1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Diétás tanácsok

Tankönyv a vöröskeresztes házi betegápolás tanfolyam hallgatói részére

Szerző

Kiadó: Magyar Vöröskereszt
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 78 oldal
Sorozatcím: A Magyar Vöröskereszt Kézikönyvtára
Kötetszám: 5
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ember alapvető szükséglete az evés, a táplálkozás. Az egészséges ember táplálkozása a hagyományok, a szokások alapján alakult ki. A tápanyagokkal, az ételek alkotórészeivel, a szervezetre... Tovább

Előszó

Az ember alapvető szükséglete az evés, a táplálkozás. Az egészséges ember táplálkozása a hagyományok, a szokások alapján alakult ki. A tápanyagokkal, az ételek alkotórészeivel, a szervezetre gyakorolt hatásukkal alig száz éve foglalkozik a táplálkozástudomány. Ma már mindenki tudja, hogy az egészség fenntartásához megfelelő táplálékra is szükség van. Bizonyos anyagok hiánya vagy bősége veszélyezteti az egészséget. Ez a felismerés is eléggé új keletű.
Az a felismerés azonban, hogy a beteg ember gyakran nem táplálkozhat ugyanúgy, mint az egészséges - igen régi. Már az ókori orvosok is sokat írtak a betegek helyes táplálásáról, az akkori utasítások, tanácsok természetesen nem tudományos ismereteken alapultak. Az elmúlt évezredek, évszázadok sokféle diétás útmutatása közül csak kevés állta meg a korunkban kifejlődött táplálkozástudomány kritikáját. Sok kérdés ma sincs még lezárva - hogy csak egyet említsünk: az állati zsírok mennyiségének és minőségének összefüggése az érelmeszesedéssel -, a tudomány egyre fejlődik, a ma még nyitott kérdésekre is megadja majd a választ.
Mindenesetre ma már elmondhatjuk: a betegek táplálása, a diéta ma már tudományos alapon áll. Ez pedig azt jelenti, hogy ha betartjuk a betegek táplálásának tudományos előírásait - hozzájárulunk a gyógyuláshoz. Ha azonban nem tartjuk be - bajt okozunk betegünknek. A diétás konyha művészetének alapszabályait minden lelkiismeretes háziasszonynak el kell sajátítania. Vissza

Tartalom

Mit kell tudni a betegápolónak a beteg élelmezéséről?7
Fő tápanyagaink7
A fehérjék8
Szénhidrátok8
Zsírok9
Vitaminok9
Ásványi anyagok11
Az étrend összeállítása12
Konyhatechnikai fogások12
Ízesítés14
A kész étel kezelése15
Italok15
Az étkezések ideje16
Gyógyétrendek19
A lázas beteg étrendje19
Gyomor- és bélbetegek étrendje21
Heveny gyomorhurutos (gyomorrontásos) betegeknek21
Idült gyomorhurut esetén22
Gyomor- és nyombélfekély esetén24
Székrekedésben szenvedőknek26
Májbetegek étrendje28
Epebetegek étrendje30
Szív- és érbetegek étrendje33
A magas vérnyomású betegek étrendje34
Érelmeszesedéses betegek étrendje36
Vesebetegek étrendje38
Cukorbetegek étrendje40
Tbc-s betegek étrendje43
Fogyasztó étrend45
Hízlaló étrend48
Étrendi tanácsok terhes nőknek49
Étrend idős korban52
Diétás ételek készítése57
Kímélő ételek emésztőszervi betegek részére57
Zsírszegény ételek máj- és epebetegségekben, érelmeszesedésben szenvedők számára62
Sószegény ételek vesebetegség és vizenyő esetén63
Fehérjegazdag ételek terhes nők, idősek, tbc-sek és lábadozó betegek részére64
Fehérjeszegény ételek vesebetegek számára66
Kalóriaszegény hízlaló ételek68
Kalóriaszegény ételek69
Tápanyagszükséglet- és tápanyagtáblázat73

Dr. Rigó János

Dr. Rigó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Rigó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Diétás tanácsok Diétás tanácsok Diétás tanácsok Diétás tanácsok

A borító enyhén kopottas, foltos.

Állapot:
840 Ft
420 ,-Ft 50
2 pont kapható
Kosárba
konyv