1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattenyésztési enciklopédia 3.

Sertéstenyésztés, lótenyésztés, baromfitenyésztés

Szerző
Grafikus

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 475 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

SERTÉSTENYÉSZTÉS
Bevezetés13
A sertés domesztikációja13
A sertés népgazdasági jelentősége15
A sertés elnevezése ivar, kor és használat szerint17
A sertés külső testalakulása15
Irányelvek a sertés testalkatának megítéléséhez19
Méretek felvétele a sertésen24
A sertés fejlettsége és súlya26
A sertés színe, bőre és szőrzete26
A sertés testrészei29
Az ivari jelleg és az ivartalanítás38
A sertés belső értékmérő tulajdonságai40
Egészségi állapot és szervezeti szilárdság40
Szaporaság40
Tejtermelő-képesség42
Malacnevelő-képesség, alomkiegyenlítettség42
Hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség43
A sertés vágóértéke45
Átörökítőképesség47
A sertés fajtái48
A mangalica48
Magyar fehér hússertés52
Berkshire sertés55
A cornwall (large black)56
Egyéb fajták58
A sertés tenyésztése66
A fajta és a tenyészirány megválasztása66
A tenyészkoca kiválasztása69
A tenyészkan kiválasztása70
Tenyésztési eljárások a sertéstenyésztésben71
A sertések törzskönyvezése77
Törzskönyvi ellenőrzésbevétel77
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése77
Ellenőrzési lapok vezetése80
Törzs és tenyésztési főkönyv84
A külemi bírálat előfeltételei84
Törzskönyvi osztályok84
Törzskönyvi osztályba sorolás84
A hizodalmasság és vágóérték megállapítása87
A hizodalmasság és takarmányértékesítő-képesség megállapítása87
A vágottáru minősítése89
Zsírsertések minősítése92
A vizsgált egyed értékelése és minősítése92
A sertés takarmányozása95
A sertés életfenntartó táplálóanyag-szükséglete95
A sertés takarmányainak előkészítése. Etetési rend96
A sertés takarmányai97
A sertés legeltetése97
Zöldtakarmányok99
Szénalisztek, szénafélék és pelyvák100
Szilázsok, gumók és gyökerek. Nedvdús takarmányok100
Nedves ipari melléktermékek101
Magvak101
Légszáraz gyári melléktermékek103
Állati eredetű takarmányok103
Konyhamoslék104
A sertésistállók és berendezése105
Általános irányelvek105
Az istállók alapterülete106
A sertésistállók elhelyezése106
Az oldalfalak, mennyezet, tető, padozat, ajtók, ablakok és szellőztetők107
A kifutók108
A fiaztató108
A szabad szállások mint fiaztatók111
A tenyészkanok istállója111
A vemhes kocák, süldők és hízók istállója112
Egyéb épületek116
Vályúk és etetőhelyek117
A sertések ápolásának általános irányelvei117
A sertés szaporítása119
A koca ivarzása119
A pároztatás120
A malacoztatás gyakorisága és legkedvezőbb időpontja122
A tenyészkan takarmányozása és ápolása124
A vemhes koca ápolása és takarmányozása126
Az ellés (elvetélés, koraszülés)130
A szoptató koca gondozása és takarmányozása133
A szopós malacok gondozása és táplálása136
Az elválasztás és a választott malac gondozása, takarmányozása141
A növendéksertések takarmányozása és gondozása143
A sertés hizlalása147
A hízósertések takarmányozásának rendje148
Húsra hízlalás151
Bacon- és sonkasüldők hizlalása151
Zsírra hizlalás156
Idősebb süldők zsírra hizlalása156
Mangalica és mangalica keresztezésű sertések express és gyorshizlalása158
Tőkesertések hizlalása160
Öreg sertések hizlalása162
Makkoltatás163
A sertés mázsálása164
A sertés szállítása165
Ajánlott irodalom167
LÓTENYÉSZTÉS
Bevezetés171
A lótenyésztés jelentősége171
