1.034.164

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

30 éves az Öntödei Múzeum

1969-1999

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Országos Műszaki Múzeum Öntödei Múzeuma
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 75 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 21 cm
ISBN: 963-03-8652-6
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. 2 db melléklettel. Német nyelvű előszóval és képaláírásokkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar nehézipar történetét megragadó módon bemutató Öntödei Múzeum fennállásának évfordulója alkalmával emlékezzünk arra az emberre, aki 1841-ben, hosszú, Európában töltött vándorévei után... Tovább

Előszó

A magyar nehézipar történetét megragadó módon bemutató Öntödei Múzeum fennállásának évfordulója alkalmával emlékezzünk arra az emberre, aki 1841-ben, hosszú, Európában töltött vándorévei után rendíthetetlen akarattal, optimizmussal és tenni akarással létrehozta Budapesten az első öntödét: A svájci Embrachból származó Abraham Ganz megvalósította a saját vállalkozásról szőtt álmát. Közreműködött a Lánchíd építésében és kapcsolatban állt Széchenyivel, Andrássyval és Kossuth-tal.
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alatt kiállt a magyar ügyért, ágyúgolyót gyártott, ezért a Habsburgok halálra ítélték. Szerencsére azonban erre nem került sor, kegyelmet kapott és folytathatta munkáját. A vasúthálózat fejlődése egyre újabb megrendelést biztosított az öntödének, amely állandóan bővült.
A vállalkozás fejlődésében döntő lépést jelentett a vasúti kéregöntésű kerék feltalálása, amely Ganznak számos díjat szerzett a világkiállításokon, sőt az osztrák császár, aki nyilvánvalóan megbocsátott neki, érdemrenddel tüntette ki... Egész Európából özönlöttek a megrendelések, s az üzem Svájcba is exportált. Hamarosan öntésre került a 100 000. kerék, s ezzel a Ganz Öntöde 1865-ben az ipari nemzetté fejlődő Magyarország legnagyobb gyárai sorába emelkedett.
Ganz jó főnök volt, gondoskodott a munkatársairól, nyugdíj- és betegsegélyző pénztárakat állított fel, árvaházakat támogatott, végül pedig Buda díszpolgárává avatták.
1867-ben bekövetkezett tragikus halála után szoros munkatársai továbbfejlesztették a vállalkozást. Az öntöde kiállta a két világháborút, az államosítást és a rendszerváltás utáni privatizálást. Mai sorsa alakulása még nem egyértelmű, de a múzeum, amely az 1964-ig használt öntödében került elhelyezésre, ébren tartja az emlékezést Ganz Ábrahámra. Ganz a 19. században jött Magyarországra, s meggyőződésem, hogy ma is újra jönne és az üzemét újra sikerre vinné. Vissza

Tartalom

Dr. Vámos Éva: A magyar műszaki múzeumügy rövid története 8
Kovács László: Ganz Ábrahám élete és a Ganz-törzsgyár története 16
Dr. Remport Zoltán: Kiszely Gyula élete és munkássága 26
Lengyelné Kiss Katalin: A gazdag múlt kötelez 34
Főbb események az Öntödei Múzeum életében 46
Híradások, közlemények a múzeumról 62
A múzeum munkatársainak és az OMBKE öntészettörténeti és múzeumi szakcsoport tagjainak főbb közleményei 68
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv