Előszó
A mezőgazdasági, kertészeti termesztésben a biológiai tényezőknek, így a fajtának is alapvető jelentősége van. Különösen nagy szerepe van a fajtának a gyümölcstermesztésben, ahol a fás növényekre...
Tovább
Előszó
A mezőgazdasági, kertészeti termesztésben a biológiai tényezőknek, így a fajtának is alapvető jelentősége van. Különösen nagy szerepe van a fajtának a gyümölcstermesztésben, ahol a fás növényekre jellemzően a több évtizedes ültetvény hatékony üzemeltetését befolyásoljuk a fajta megválasztásával.
A fás gyümölcstermő növények sajátosságaiból adódóan a fajtaváltás hosszabb időt vesz igénybe, mint az egyéves növényeknél Éppen ezért körültekintően és sokoldalúan értékeljük a gyümölcstermő fajtákat a termesztési célkitűzésnek megfelelően.
A lakosság friss gyümölcsfogyasztásához, a konzerv, hűtőipari feldolgozáshoz és a friss gyümölcsexportra eltérő jellegű fajtádra van szükség. A gyümölcs szállíthatóságát, gépi betakarítását, osztályozását, csomagolását, tárolhatóságát a fajta hús keménysége, alakja, érettségi állapota befolyásolja. Az áru minőségét a felhasználásnak megfelelő egyenletes gyümölcsméret, színeződés, húskeménység, íz- és zamatanyagok határozzák meg.
A fajta termesztési értékét az ökológiai tényezőkhöz való alkalmazkodó képessége, a fagy és szárazságtűrése, a betegség és kártevők elleni rezisztenciája, a terméshozás sajátosságai befolyásolják. A korai termőrefordulás, rendszeres és magas terméshozamok, egyenletes gyümölcsméret, jó gyümölcsszíneződés mind mind alapvető sajátossága a fajtának.
A fajták termékenyülési viszonyai alapján tiszta, illetve vegyes fajtájú ültetvényeket létesítünk. Az öntermékenyülő fajták többségét tisztán telepíthetjük, s ezekben a táblákban, gyümölcsösökben fajtaspecifikus egységes termesztéstechnológia, metszés, trágyázás, növényvédelem, termésbetakarítás alkalmazható. Az idegentermékenyülő fajták pollenadó fajtáit a virágzási idő alapján gondosan kell összeválogatni, társítani a megfelelő terméshozam érdekében.
Vissza