A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A mezőgazdasági termelés biológiai és technikai alapjai

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 455 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-18-1981-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. Tankönyvi száma: 4575.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a tankönyv elsősorban a felsőfokú közgazdasági intézmények (egyetemek, főiskolák) agrárközgazdasági szakos hallgatói részére készült. Előzményei azok az 1964-ben, 1969-ben, 1978-ban, 1983-ban... Tovább

Előszó

Ez a tankönyv elsősorban a felsőfokú közgazdasági intézmények (egyetemek, főiskolák) agrárközgazdasági szakos hallgatói részére készült. Előzményei azok az 1964-ben, 1969-ben, 1978-ban, 1983-ban megjelent egyetemi jegyzetek, tankönyvek, amelyek a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Agrárközgazdasági Tanszékének oktatómunkájában 1961 óta alakultak ki az agrárközgazdasági szakos hallgatók tanítása során. E tananyagok kidolgozásában s megírásában a Tanszék oktatói mellett az MKKE "Ipari Technológia és Áruismeret" Tanszékének, a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Közgazdasági Karának, valamint a Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanárai is részt vettek. E tankönyvet is több szerző írta, és ez a könyv az egyetemi oktatáson túl használható ismereteket nyújt azoknak is, kik nem hivatásszerűen foglalkoznak a mezőgazdasági termelés technológiai problémáival, de a munkaterületük kisebb-nagyobb felületén kapcsolatban vannak a mezőgazdasági termeléssel is.
E tankönyv tárgya a mezőgazdasági termelés szerteágazó és bonyolult termesztési és tenyésztési technológiája, valamint az ehhez kapcsolódó áruismeret. Foglalkozik a növényélettan, a földműveléstan, a talajtan, az energiagazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés, a kertészeti termesztés agrotechnikai és műszaki problémáival. Tárgyalja az állattenyésztés zootechnikai kérdéseit, a korszerű takarmányozás módszereit, valamint a hazánkban tenyésztett fontosabb haszonállatok tartási és tenyésztési technológiáit. Végül átfogja a tankönyv a fontosabb növényi és állati termékek ipari feldolgozásának technológiáját és az élelmiszeripari áruismeretet is. Vissza

Tartalom

Bevezetés9
Dr. Vági Ferenc: A termelés természeti és közgazdasági feltételei a mezőgazdaságban11
Mezőgazdaság a magyar népgazdaságban11
A mezőgazdaság nyersanyagtermelő jellege és belső ágazati szerkezete11
Mezőgazdaságunk népgazdasági jelentősége és ágazati kapcsolatai18
Mezőgazdaságunk tulajdoni alapjai és szervezetei20
A mezőgazdasági termelés iparszerűsége, s fejlesztésének lehetősége és igénye23
Dr. Varga László: A magyar mezőgazdaság termelési színvonalának a megítélése24
Dr. Varga László: A növénytermesztés természeti feltételei és körülményei27
A növény és a környezet kapcsolata27
A növények életjelenségei29
A növények életfeltételei31
A terméseredmények növelésének elméleti alaptételei36
Dr. Varga László: Talajtani ismeretek40
A talaj fogalma és kialakulása40
A talaj összetétele41
A talaj szerkezete43
Magyarország jellemző talajtípusai45
Dr. Varga László: A talajerő-gazdálkodás célja és módszerei48
A talajtermékenység fogalma és mérése48
A tápanyagellátás célja és módszerei49
A műtrágyázás52
Közvetve ható trágyák55
Az öntözés57
Dr. Varga László: A talajvédelem szükségessége és módjai60
Az erózió elleni védekezés60
A defláció elleni védekezési formák61
A talajjavítás módszerei és gazdaságossága62
Dr. Boltizár Pál: A mezőgazdasági termelés energiabázisai és technikai alapjai66
A gépesítés szükségessége és sajátosságai a mezőgazdaságban66
A gépesítés gazdasági előnyei a mezőgazdaságban67
Az erőgépek kialakulása és fejlődése68
A traktorok járószerkezete71
A traktorok kategorizálása (vonóerő szerinti osztályozás)72
A traktorok csoportosítása rendeltetésük, ill. kialakulásuk szerint75
A magajáró mezőgazdasági gépek csoportosítása81
Mezőgazdaságunk traktorellátottságának várható fejlődése87
A villamos energia hasznosítása a mezőgazdasági termelésben91
A villamos energia felhasználásának gazdasági előnyei a mezőgazdaságban91
A munkagépek villmos hajtása92
Termikus villamos fogyasztók93
Mikroelektronika alkalmazása93
A mezőgazdaságban hasznosítható egyéb energiaforrások95
Természetes energiaforrások felhasználása97
A melléktermékek (másodlagos) energiahasznosítása101
Az energiatakarékosság lehetőségeinek fő irányai a mezőgazdasági termelésben102
Dr. Varga László: A növénytermesztés termelési és munkafolyamata104
A talajművelés célja és eszközei105
A talajművelés alapvető eljárásai106
Talajművelési rendszerek és azok alapelvei113
A minimális talajművelés elve és változatai116
Az iparszerű termelési rendszerek jellemző vonásai a mezőgazdaságban118
Vetési munkák122
A vetőmag értékmérő tulajdonságai122
A vetés (ültetés) módjai124
A vetésforgó alkalmazásának általános elvei126
Dr. Sántha Attila: Növényápolási és növényvédelmi munkák128
A növényápolás célja, feladatai és eszközei128
A növényvédelem feladata és módszerei129
A növényvédő szerek csoportosítása133
A kémiai növényvédelem fejlődése135
Az integrált növényvédelem137
A vegyszeres növényvédelem technológiája138
Dr. Varga László: Betakarítási, tárolási és szállítási munkák a növénytermesztésben141
A biológiai és a technikai érettség fogalma141
A szállítási munkák sajátosságai a mezőgazdaságban142
Az anyagmozgatás géprendszere, s azok fejlesztésének irányai144
Dr. Varga László: Szántóföldi növénytermesztés149
A kenyérgabonák termesztése150
Búza150
Rozs154
Triticale155
Rizs155
A takarmánygabonák termesztése158
Árpa158
Zab159
Kukorica160
A hüvelyes növények termesztése165
Borsó165
Bab167
Szója168
A gyökér- és gumósnövények termesztése169
Burgonya169
Cukorrépa173
Takarmányrépa177
Répamag termesztése178
Az ipari növények termesztése179
Olajipari növények179
Textilipari növények184
A dohány termesztése188
A szálastakarmány-növények termesztése191
Lucerna192
Vöröshere195
Keveréktakarmányok196
Egyéves, nem pillangósvirágú szálastakarmányok197
A korszerű gyepgazdálkodás199
A gyep telepítése, felújítása200
A gyep ápolása és gondozása201
A gyep hasznosítása202
Dr. Varga László: Kertészeti termesztés204
A kertészeti termesztés fogalma, agrotechnikai és közgazdasági jellemzői204
A kertészeti termesztés hazai jelentősége és adottságai206
A kertészeti termesztés specifikus közgazdasági és agrotechnikai jellemzői207
Kertészeti és termelési rendszerek207
Zöldségtermesztés208
A zöldségtermesztés fontosabb agrotechnikai és gazdasági sajátosságai209
A zöldségnövények szaporító és termesztő berendezései210
A zöldségnövények termesztésének agrotechnikai követelményei212
Gyümölcstermesztés214
A gyümölcstermő növények szaporítása215
Üzemi gyümölcsös létesítése, telepítési módszerek216
A gyümölcsültetvények növényápolási és növényvédelmi munkái219
Betakarítási munkák a gyümölcsösben221
Szőlőtermesztés222
A szőlőtermesztés fontosabb környezeti és agrotechnikai igényei223
A szőlőnövény részei, szaporítási módok224
Szőlőültetvények létesítésének előkészítése és megvalósítása227
A termőszőlő művelési módjai és ápolási munkái228
A termés betakarítása, a borszőlő feldolgozása és kezelése233
Dr. Monostori István: Az állattenyésztéstan alapvető zootechnikai és közgazdasági kérdései236
Az állattenyésztés jelentősége és szerepe a népgazdaságban236
Az állattenyésztés fogalma236
Az állattenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége237
Az állattenyésztés intenzív fejlesztésének sajátos hazai lehetőségei240
A fejlesztés zootechnikai és gazdaságossági kérdései241
Az állati szervezet és a környezet kapcsolata242
A környezeti tényezők hatása az állati szervezetre242
Az állati szervezetre ható belső tényezők245
A honosulás (akklimatizálódás)248
A gazdasági állatok külső testalakulásának a megítélése249
Gazdasági állataink rendszerezése251
A faj, a fajta és a fajtatisztaság fogalma251
A fajták csoportosítása252
Az állattenyésztésben alkalmazott genetika alapjai254
A kvalitatív tulajdonságok öröklődése255
A kvantitatív tulajdonságok öröklődése256
Gazdasági állataink értékmérő tulajdonságai257
A gazdasági állatok szaporodása261
Ivarzás, párzás, a pároztatás módjai261
A vemhesség és az ellés264
Az anya és az újszülött ápolása az ellés után265
A gazdasági állatok tenyésztése266
A tenyészkiválasztás (szelekció) módszerei266
Tenyésztési eljárások267
A törzskönyvezés270
A korszerű nagyüzemi állattenyésztés technológiai rendszere272
A nagyüzemi állattenyésztés állategészségügyi kérdései274
A járványvédelem feladata és módszerei275
A fertőzés fogalma és az ellene való védekezés276
A hazai állategészségügy szervezete277
Dr. Monostori István: Takarmányozási ismeretek279
Az állati szervezet és a takarmányok kémiai összetétele279
Az állati szervezet összetétele279
A takarmányok kémiai összetétele280
A takarmányok tápláló hatásának mérése288
A takarmány tápláló anyagainak felhasználása az állati szervezetben288
A takarmányok tápláló értéke289
Gazdasági állataink táplálóanyag-szükséglete294
A korszerű takarmánygazdálkodás megszervezése297
A takarmányalap megszervezése297
A takarmányadag összeállítása298
Részletes állattenyésztés299
Dr. Monostori István: Szarvasmarha-tenyésztés299
A szarvasmarha-tenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége299
Szarvasmarha-tenyésztési alapismeretek300
Szarvasmarhafajták és csoportosításuk304
A szarvasmarha tenyésztése és csoportosításuk304
A szarvasmarha tenyésztése és szaporítása316
A szarvasmarha felnevelése319
A szarvasmarha tejhasznosítása325
A szarvasmarha húshasznosítása332
A termelési rendszerek, társulások általánosan jellemző vonásai a szarvasmarhatenyésztésben333
Dr. Monostori István: Juhtenyésztés335
A juhtenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége335
A juhok kor és ivar szerinti elnevezése336
A juh értékmérő tulajdonságai és a termelést befolyásoló főbb tényezők336
A juhok fajtái337
A juhok tenyésztése, szaporítása és felnevelése342
A juhok hasznosítása345
A juhok takarmányozása350
Tartástechnológiai rendszerek a juhtenyésztésben351
Dr. Sántha Attila: Sertéstenyésztés353
A sertéstenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége353
A sertések ivar, kor és használat szerinti elnevezései355
A sertések tenyésztése és szaporítása359
A korszerű sertéstartási technológiák sajátosságai és azok fejlesztésének fő irányai363
A tenyésztési fázis szakaszai365
Utónevelési és hízlalási fázis372
Dr. Monostori István: Lótenyésztés378
Magyarország lótenyésztésének története378
A ló elnevezése kor, ivar és használat szerint381
A ló fajtái381
A ló tenyésztése, törzskönyveztetése és szaporítása389
A lovak takarmányozása és tartása393
A ló használata396
Dr. Sántha Attila: Baromfitenyésztés397
A baromfitenyésztés népgazdasági és üzemi jelentősége398
A baromfiak kor és ivar szerinti elnevezése399
A hazánkban tenyésztett fontosabb tyúkfajták és azok értékmérő tulajdonságai400
A baromfiak tenyésztése, felnevelése és szaporítása403
A tojástermelés technológiája405
A pecsenyecsirke-hízlalás technológiája412
Dr. Kulifai József: A fontosabb növényi és állati termékek ipari feldolgozása416
Általános élelmiszeripari ismeretek416
Az élelmiszerek fogalma, az élelmiszeripar összetevői416
Az élelmiszerek romlásának okai, tartósítási módszerek417
Az élelmiszerek minőségi jellemzői, ezek mérése és tervezése420
A fontosabb növényi eredetű termékek ipari feldolgozása421
Gabonafeldolgozó és sütőipar421
Cukor- és édesipar426
Konzerv- és hűtőipar429
Növényolajipar (étolaj és margarin)431
Szesz- és takarmányélesztő-gyártás433
A fontosabb állati termékek ipari feldolgozása437
A tejipar. A tej kezelése és tartósításának módszerei437
A húsipar. A hús minőségi jellemzői440
A baromfiipar. A baromfiipar termékei, s azok minőségi jellemzői443
Forrásmunkák jegyzéke447
Mellékletek451
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv