gyorsírás föntebbi tulajdonságainak csak egyikét-másikát is megérzik, azok nem elégszenek meg a kötelező tanítás folyamán elérendő céllal. Az ilyen tanulók a napi leckéken túlmenőleg is szívesen és szeretettel foglalkoznak a gyorsírással s számukra - főleg a diktálószövegek mennyiségét tekintve - kevés az a gyakorlási lehetőség, amelyet a tankönyv és a szaklapok nyújtanak. Ez a diktálókönyv az ilyen komolyabb és szorgalmasabb tanulók jogos igényeit akarja szolgálni.
E diktálókönyvben Az Egységes Magyar Gyorsírás Könyvtárának 56. .számaként megjelent Gyorsírási gyakorló- és diktálókönyvemhez képest több célszerűnek látszó változtatást eszközöltem. Ezek a következők:
1. Minthogy az új Tanterv az 1937/38. iskolai évtől kezdve a III. osztályra írja elő a kötelező gyorsírástanítás megkezdését, s a tanév végére elérendő percenkénti sebességet 50 szótagban állapítja meg, 50 szótagos diktátumokat is közlök.
2. Az 50 és 60 szótagos diktátumok összeállítása közben ügyeltem arra, hogy ezek a diktátumok ne csak nyelvi és tárgyi szempontból, hanem módszertani szempontból is jól felhasználhatók legyenek. Ezért úgy válogattam össze ezeket a szövegeket, hogy lehetőleg ne, vagy csak igen elvétve szerepeljenek bennük olyan szavak, amelyekre az irodai gyorsírásban állandó rövidítés van. A zavartalan haladásnak ugyanis kevés olyan ártalmas kerékkötője van, mint az úgynevezett előlegezés, vagyis a kötelező tanítás keretében állandó rövidítésként szereplő szavak teljesen kiírt alakjának a begyakoroltatása.
3. Az egyes diktátumok különböző sebességgel való diktálásának megkönnyítése céljából a szövegeket 20-20 szótagos részekre osztottam. Vissza
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Száz diktátum/Szó és szólásmódrövidítések Száz diktátum/Szó és szólásmódrövidítések Száz diktátum/Szó és szólásmódrövidítések Száz diktátum/Szó és szólásmódrövidítések Száz diktátum/Szó és szólásmódrövidítések Száz diktátum/Szó és szólásmódrövidítések Száz diktátum/Szó és szólásmódrövidítések Száz diktátum/Szó és szólásmódrövidítések Száz diktátum/Szó és szólásmódrövidítések

Belülről megerősített példány. Egy lap javított.

Állapot:
4.580 Ft
2.290 ,-Ft 50
11 pont kapható
Kosárba
konyv