Az eredményes lótenyésztés gyakorlásának feltételei173
A ló ivar, kor és használat szerinti elnevezése174
A ló származása, fajrokonai174
A lófajták csoportosítása176
A ló megítélése177
A munkaképesség és a külső testalakulás közti összefüggés177
Általános szempontok a ló testalakulásának bírálatához178
A bírálat179
A méretek felvétele180
A kültakaró, szín és jegyek181
A testtájak alakulásai184
A fej és részei184
A ló mozgása204
A lépés205
A poroszkálás205
Az ügetés (trab)206
A vágta (galopp)206
Az ugrás207
Az úszás207
A ló életkorának megállapítása207
Magyarország lótenyésztésének története212
Az ősi magyar ló kora212
Az arab ló kora213
A spanyol ló kora213
Az angol telivér kora213
A gazdasági típusra törekvés kora214
Jelenkor214
Hátastípusok215
Az arab ló215
Az angol telívér216
A kisbéri félvér217
A gidrán218
A mezőhegyesi félvér219
Melegvérű hámostípusok221
A nóniusz221
A lipicai222
Az ügető223
Hidegvérű hámostípusok224
A magyar hidegvérű224
A muraközi ló226
Sodrott ló226
Magyarország lótenyésztésére nagyobb hatást gyakorolt külföldi fajták; Anglonorman, belga, ardenni, frederikszborgi, hucul, keletporosz, móri, Orlov ügető, percheron228
Egyéb fajták230
A ló tenyésztése231
A tenyészcél megválasztása231
A tenyészegyedek megítélésének alapja232
A tenyészkanca kiválasztása234
Származás234
Küllem236
Teljesítmény237
Utód238
A tenyészcsődör kiválasztása238
Származás238
Küllem 239
Teljesítmény239
Utód240
A mén kora az ivadékvizsgálat elvégzése idejében241
A lovak törzskönyvezése242
A ló tenyésztésbevétele244
A nemi érettség244
A tenyészérettség244
Az ivartalanítás245
A párosítás245
A sárlás246
A fedeztetés (pároztatás, ugratás)247
A fedeztetés idejének megválasztása248
A csődör nemzési ingere249
Egy csődörre hány kanca számítható?249
A mesterséges termékenyítés jelentősége250
A megtermékenyülés250
A vemhesség megállapításának módozatai251
A vemhesség tartama251
Az ellés252
A koraszülés és az elvetélés252
Az ellés előjelei252
Előkészület az elléshez253
Az ellés megindulása, segédkezés az ellésnél253
A kanca ápolása ellés után255
Az újszülött csikó körüli teendők256
A csikó megítélése születés után257
A lovak takarmányozása259
A ló takarmányai259
Legelő és a zöldtakarmányok259
Nedvdús takarmányok260
Szálastakarmányok261
Abraktakarmányok262
A ló takarmányozásának főbb elvei263
A ló takarmányozási rendje264
A vemhes és a szoptató kanca takarmányozása265
A szopós csikó takarmányozása266
A csikók választása utáni takarmányozása267
A csikó ménesbeni tartásának szervezése268
Igáslovak takarmányozása269
A tenyészcsődörök takarmányozása270
A lovak tartása és mozgatása272
A tenyészkancák és növendékek ménesbeni tartása és mozgatása272
A csődör csikók és tenyészcsődörök tartása és mozgatása274
A ló ápolása275
Bőr- és szőrápolás275
Fürdetés, nyírás276
A pata és ápolása. Patkolás276
A ló istállója278
A csikó betanítása280
Nyereg alá tanítás281
Kocsibatanítás282
Galopp-csikók idomítása284
Az ügető csikók betanítása285
A ló munkáltatása286
A ló használata286
A ló szerszámai286
Befogás és kifogás289
A fogat összeállítása290
Hajtás291
Nyereg alatti használat292
A ló rossz szokásai293
Függelék
A szamár tenyésztése295
Az öszvér296
BAROMFITENYÉSZTÉS
Bevezetés301
A baromfi származása és domesztikációja301
A baromfitenyésztés népgazdasági jelentősége302
A baromfifélék kor és ivar szerinti elnevezése303
Baromfitenyésztéstani alapismeretek304
A baromfi külső testalakulása304
Köztakaró305
