1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Önismeret-Emberismeret

Új gyakorlati jellem,- és képességtan - 200 analízis

Szerző

Kiadó: Pannonia
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 412 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: 260 képpel, 4 kihajtható táblával és 200 analízissel. A címlap hiánya miatt a könyvészeti adatok részben hiányosak.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ez a könyv minden olvasót megtanít önmaga és embertársai eddig valóbanel sem képzelt tökélyű gyakorlati megismerésére. Forradalmat jelent a lélekkutatás, a jellem,- és képesség (tehetség) - alkat megállapítása terén.
Kizárólag az embeir külső elemzése és értékelése alapján - tehát az orvosi vagy lélektani előképzettség nélküli olvasó számára is könnyen hozzáférhető módon - fejti ki a gyakorlati embermegismerés természettudományos módzsereit.
Aki e könyvet tanulmányozza, megismeri önmagát és nem fog többé embertársaiban sem csalódni. nemcsak önmaga és családja (környezete, munkatársai, stb.) lelkületének pontos ismeretéhez jut el, hanem tanácsot is adhat embertársainak és biztonsággal tájékozódni fog az eddig oly kiismerhetetlennek tűnt emberrengetegben.
E könyv segítségével a szülő megismeri önmagát, élettársát, gyermekeit, - az orvos a betege jellemét sé panaszai lelki eredetét, annyi testi baj okozóját, - a nevelő a tanítvány képességeit, - a tudós, a tudósjelölt, - a művész és... Tovább

Fülszöveg

Ez a könyv minden olvasót megtanít önmaga és embertársai eddig valóbanel sem képzelt tökélyű gyakorlati megismerésére. Forradalmat jelent a lélekkutatás, a jellem,- és képesség (tehetség) - alkat megállapítása terén.
Kizárólag az embeir külső elemzése és értékelése alapján - tehát az orvosi vagy lélektani előképzettség nélküli olvasó számára is könnyen hozzáférhető módon - fejti ki a gyakorlati embermegismerés természettudományos módzsereit.
Aki e könyvet tanulmányozza, megismeri önmagát és nem fog többé embertársaiban sem csalódni. nemcsak önmaga és családja (környezete, munkatársai, stb.) lelkületének pontos ismeretéhez jut el, hanem tanácsot is adhat embertársainak és biztonsággal tájékozódni fog az eddig oly kiismerhetetlennek tűnt emberrengetegben.
E könyv segítségével a szülő megismeri önmagát, élettársát, gyermekeit, - az orvos a betege jellemét sé panaszai lelki eredetét, annyi testi baj okozóját, - a nevelő a tanítvány képességeit, - a tudós, a tudósjelölt, - a művész és a művésznövendék, - a technikus, - a katona, - stb., a tehetsége igazi irányvonalát, - az ügyvéd a maga és kliense lelkületét, - a bíró a perlekedő és bűnöző jellemét, - a kereskedő az eladás művészetét, - a tisztviselő az érvényesülés törvényeit, - a sportember veleszületett ebbeli képességei pontos irányát, de a szíve ereje és teherbíróképessége mértékének - az embertanban eddig ismeretlen módszerű - megállapítása lehetőségét is. Az ideges, a születetten gyenge jellemű, de az életharcra flekészülni vágyó és a diszharmonikus lelkületű ember - ha megismerte önmagát - az orvosát is segíteni tudja a gyógyítás művészetében. Igy biztonsággal eljuthat a tökéletes és végleges lelki harmónia és ezzel sokszor a testi gyógyulás útjára. A szülő e könyv alapján segítheti gyermekeit a szerencsés élettársválasztásban, így a boldog házasélet helyes megalapozásában is, ezt megelőzően pedig az iskola és az életpálya helyes megválasztásában.
Valóban elmondhatjuk, hogy az embeir lélek jellem,- és képességterületének enciklopédikus - teljességgel újszerű, mindenkép természettudományos - foglalata ez a könyv.
A szerző e könyvében a tudományos irodalomban elsőként állítja szembe a testalkati típust a fej,- és homlokalkattal, valamint új, természettudományos fiziognomiájával. Kretschmer a tudományos világgal csak a legutolsó évtizedekben ismertette el végleg azt a tételét, hogy a testalkati típusnak pontosan körülhatárolt lelkialkati típus felel meg. A szerző - őj embervizsgálati módszerével - bebizonyítja, hogy nemcsak Kreischmer tantétele igaz, de még az egyéni testalkatnak is a legrészletesebb pontossággal felismerhető sé meghatározható egyéni lelki alkat (jellem,- képesség,- és tehetség) felel meg. Ezt a fontos felismerést a Gall-féle, elfelejtett frenológia (koponyatan, lélektan) helyességének új bizonyításával sé a fenti szitnézisbe való beillesztésével meggyőzően igazolja. Ezzel az emberi jellemalkatnak és a képességeknek (tehetségeknek) természettudomáynos biztonságú megállapítása terén valóban olyan új eredményeket ér el, amelyeket eddig a közönség és a szakirodalom is elérhetetlennek tartott.
A frenológiát az élettani agylokalizációk modern tudománya, az ultramikroszkópikus agysejtkutatás legújabb eredméynei és a pszichotechnika e századbeli vívmányai 3 különfle oldalról teljes mértékben igazolják, - a szerző felsorakoztatta új érvek szerint. A galli tanok e diadalát Möbius, a világhírű német agykutató a frenológiát világtekintélyével támogató, Gallról szóló könyvében már e század elején előrelátta! A szerző tízezernél több vizsgálata eredményével a frenológiát, az alkattant és az arctant egészen új irányokban fejleszti tovább. E vizsgálatokat a különböző szakiskolákban, középiskolákba, egyetemi fakultásokon, sportpályákon, színházakban stb. és magánosok körében végezte. Új frenológiai "organológiája", ezzel párhuzamos alkati-típus beosztása - Gall és Kretschmer újabb igazolói - továbbá az erre alapozott új, természettudományos arctana tudomáynos körökben már eddig is érdeklődést ébresztett és e könyve nyomán bizonyára feltünést fog kelteni. Vissza

Tartalom

Önismeret5
Test és lélek legszorosabb összefüggéseiről11
Egészségállapot14
Alkatitípus-tan19
A test és a testrészek arányainak összefüggése. A jellemmel és a képességekkel37
Frenológia39
Különös rész. A magasabb rendű lélekműködésnek98
A szerelem képességéről98
Gyermekek, szülők, állatok, gyámoltalanok108
A házastárs-szeretet113
Barátság. Ragaszkodás emberekhez és tárgyakhoz115
Rögszeretet, otthonszeretet, hazaszeretet117
Figyelemösszpontosítás, folytonosság, alaposság, higgadtság119
Harckészség, negatív bátorság, önvédelem, defenzíva124
Életerő, létfenntartás, életösztön, egészségvédelem126
Rombolóképesség, pozitív bátorság, támadás, kivitelezőerő, érvényesülőképesség, munkaösztön, munkadüh, ölés129
Önfenntartás, étvágy, táplálkozás, kényelemszeretet, ruházkodás132
Elrejtés, színészkedés, okosság, humorérzék132
Gyűjtés, tulajdonszerzés, előrelátás135
Szerkesztőképesség, mű-alkotás143
Óvatosság, félelem, pesszimizmus, hipokondria, neurózis, pszichopátiára való hajlam148
Tetszésvágy, hiúság, ambíció, függőség, hencegés162
Énérzés, önbizalom, önérdek, méltóság, büszkeség, önteltség, gőg164
Kitartás, erély, tagadás, függetlenség169
Igazságérzet, lelkiismeret, kötelességtudás, becsület174
Újítás, természetcsodálat, divat, csodavárás177
Alkotó képzelőerő, tökéletesedési vágy, ízlés, szépérzék179
Remény, optimizmus186
Tiszteletérzés, vallásosság, szülőtisztelet, klasszicizmusra való hajlam188
Szellemiség, emberfeletti dolgok csodálata, szellemhit191
Jóindulat, felebaráti szeretet, szociális érzés, jóság192
Utánzás, előadó-, megjelenítőképesség, mimika tehetség195
Viccérzék. Kontrasztérzőképesség, mosolykeltés, vídámság, excentricitás200
Kellemesség, kollektív-érzék, tapintat, diplomáciai tehetség203
Megsejtés, intuició, emberismeret205
A homlok vizsgálata210
Formaérzék, rajztehetség, portrétírozóképesség216
Terjedelemérzék, térérzék, távlatlátás, perspektíva, szemmérték218
Súlyérzék, mozgásérzékszerv, szerszámérzék, eszközhasználat220
Színviszonyok, Festőtehetség231
Rendérzék, csín, tisztaság, rendszerkedvelés236
Számviszonyok, matematikai tehetség és tehetségtelenség238
Homlokemelet. Eseményérzék, irodalmi hajlam, névemlékezet, esetlegesség246
Helyérzék, tájékozóképesség, vándorkedv, földrajzi tehetség259
Időérzék, ütemérzék, táncképesség, versritmus262
Zeneviszonyérzékszervünk265
Beszédérzék, szóemlékezet, nyelvérzék, drammatizálóképesség300
Az ítélőképesség elmélete. Éleselméjűség, összehasonlítás, indukció, kritika, feltalálás308
Mélyelméjűség. Logika, kauzalitás, elvontság, általánosítás316
A fejalkatok iránymutató szerepe a jellem- és képesség-alkat megítélésében322
Az emberi áramvonal szerepe a képességek és a jellem megítélésében342
Természettudomnyos arctan. A fiziognómia nagy gyakorlati haszna az emberismeret terén349

Dr. Salgó Sándor

Dr. Salgó Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Salgó Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv