| Ajánlás (Dr. Svéd László) | 7 |
| Előszó (Dr. Frenkl Róbert) | 9 |
| Bevezetés | 11 |
| Víz nélkül nincs élet | 13 |
| A korral a szervezet víztartalma is változik | 13 |
| A folyadékfelvétel és -leadás egyensúlya | 15 |
| Az oxidációs víz a tápanyagok elégetésekor keletkezik | 15 |
| Élelmiszereink víztartalma | 15 |
| A folyadékfelvétel és -leadás az egészséges szervezetben egyensúlyt mutat | 16 |
| Az éhség- és szomjúságérzet | 19 |
| Szervezetünk víztartalma megoszlik a vízterek között | 21 |
| A só- és vízháztartás összefüggése | 23 |
| A vízmérgezéstől a kiszáradásig | 23 |
| Miben rejlik a sóadás kedvező hatása? | 24 |
| Hogyan működnek a víz- és sóforgalmat szabályozó rendszerek? | 25 |
| A sportolás és a fizikai munka növeli az ásványianyag- és folyadékigényt | 27 |
| Milyen tüneteket okozhat a só- és folyadékvesztés? | 27 |
| Mivel pótoljuk a veszteséget? | 28 |
| Mikor kell a folyadékfelvételről gondoskodni? | 28 |
| Folyadékpótlás kánikulában | 29 |
| A jó ivóvíz az italok királya | 31 |
| Alacsony sótartalmú ásványvizek: jó minőségű ivóvizek | 32 |
| Népszerű ivóvizünk, a szikvíz | 32 |
| A szénsavas vizek is üdítenek | 33 |
| Előnyös-e a desztillált víz fogyasztása? | 33 |
| Becsüljük meg vizeinket! | 35 |
| Az ásványvizek és a gyógyvizek egészségünk őrei, gyógyulásunk segítői | 37 |
| Gyógyvizek | 40 |
| A gyümölcs- és zöldséglevek a vitaminok és az ásványi anyagok tárházai | 42 |
| Mi adja a gyümölcsök értékét? | 42 |
| A sokrétű élettani szereppel rendelkező zöldségfélék | 43 |
| A gyümölcslevek folyékony gyümölcsök | 44 |
| Miért csökken üdítőital-fogyasztáskor a fáradtságérzés? | 44 |
| A rostos ivólevek | 45 |
| Az energiaszegény üdítőitalok védenek a fölösleges energiafelvételtől | 47 |
| Az üdítőitalok édesítésére használt édesítőszerek jellemzői | 49 |
| Miért népszerűek a Cola-italok? | 50 |
| Miért érezzük a Tonik-italok ízét hosszabb ideig? | 50 |
| A hazai és a nemzetközi üditőital-fogyasztás alakulása | 52 |
| Az alkoholtartalmú italok | 54 |
| Az alkohol befolyása a szervezet működésére | 54 |
| Az alkoholfogyasztók típusai | 56 |
| Az alkoholizmus veszélyei | 57 |
| Hazánkban közel egymillió az alkoholisták száma | 58 |
| Mennyi alkoholt fogyaszthatunk naponta a szervezet károsodása nélkül? | 59 |
| A környezeti tényezők, a szociális helyzet és az alkoholizmus | 61 |
| A fiatalkori iszákosság | 62 |
| Akiknél fokozott veszélyt jelent az alkoholfogyasztás | 64 |
| Különböző nemzetek ivási szokásai | 67 |
| A kulturált ivási szokások kialakulása | 68 |
| Az alkoholmentes élvezeti italok jelentősége a táplálkozásban | 69 |
| Kávéivó nemzet lettünk | 69 |
| A kávé fő alkotóeleme a koffein | 70 |
| A kávé hatása a szervezet működésére | 70 |
| A koffein javítja a szellemi alkotóképességet | 70 |
| A koffein befolyásolja a szervezet véreloszlását | 71 |
| Hagyomány és valóság | 71 |
| A kávé aromája növeli népszerűségét | 71 |
| A koffein fokozza a gyomorsavelválasztást | 72 |
| A koffein fokozza a vizeletkiválasztást | 73 |
| Akiknek egy csésze kávé elfogyasztása is káros | 73 |
| A kávéfogyasztás ajánlott határa | 74 |
| Amiről téves fogalmaink vannak | 75 |
| Tejjel vagy tej nélkül | 75 |
| Hogyan csökkentsük az elfogyasztott kávé koffeintartalmát? | 76 |
| A teafogyasztás | 77 |
| A teafogyasztás szertartása | 78 |
| Italunk a bölcsőtől a sírig - a tej | 80 |
| A turmixitalok fogyasztása az egészséges táplálkozás része | 81 |
| Turmix- és gyümölcsléreceptek | 81 |
| Utószó | 83 |
| Irodalom | 84 |