A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyarország élelmiszer-gazdasága a hetvenes években

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-231-387-9
Megjegyzés: Táblázatokkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Alig elhagyva a hetvenes éveket, röviden, tömören e könyv segítségével visszatekinthetünk az elmúlt 10 év magyar mezőgazdaságának és élelmiszeriparának eredményeire és nehézségeire.
Megelevenednek előttünk mindazok a problémák, amelyek nap mint nap foglalkoztatják a közvéleményt.
Van-e különbség az iparban és a mezőgazdaságban dolgozók jövedelme között?
Garantált út-e a termelési sikerekhez az egyéni és a vállalati érdekeltség összehangja?
Milyen ténezők hatnak az üzemek közötti differenciálódás növekedésében?
Száraz elemzés helyett a szerző személyes véleményével tarkított, izgalmas összefoglalót olvashatunk a hetvenes évek élelmiszer-gazdaságáról.
A könyv gyors megjelentetésével célunk az volt, hogy a szakemberek a levont tanulságokból okulva segítséget kapjanak gyakorlati munkájukhoz s némely vonatkozásban a jövő körvonalazásához.

Tartalom

Előszó5
Bevezetés7
Az élelmiszer-termelés fejlődése11
Élelmiszer-termelésünk nemzetközi összehasonlítása11
Az élelmiszer-termelés bruttó és nettó termelésének növekedése15
A termelési szerkezet változása21
Az élelmiszer-fogyasztás és a külkereskedelmi forgalom alakulása53
A belföldi élelmiszer-fogyasztás alakulásának feltételei54
Az élelmiszertermékek külkereskedelmi forgalma62
A termelőerők színvonalának alakulása az élelmiszertermelésben74
A termőföld - mint termelési alap - jelentősége74
Az élelmiszer-termelés állóeszköz-ellátottsága és -kihasználása80
A forgóeszköz-állomány alakulása86
Az élelmiszer-termelés munkaerőhelyzetének alakulása90
A termelési erőforrások hatékonysága101
A termelésfejlesztés és a hatékonyság101
A földminőség és a hozam kapcsolata104
A területi termelékenység alakulása107
A felhasznált anyagok hasznosulása108
Az élőmunka-termelékenység alakulása117
Az állóeszköz-gazdálkodás hatékonysága122
Az élelmiszer-termelés szabályozó rendszere130
Az élelmiszer-termelés ár- és jövedelemszabályozó rendszere132
A mezőgazdasági vállalati jövedelem alakulása136
A mezőgazdasági költségvetési kapcsolatainak alakulása148
Az élelmiszeripar jövedelemhelyzete150
A fejlesztési források alakulása163
Szabályozás és differenciálódás a mezőgazdasági nagyüzemekben168
A célok és a szabályozás összhangja, illetve feszültségei a mezőgazdaságban174
Az élelmiszeripar szabályozási rendszere178
Gyakorlati tervezőmunkánk ellentmondásai180
Az élelmiszer-termelés szervezeti feltételei183
A mezőgazdaság vállalati szerkezete183
A szervezeti formák fejlődése187
A hetvenes évek tanulságai193
Irodalom207

Dr. Németi László

Dr. Németi László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Németi László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv