1.034.202

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A világ ételcsodái

Negyvenöt ország konyhája

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: Axel Springer-Budapest Kiadói Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 247 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7880-82-8
Megjegyzés: Színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A szerző, dr. Randé Jenő így foglalja össze e könyvének koncepcióját egyetlen mondatban: "Mint a jó ételek-italok kedvelője mindig azt vallottam, s azt kívántam szüntelenül érzékeltetni, hogy a világ megismeréséhez a nyelv nemcsak mint a beszéd, hanem mint az ízlelés eszköze is nélkülözhetetlen. Bejárva a világot kelettől nyugatig, északtól délig, és bele-belekóstolva a világkonyha óriási kínálatába, mindig kívülállóként, elfogulatlanul igyekeztem ítéleteket formálni."
A magyar gasztronómia nagy örege, könyvünk szaklektora idézi Lénárd Sándornak, a magyar származású orvosételtudósnak fundamentális gondolatát A római konyha című könyvéből:
"A zupát az itáliai partok mentén mindenütt másképp készítik. A cataniai ember hallani se akar róla mazsola nélkül, és a szicíliai ínynek általában kell az édeskömény...
...Tudok olyan zupákról, amelyeket sáfránnyal sárgítanak, amelyekbe babérlevél, kömény és narancshéj kerül... Ismerek halleveseket, amelyeknek védő és ihlető szellemei mintha... Tovább

Fülszöveg

A szerző, dr. Randé Jenő így foglalja össze e könyvének koncepcióját egyetlen mondatban: "Mint a jó ételek-italok kedvelője mindig azt vallottam, s azt kívántam szüntelenül érzékeltetni, hogy a világ megismeréséhez a nyelv nemcsak mint a beszéd, hanem mint az ízlelés eszköze is nélkülözhetetlen. Bejárva a világot kelettől nyugatig, északtól délig, és bele-belekóstolva a világkonyha óriási kínálatába, mindig kívülállóként, elfogulatlanul igyekeztem ítéleteket formálni."
A magyar gasztronómia nagy örege, könyvünk szaklektora idézi Lénárd Sándornak, a magyar származású orvosételtudósnak fundamentális gondolatát A római konyha című könyvéből:
"A zupát az itáliai partok mentén mindenütt másképp készítik. A cataniai ember hallani se akar róla mazsola nélkül, és a szicíliai ínynek általában kell az édeskömény...
...Tudok olyan zupákról, amelyeket sáfránnyal sárgítanak, amelyekbe babérlevél, kömény és narancshéj kerül... Ismerek halleveseket, amelyeknek védő és ihlető szellemei mintha Neptun kíséretébe tartoznának, ilyen a toszkán partok cacciuccó-ja, amelyhez az olajban piruló halakat elébb borral öntözik, vagy a bouillabaisse (A franciák halászléje. A szerkesztő megjegyzése.), Marseille büszkesége, mely fokhagymán kívül hagymát és póréhagymát is tartalmaz..."
Benne van ebben az idézetben a világkonyha egyik alapvető jellegzetessége: ugyanazt - másképp. Köztudott, hogy a bécsi szelet, ami az egész világon elterjedt, nem eredeti bécsi fogás, Savoyai Jenő hozta magával Itáliából. Vissza

Tartalom

Előszó6
Gasztronómiatörténet dióhéjban9
Ahány ház, annyi szokás17
Az olasz konyha nemcsak pasta21
Franciaországban az étkezés szertartás33
Az osztrákok mindent a szájuk ízére formáltak42
Ibériai hasonlóságok és különbségek52
A görög illatok dús választékot ígérnek62
Törökországban a város a kulinária otthona75
A román gasztronómia alapja a parasztkonyha83
Az orosz konyha vetekszik a franciával92
A lengyel jellem tükre az étkezési szokás102
Skandináviában a klíma és a szomszédság meghatározó112
A brit szakács ok nélkül szégyenlős122
A német konyhán a hagyományosé a főszerep135
Az arabok se mind tartják be a szigorú előírást144
Izraelbe mindenki hozott valamit a puttonyában155
Indiában délre haladva mind csípősebb az étel164
Kínában a kultúra része az ételkészítés és az étkezés174
Japánban térdepelve illik ennei a rövid lábú asztalnál188
Az indonéz étel ízes, változatos és látványos198
Dél-Afrikában a világkonyha köszön vissza206
Észak-Amerikában együtt a gyorsétel és a házi konyha216
Latin-Amerikába is betört a "globális" gyorsbüfé227
A zárszó a vendéglősé235
Ételmutató241

Dr. Randé Jenő

Dr. Randé Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Randé Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A világ ételcsodái A világ ételcsodái A világ ételcsodái A világ ételcsodái

A védőborító kissé kopottas.

Állapot:
2.640 ,-Ft
21 pont kapható
Kosárba
konyv