A tollazat306
A vedlés307
Az életkor és az ivar meghatározása309
A tojás képződése309
A tojás alkotórészei310
Tojásrakás időszaki megoszlása312
A kotlás313
A baromfi értékmérő tulajdonságai316
Termékenység316
Keltethetőség317
Ellenállóképesség és igénytelenség318
Egészségi állapot (életerő)319
Testnagyság319
A tojástermelő-képesség319
Hústermelő-képesség326
Vérmérséklet és rossz szokások327
A baromfi takarmányozása329
A baromfi létfenntartó és termelő szükséglete329
A baromfi fehérjeellátása330
A baromfi ásványi anyag ellátása332
A baromfi vitaminellátása333
A baromfi takarmányai337
Növényi eredetű takarmányok337
Állati eredetű takarmányok338
Kiegészítő takarmányok339
A tyúk tenyésztése339
Tyúkfajták342
A magyar parlagi tyúk342
A magyar tyúk nemesített változatai342
Hazánkban tenyésztett külföldi tyúkfajták346
Tenyésztési módszerek a tyúk tenyésztésében (Horn A.)354
A tömegszelekció recesszív és domináns öröklésmenet esetén354
A tenyészkiválasztás főbb elvei356
Beltenyésztés (rokontenyésztés)356
A korszerű hibridtenyésztés alapelvei és módszerei359
A rokontenyésztéses heterózistenyésztés361
Reciprok rekurrens szelekció363
Rekurrens szelekció364
A hibridtenyésztő üzemek364
A tojástermelésre irányuló szelekció366
A hústermelésre irányuló szelekció367
A külső testalakulás megítélése a tenyésztői munkában368
Törzskönyvezés369
A pározatás módjai370
A baromfi minősítése és selejtezése371
A keltetés372
A keltetőtojás gyűjtése, tárolása és szállítása372
A természetes keltetés372
A mesterséges (gépi) keltetés373
A különböző baromfifajok tojásainak gépi keltetése387
Csibenevelés388
Természetes csibenevelés388
Mesterséges csibenevelés388
A nevelőketreces (baktériás) csibenevelés394
Növendékek fölnevelése395
A tyúk elhelyezése397
A baromfitelep elhelyezése és berendezése397
Baromfiólak398
A baromfiól felszerelése és berendezése400
Baromfikifutók402
A baromfiól tisztítása és fertőtlenítése402
Tenyész- és tojótyúkok takarmányozása403
A tyúkfélék hizlalása406
A vágottbaromfi minősítése407
A tojás osztályozása és raktározása407
Tolltermelés409
Belterjes, nagyüzemi baromfitartás (Rimler K.)410
Nagyüzemi tartás fajtái412
A belterjes tartás különféle formái412
A tyúkok padlón tartása412
Az istálló420
Takarmányozás420
Selejtezés421
Betegségek422
A tojótyúkok ketreces tartása425
Belterjes húscsibe nevelése430
Ketreces csibenevelés431
A belterjes tartás jövője431
A gyöngytyúk tenyésztése432
A gyöngytyúk fajtái432
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása433
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás434
A gyöngytyúk hasznosítása435
Pulykatenyésztés436
A pulyka fajtái436
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása438
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás439
A pulyka hasznosítása441
Kacsatenyésztés442
A kacsa fajtái442
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása444
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás445
A kacsa hasznosítása447
Lúdtenyésztés449
A lúd fajtái449
A tenyészállatok kiválasztása és párosítása451
Fölnevelés, elhelyezés, takarmányozás452
A lúd hús-, zsír- és májtermelése453
A tenyész- és hízóludak elhelyezése, gondozása455
A lúd tolltermelése456
Galambtenyésztés457
A legismertebb galamfajták457
A galamb elhelyezése458
A galamb takarmányozása459
Szaporítás459
A galamb hasznosítása459
Irodalom460
Tárgymutató461
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv