1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági ipar

Szerző
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 439 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Budapest. 245 fekete-fehér ábrával, fotóval illusztrálva. 13 oldal korabeli hirdetéssel. A címlap hiánya miatt a könyvészeti adatok hiányosak.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Könyvemet, mely Kosutány Tamásnak (1. ábra) csaknem négy évtizeddel ezelőtt megírt, közel hasonló tárgyú munkája óta először nyujt egy kötetben tájékozódást a mezőgazdasági ipar tudnivalóiról, a... Tovább

Előszó

Könyvemet, mely Kosutány Tamásnak (1. ábra) csaknem négy évtizeddel ezelőtt megírt, közel hasonló tárgyú munkája óta először nyujt egy kötetben tájékozódást a mezőgazdasági ipar tudnivalóiról, a legnehezebb időben, a második világháború forgatagában, a normálistól minden irányban erősen eltérő körülmények között bocsátom útjára. Tudom, hogyha könyvem kiadásával a háború befejezését s a normális viszonyok helyreállítását megvárnám, a statisztikai rész, a háborús évek különböző irányú, rendkívüli kilengéseit is magában foglalva, az gazdagabb és bizonyos tekintetben érdekesebb lenne. Néhány szóval indokolni óhajtom tehát, miért vállalkoztam mégis arra, hogy jelen munkámat, mely nagyjában a József Nádor Műegyetem mezőgazdasági osztályán tartott előadásaim anyagának felhasználásával készült, már most közrebocsássam.
Hallgatóim mind gyakrabban fordultak hozzám azzal a panasszal, hogy a magyar irodalomban nincs összefoglaló szakmunka, mely tanulmányuk folyamán segítségükre állna. Ugyanez a panasz merült fel ismételten publicistáink, hivatalos körök, sőt a művelt nagyközönség körében is, mindenütt, hol a mezőgazdasági ipar kérdéseivel valaki foglalkozni óhajtott.
Egész eddigi pályám a mezőgazdasági ipar szolgálatában telt el, tisztán látom tehát a mezőgazdasági iparnak nemzetünk közgazdasági életében betöltött rendkívül fontos szerepét s meggyőződésem, hogy ennek a termelési ágnak a fontossága a második világháború befejezése után még inkább fokozódni fog. Helyesnek vélem tehát, ha a kibontakozás első időszakára könyvem már közkézen forog.
Könyvem egyes fejezeteinek olvasása közben látni fogja az olvasó, hogy a műszaki rész tárgyalása előtt az illető iparág közgazdasági méltatására is kitérek, néhány statisztikai adattal alátámasztva. Fel fog tűnni, hogy ezek a statisztikai adatok legtöbbször nem terjednek túl az 1937-38. termelési éven, tehát a második világháborút megelőző utolsó esztendőben lezárulnak. A háborús idők anyaggazdálkodása minden háborút viselő államban hadititokként kezeli a hadviselés szempontjából fontos iparok termelési adatait, nálunk sem kívánatos tehát ezen adatok közrebocsátása. Figyelemmel kísérve iparágaink háborús teljesítményét, tisztán látom, amúgy is mennyire eltér ez a normálistól s mennyire nem lehet adatait egy általános áttekintés normális adatai közé harmonikusan besorozni. Így tehát könyvem statisztikai részét a második világháború kitörésével lezártam. Ez az időpont amúgy is zárókövét képezi mezőgazdasági iparágaink két világháború közötti életének, fejlődésének, tehát egy olyan időszaknak, mely a jövő fejlődése szempontjából a legjelentősebb és sok tekintetben irányt mutathat. Vissza

Tartalom

Előszó5
Általános közgazdasági bevezetés7
Malomipar15
Keményítőgyártás71
Cukoripar99
Erjedési iparok
Általános erjedéstan133
Maláta- és sörgyártás162
Szeszgyártás202
Mezőgazdasági és ipari szeszgyártás211
Gyümölcsszesz-gyártás261
Ipari likőrgyártás271
Élesztőgyártás276
Ecetgyártás281
Konzervgyártás290
Sütőipar305
Dohány fementálás315
Len- és kender-előkészítés325
Olajipar, szappangyártás333
Bőripar355
Tej-feldolgozó ipar371
Befejezés413
Név- és tárgymutató418

Dr. Osztróvszky Antal

Dr. Osztróvszky Antal műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Osztróvszky Antal könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv