1.034.174

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsfajtahasználat és áruismeret

Egyetemi jegyzet

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Kertészeti Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 236 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Egyetemi jegyzet. Megjelent 400 példányban, kihajtható mellékletekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A mezőgazdasági, kertészeti termesztésben a biológiai tényezőknek, így a fajtának is alapvető jelentősége van. Különösen nagy szerepe van a fajtának a gyümölcstermesztésben, ahol a fás növényekre... Tovább

Előszó

A mezőgazdasági, kertészeti termesztésben a biológiai tényezőknek, így a fajtának is alapvető jelentősége van. Különösen nagy szerepe van a fajtának a gyümölcstermesztésben, ahol a fás növényekre jellemzően a több évtizedes ültetvény hatékony üzemeltetését befolyásoljuk a fajta megválasztásával.
A fás gyümölcstermő növények sajátosságaiból adódóan a fajtaváltás hosszabb időt vesz igénybe, mint az egyéves növényeknél Éppen ezért körültekintően és sokoldalúan értékeljük a gyümölcstermő fajtákat a termesztési célkitűzésnek megfelelően.
A lakosság friss gyümölcsfogyasztásához, a konzerv, hűtőipari feldolgozáshoz és a friss gyümölcsexportra eltérő jellegű fajtádra van szükség. A gyümölcs szállíthatóságát, gépi betakarítását, osztályozását, csomagolását, tárolhatóságát a fajta hús keménysége, alakja, érettségi állapota befolyásolja. Az áru minőségét a felhasználásnak megfelelő egyenletes gyümölcsméret, színeződés, húskeménység, íz- és zamatanyagok határozzák meg.
A fajta termesztési értékét az ökológiai tényezőkhöz való alkalmazkodó képessége, a fagy és szárazságtűrése, a betegség és kártevők elleni rezisztenciája, a terméshozás sajátosságai befolyásolják. A korai termőrefordulás, rendszeres és magas terméshozamok, egyenletes gyümölcsméret, jó gyümölcsszíneződés mind mind alapvető sajátossága a fajtának.
A fajták termékenyülési viszonyai alapján tiszta, illetve vegyes fajtájú ültetvényeket létesítünk. Az öntermékenyülő fajták többségét tisztán telepíthetjük, s ezekben a táblákban, gyümölcsösökben fajtaspecifikus egységes termesztéstechnológia, metszés, trágyázás, növényvédelem, termésbetakarítás alkalmazható. Az idegentermékenyülő fajták pollenadó fajtáit a virágzási idő alapján gondosan kell összeválogatni, társítani a megfelelő terméshozam érdekében. Vissza

Tartalom

Bevezetés /Dr. Gyúró Ferenc/ 3.
Fajta fogalma /Dr. Nyéki József/ 7.
Gyümölcsfajták termesztési értéke /Dr. Nyéki József/ 12.
Gyümölcsáruérték fogalma, jellemzői
/Dr. Tóth Magdolna/ 17.
Gyümölcsfajtákkal szemben támasztott követelmények
a felhasználási módok szerint
/Dr. Tóth Magdolna/ 29.
Gyümölcsfajok virágzása és termékenyülése
/Dr. Nyéki József/ 49.
Gyümölcsfajok és fajták társítása
/Dr. Soltész Miklós/ 67.
Fajtahasználat és fajtapolitika /Dr. Gyúró Ferenc/ 81.
Alma /Dr. Gyúró Ferenc - Dr.Nyéki József/ 89.
Körte /Dr. Nyéki József/ 109.
Birs /Dr. Nyéki József/ 116.
Őszibarack /Dr. Gyúró Ferenc - Dr. Nyéki József/ 118.
Kajszibarack /Mády Rezső/ 132.
Cseresznye /Dr. Nyéki József/ 147.
Meggy /Dr. Nyéki József/ 153.
Szilva /Mády Rezső/ 162.
Málna /Dr. Tóth Magdolna/ 177.
Szamóca /Dr. Tóth Magdolna/ 184.
Pirosribiszke /Dr. Tóth Magdolna/ 192.
Feketeribiszke /Dr. Tóth Magdolna/ 200.
Köszméte /Dr. Tóth Magdolna/ 207.
Mandula /Mády Rezső/ 210.
Dió /Mády Rezső/ 216.
Gesztenye /Mády Rezső/ 225.
Mogyoró /Mády Rezső/ 230.
Irodalmi forrásmunkák 234.
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv