1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A keresztény múzeum ikonjai

Kiállítási katalógus

Szerző
Fotózta

Kiadó: Esztergomi Keresztény Múzeum
Kiadás helye: Esztergom
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 32 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol   Német  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kiállítási katalógus. Fekete-fehér fotókkal, reprodukciókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az esztergomi Keresztény Múzeum világhírű gyűjteményében értékes gyűjteménycsoportot képeznek az ikonok. Ezek a nagy érdeklődésre számot tartó alkotások idáig csak töredékesen kerültek bemutatásra... Tovább

Előszó

Az esztergomi Keresztény Múzeum világhírű gyűjteményében értékes gyűjteménycsoportot képeznek az ikonok. Ezek a nagy érdeklődésre számot tartó alkotások idáig csak töredékesen kerültek bemutatásra s tudományos feldolgozásuk is elmaradt. Ezt a hiányt hivatott pótolni a kiállítás. Láthatjuk a budapesti Iparművészeti Múzeum néhány ikonját is, mely frappánsan egészíti ki nemegyszer igen közeli rokonságot mutató darabokkal az esztergomiakat.
A kiállítás több meglepetést is tartogat számunkra. Mindenekelőtt azt, hogy szokatlanul sok orosz ikont találunk itt. Nagy részüket még Ipolyi Arnold (1823-1886) besztercebányai majd nagyváradi püspök, művészettörténeti író vásárolta gyűjteménye számára 1867-ben Kölben, a híres Ramoux-gyűjtemény árverésén. Mindez jóval az 1913-as pétervári nagy ikonkiállítás előtt történt, mely után alakult ki csak az igazából az ikonok iránti komoly érdeklődés és gyűjtés Moszkvában és Pétervárott. "A nyugati képtárak sajnálatos módon nem törekedtek ara, hogy gyűjteményüket jó orosz ikonokkal gazdagítsák és ily módon vagy egyáltalán nem volt képviselve bennük az orosz ikonfestészet, vagy csupán olyan kisebb jelentőségű és esetleg művekkel, amelyeket akár nélkülözhettek is volna." - írja V. N. Lazarev. Ez a megállapítás tehát egy kis módosításra szorul, hiszen az idézetben említettekhez képest kivételt képez az esztergomi Keresztény Múzeum ikongyűjteménye, mely igen korai létrejöttét Ipolyi Arnold kiváló szaktudásának köszönhette. Igaz, nagy részüket a "bizantinizáló mester műve" óvatos és igen tág meghatározással illette, melyet a kiállítás rendezésekor próbáltunk - első ízben - pontosítani. Az orosz ikonok mellett több ún. italo-bizantin ikon is került a múzeumba. Ezek a művek Itáliában, nagyrészt görög mesterek ecsetjével készültek, az ikonfestészet jegyeit is magukon viselve, vagy fordítva, a volt Bizánci Birodalom területén elsősorban dél-görög vagy dalmát az olaszos ikonok iránt, hiszen ő a régi olasz művészetnek nagy tisztelője, kitűnő ismerője és gyűjtője volt.
Vissza

Dr. Ruzsa György

Dr. Ruzsa György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Ruzsa György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv