1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ételmérgezések, ételfertőzések

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 13 cm
ISBN: 963-241-242-7
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó (dr. Rodler Imre)9
Ételmérgezések, ételfertőzések11
Növényi eredetű mérgezések, gombamérgezések21
A növényi mérgezések okozói és tünetei22
Ételmérgezések, ételfertőzések körüli eljárás21
Az ételmérgezések, ételfertőzések észlelése35
Elsősegélynyújtó eljárások ételmérgezés, ételfertőzés esetén36
Ételmérgezések, ételfertőzések bejelentési rendszere39
A közegészségügy-járványügy szervezete (KÖJÁL, KJSZ, KJK) és feladatai ételmérgezés előfordulásakor45
A közegészségügy-járványügy szervezete45
Különleges ételmérgezési, ételfertőzési, esetekben eljárásra jogosult közegészségügyi szervek70
Munkahelyek, intézmények vezetőinek, élelmiszerek előállítóinak, forgalmazóinak feldatai ételmérgezés, ételfertőzés esetén71
Az ételfertőzések, ételmérgezések megelőzése, az élelmezés-egésxzségügy területén együttműködő egészségügyi és társszervek, hatóságok feladatai73
A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium és szakigazgatási intézmények szervezete és élelmiszerhigéniai feladatai73
A Belkereskedelmi Minisztérium, a kereskedelmi felügyelőségek szervezete, feladata, jogköre77
A gyógyító ellátás és az élelmezés-egészségügy együttműködése, kapcsolata79
Az Állami Közegészségügyi Állomás-Járványügyi Főfelügyelőség és Felügyelőségek, a MÉM és szakigazgatási intézményei és a Kereskedelmi Felügyelőségek együttműködése80
A KÖJÁL, az Állategészségügyi Állomás és helyi szerveik együttműködése ételmérgezés, ételfertőzés előfordulásakor81
Az üzemi (tröszti, vállalati) belső ellenőrzés szerepe az étemérgezése, ételfertőzések megelőzésében82
Társadalmi és tömegszervezetek szerepe az ételmérgezések megelőzésében84
Az élelmezés-egészségügyi viszonyok értékelése az ételmérgezések szempontjából85
Az élelmiszeripari üzemek higiénés viszonyai85
Közétkeztetési és vendéglátóipari üzemek higiénés viszonyai93
Az élelmiszerszállítás, ételszállítás higiénés viszonyai98
Az élelmiszerkereskedelem higiénés viszonyai101
Takarítás, fertőtlenítés élelmezési létesítményekben104
Rovar- és rágcsálóirtás élelmezési egységekben 105
A dolgozók egészségi állapota, alkalmassági vizsgálatok112
Élelmezési egységekben dolgozók oktatása116
Magánháztartásban előforduló ételmérgezések, ételfertőzések megelőzésének gyakorlati szempontjai118
A megbetegedések megelőzésének gyakorlati szempontjai120
Élelmiszermikrobiológia132
Élelmiszer és baktériumok132
Baktériumok által okozott élelmiszerártalmak134
Vírusok és rickettsiák élelmezés-egészségügyi vonatkozásai166
Entomológia. A rovarok és az élelmiszerek169
Rágcsálók169
Élelmiszerparazitológia170
A mérgek, egészségre káros anyagok élelmezéstoxikológiai megítélése 175
A vegyi anyagok okozta ételmérgezésekről általában175
A vegyi anyagok méregkategóriában sorolása175
Toxikológiai vizsgálómódszerek178
Az élelmiszerekben előforduló idegen vegyi anyagok toxikológiai kémiai vizsgálati módszerei180
Az élelmiszerekbe jutó vegyi anyagok forrásai183
Környezeti szennyeződések és a természetes tartalom185
Mikotoxinok185
Az élelmiszerekben természetes tartalomként előforduló mérgező, egészségre ártalmas vegyületek186
Biotoxinok189
Technológiai eredetű vegyi szennyező anyagok190
Mit kell tenni ételfertőzés, ételmérgezés előfordulása esetén?193
Mit kell tenni az ételfertőzések, ételmérgezések megelőzésére?197
Irodalom201
Tárgymutató205
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv