1.034.809

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szerves és bioorganikus kémia

Egyetemi tankönyv

Szerző
Lektor

Kiadó: Semmelweis Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 334 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 963-9214-09-4
Megjegyzés: 107 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Az Olvasóhoz13
Szénvegyületek kémiája: szerves kémia15
Szén-szén kötés16
A szén módosulatai16
Szén-heteroatom kötés17
A szerves vegyületek csoportosítása18
Elektroneltolódások a szerves molekulákban20
A szerves kémiai reakciók áttekintése22
Sztereokémia25
Királis molekulák26
Az enantiomerek térszerkezete27
Az enantiomerek tulajdonságai28
Az optikai aktivitás28
Az abszolút és a relatív konfiguráció30
A D/L rendszer: relatív konfiguráció31
Az R/S rendszer: a konfiguráció általános fejlődése32
Molekulák több kiralitáscentrummal33
Molekuláris diszimmetria35
Királis vegyületek szintézise36
Racém elegyek elválasztása37
Szénhidrogének39
Telített szénhidrogének: alkánok (paraffinok)39
Az alkánok konformációja40
Az alkánok szerkezeti izomériája42
Az alkánok elnevezése42
Alkilcsoportok elnevezése45
Az alkánok fizikai tulajdonságai46
Kőolaj és származékai46
Telített gyűrűs-szénhidrogének: cikloalkánok47
A ciklohexán szék- és kádkonformációja48
Szubsztituált ciklohexánszármazékok: axiális és ekvatoriális kötésirányok48
Diszubsztituált ciklohexánszármazékok: cisz-transz (geometriai) izoméria50
Többgyűrűs telített szénhidrogének51
Telített szénhidrogének kémiai reakciói52
Az alkánok égése (oxidációja)52
Az alkánok halogénezése52
A halogénezés mechanizmusa: gyökös szubsztitúció53
Telítetlen szénhidrogének: alkének és alkinek54
Az alkének szerkezete54
Az alkének cisz-transz (geometriai) izometriája56
Butadién: a kettős kötések delokalizációja56
Konujugált kettős kötésű vegyületek stabilitása és fényabszorpciójuk58
Szén-szén kettős kötés reakciói59
Izoprénvázas szénvegyületek63
Alkinek72
Az acetilén elektronszerkezete73
Aromás vegyületek75
A benzolmolekula szerkezete75
A benzol szerkezete Kekuilé alapján76
A benzolmolekula elektronszerkezete76
Aromás vegyületek stabilitása78
Aromás szénhidrogének izomériája80
Aromás szénhidrogénekből levezethető csoportok81
Aromás szénhidrogének áttekintése82
A benzol és homológjai82
Kondenzált gyűrűs aromás szénhidrogének83
Aromás heterociklusos vegyületek84
Öttagú heterociklusos vegyületek aromás jellege85
Hattagú heterociklusos vegyületek aromás jellege86
Aromás vegyületek kémiai reakciói87
Elektrofil szubsztitúció88
Szubsztituensek irányító hatása91
Többgyűrűs aromás szénhidrogének és aromás heterociklusok reakcióképoessége93
Szerves halogéntartalmú vegyületek95
Halogénvegyületek előállítása és kémiai reakcióik95
Nukleofil szubsztitúció96
Eliminációs reakciók97
Fontosabb halogénszármazékok98
Alkoholok és fenolok101
Alkoholok és fenolok csoportosítása101
Alkoholok és fenolok fizikai tulajdonságai103
Hidrogénkötések kialakulása104
Alkoholok és fenolok előállítása105
Alkoholok és fenolok kémiai tulajdonságai106
Sav-bázis jelleg106
Éterképződés108
Dehidratálódás108
Észterképződés108
Oxidáció109
Alkoholok és fenolok jellemző képviselői110
Alkoholok és fenolok származ ékai112
Éterek113
Éterek előállítása114
Éterek tulajdonságai114
Fontosabb éterek115
Szerves kénvegyületek117
Tiolok (merkaptánok)118
Tioéterek119
Aldehidek és ketonok121
Aldehidek és ketonok elnevezése121
Aldehidek és ketonok fizikai tulajdonságai122
Aldehidek és ketonok előállítása123
A karbonilcsoport kémiai reakciói124
Nukleofil addíciós reakciók124
Kondenzációs reakciók126
Oxidációs és redukciós átalakulások127
Oxo-enol tautoméria127
Aldol-addíció129
Fontosabb aldehidek és ketonok131
Kinonok133
Kinoidális szerkezetek a biokémiában134
Nitrogéntartalmú szerves vegyületek137
Aminok137
Az aminok fizikai tulajdonságai139
Aminok előállítása140
Az aminok kémiai tulajdonságai140
Az aminok bázikus jellege141
Az aminok nukleofil reakciói143
Az aminok biológiai jelentősége145
Alifás aminok145
Neurotranszmitter aminok146
Pirimidin- és purinbázisok148
A nitrogéntartalmú heterociklusos vegyületek biológiailag fontos származékai149
Öttagú heterociklusos vegyületek149
Hattagú heterociklusos vegyületek152
Kondenzált heterociklusos vegyületek154
Színezékek156
Szulfonamidok: a kemoterápia kezdete158
Alkaloidok159
Karbonsavak163
Karbonsavak elnevezése163
Karbonsavak fizikai tulajdonságai166
Karbonsavak előállítása168
Karbonsavak kémiai tulajdonságai168
Savi erősség169
Sóképzés170
Dekarboxileződés171
Oxidáció az élő szervezetben171
Fontosabb mono- és dikarbonsavak172
Zsírsavak175
Detergensek177
Prosztaglandinok179
A természetben előforduló hidroxi-karbonsavak180
Fontosabb hidroxi-karbonsavak181
Oxokarbonsavak (ketokarbonsavak)183
Ketontestek185
A trikarbonsav-ciklus185
A trikarbonsav-ciklus részfolyamatai187
Karbonsavak származékai189
Karbonsavészterek189
Észterek előállítása190
Észterek hidrolízise: elszappanosítás191
Egyszerű észterek191
Tioészterek194
Savanhidridek195
Savhalogenidek196
Savamidok196
Szénsavszármazékok197
Aminosavak201
Az aminosavak szerkezete201
A fehérjéket felépítő aminosavak csoportosítása201
Természetben előforduló ritka aminosavak204
Az aminosavak optikai sajátságai205
Az aminosavak sav-bázis jellege206
Az aminosavak kémiai reakciói210
Az amincsoport reakciói210
A karboxilcsoport reakciói214
Aminosavelegyek analízise214
Aminosavak elektroforézise214
Ioncserélő kromatográfia215
Nagyfeloldású folyadékkromatográfia216
Peptidek és fehérjék217
A peptidkötés térszerkezete218
Peptidek és fehérjék aminosavszekvenciájának meghatározása220
Amino- és karboxi-terminális aminosavak azonosítása220
A polipeptidlánc részleges hidrolízise: fragmentációja221
Edman-féle lebontás221
Aminosavsorrend megállapítása átfedő peptidek segítségével222
Peptidek szintézise223
Természetben előforduló peptidek224
A fehérjék általános jellemzése228
A fehérjék csoportosítása229
A fehérjék fizikai és kémiai tulajdonságai230
Fehérjék tisztítása232
Fehérjék térszerkezete233
Másodlagos szerkezet234
Harmadlagos szerkezet237
A fehérjeszerkezet típusai239
Negyedleges szerkezet242
Szénhidrátok243
Monoszacharidok243
A monoszacharidok sztereoizomériája244
A monoszacharidok gyűrűs szerkezete248
A monoszacharidok kémiai sajátságai, cukorszármazékok251
A monoszacharidok jelentősebb képviselői254
A monoszacharidok származékai256
A glikolízis: a cukor-foszfátok szerepe az intermedier anyagcserében258
Diszacharidok261
Nem redukáló diszacharidok261
Redukáló diszacharidok263
Oligoszacharidok265
Oligoszacharidok a fehérjékben: glikoproteinek265
Poliszacharidok266
Tartalék tápanyagok267
Vázszénhidrátok270
Mukopoliszacharidok272
A baktériumok wsejtfala274
Lipidek275
Foszfogliceridek276
Szingolipidek280
Szteroidok283
Koleszterol284
A biológiai membránok szerkezete és tulajdonságai292
Lipid kettősréteg293
Folyadék-mozaik membrán: fehérjék a lipid kettősrétegben294
A lipid kettősréteg aszimmetrikus összetétele295
Nukleotidok, nukleinsavak297
Nukleotidok297
Pirimidin- és purinbázisok297
Nukleozidok299
Nukleotidok300
Nukleotid koenzimek303
Polinukleotidok306
A dezoxiribonukleinsav (DNS) kémiai szerkezete306
A DNS kettős hélix308
A DNS szerkezetváltozásai309
A cirkuláris DNS és DNS-fehérje komplexek311
A DNS bázissorendjének meghatározása312
A ribonukleinsav (RNS) kémiai szerkezete316
Az RNS másodlagos és harmadlagos szerkezete316
Az RNS biológiai szerepe316
Név- és tárgymutató319
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv