1.034.815

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A juh tenyésztése

Függelékben: A kecske tenyésztése

Szerző

Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 196 oldal
Sorozatcím: Állattenyésztéstan
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Harmadik, átdolgozott kiadás. 41 fekete-fehér fotóval, képpel illusztrálva. Írta Dr. Schandl József egyetemi nyilv. rendes tanár. Nyomtatta Kulcsár Andor sokszorosítómester könyvnyomdája, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A juh közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége.
A juh háromirányú termelésével szolgálja az embert. Szőrköntöse, azaz gyapja a szövőiparnak legbecsesebb nyersanyaga, mert simulékony, erős,... Tovább

Előszó

A juh közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége.
A juh háromirányú termelésével szolgálja az embert. Szőrköntöse, azaz gyapja a szövőiparnak legbecsesebb nyersanyaga, mert simulékony, erős, rugalmas, jó hőszigetelő, könnyű, jól festhető és tartósabb, mint bármely más textil-nyersanyag. Egy-egy juhról évente - a testnagyság szerint - 1-3 kg „tiszta gyapjú" nyírható, melyet felső- és alsóruhák, kötött mellények, harisnyák, szőnyegek, pokrócok, nemezek stb. készítésére használnak fel. Faggyú- és izzadtságmirigyeinek beszáradt váladékából (gyapjúzsír) lanolin és hamuzsír készül. Bőrével összefüggő szőrköntöse keresett szűcsáru úgy a legvagyonosabb, mint a legigénytelenebb néprétegek részéről (perzsaprémek, racka-subák, stb.). Bizonyos fajták (crossbred, olasz, stb.) bárányainak nyersprémjét a „bőrnemesítő ipar" drága prémek (kékróka, hód, nutria, szilszkin) igen sikerült utánzataivá dolgozza fel.
Húsát nálunk főleg csak az alföldi tanyavilág fogyasztja. A közönség zöme Közép-Európában - különleges íze miatt - nem szívesen táplálkozik juhhússal. Ezzel szemben az egész földkerekség többi népeinek a juhhús kedvelt eledele. Még a legigényesebb angol és francia közönség is époly szívesen fogyasztja, mint a szarvasmarha vagy a sertés húsát. Vágósúlya - a tápláltsági állapot szerint - 38 és 62% közt ingadozik. (A vágósúlyba beszámítjuk itt a fejet és - az emésztőcsövön kívül az összes zsigereket; tejes bárányoknál még a bőrt is.) Beleiből hegedűhúrokat készítenek. Egyéb vágási hulladékait, így a vért, faggyút, csontokat, inakat, szarvakat, körmöket az ipar épúgy feldolgozza, mint a vele rokon szarvasmarháét. (V. ö. II. kötet 8. o.)
Tejelőképessége nem nagy, de a tej tartalomdús, különösen zsírban gazdag, miért is belőle kitűnő ízű és kövér sajtok készülnek. Vissza

Tartalom

Bevezetés
A juh közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége7
A juh megnevezése ivar és kor szerint10
A juh domesztikációja10
Előismeretek a juhtenyésztés gyakorlásához
A testtájak külső alakulásainak ismertetése14
A fej14
A törzs16
A végtagok18
Méretek felvétele a juhon19
A juh súlya20
A juh életkorának meghatározása21
A juhok bőre23
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság23
Gyapjúismeret
A gyapjú25
A bundát alkotó szőrképletek25
A gyapjúzsír28
A gyapjúszál tulajdonságai30
A gyapjúszál színe30
A gyapjúszál fénye32
A gyapjúszál "finomsága" (vastagsága)33
A gyapjúszál hűsége37
A gyapjúszál erőssége (szilárdsága, tartóssága)38
A gyapjúszál simulékonysága39
A gyapjúszál nyujthatósága40
A gyapjúszál rugalmassága40
A gyapjúszál zsugorodóképessége41
A belszerkezet (jelleg)41
A gyapjú összértékét kifejező "szortimentum"-ok44
Kiegyenlítettség45
Gyapjúféleségek48
A gyapjúhozam50
"Nyírósúly", "gyapjúanyag", "rendement"53
A gyapjú mennyiségére és minőségére befolyást gyakorló külső tényezők56
A nyírás hatása a gyapjú növekedésére59
A bunda ápolása az élő juhon61
"Háton mosás"62
A gyapjú nyírása65
A lenyírt gyapjú zsákolása és raktározása66
A gyapjú eladása67
A juh fajtái
A juhfajták csoportosítása68
A merinók69
A finomposztógyapjas merinó70
A rambuillet vagy francia fésűs merinó72
A német húsmerinó73
A magyar fésűs merinó73
A "magyar húsmerinó"76
A cigája78
A racka80
A tolna-baranyai sváb juh83
A keletfríz84
A karakul85
Ile de France87
Az angol down-juhok88
Egyéb fajták90
A tenyészjuhok kiválasztása, takarmányozása és ápolása
Minő fajtát tenyésszünk?96
Az anyajuhok kiválasztása96
A tenyészkosok kiválasztása103
A juh életbentartó (és gyapjútermelő) tápanyagszükséglete108
A juh nyári takarmányai110
A juh téli takarmányai112
A juhok itatása113
A tenyészkosok takarmányozása114
A juhakol115
A juh ápolása116
A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés
A párosítás118
Az üzekedés (berregés) jelei, tartalma és ismédlődése120
Mikor és évente hányszor ellessünk?120
Egy koshoz hány anyajuh osztható be?126
Pároztatás (behágatás, beüzetés)127
A vemhesség jelei és tartama129
A vemhes anya takarmányozása és ápolása129
Koraszülés és elvetélés130
A juh szaporasága131
Az ellés132
A szoptató, illetőleg fejős anyák takarmányozása133
A juh felnevelése
A szopós bárány ápolása és takarmányozása135
A szopós bárányok osztályozása138
A szopós bárányok elválasztásának ideje139
A növendékjerkék és ürük takarmányozása140
A növendékkosok takarmányozása és ápolása140
A juh, mint tejteremlő
A juhtejgazdaság jelentősége142
A juhtej kémiai és fizikai tulajdonságai143
A tej mennyisége és fokozásának eszközei144
A fejés módja146
A juhtej értékesítése146
A juh, mint hústermelő
A juhhízlalás általános elvei148
Tejes bárányok hízlalása148
Pecsenye- és export-bárányok hízlalása149
Kifejlődött ürük hízlalása149
A juh bastardjai rokonfajokkal151
A kecske tenyésztése
A kecske gazdasági jelentősége155
A házi kecske domesztikációja156
Előismeretek a kecske tenyésztésének gyakorlásához156
A külső testtájak alakulása156
A bőr, szőrözet, és a szín158
Testméretek és testarányok158
A súly158
Életkormeghatározás 159
A kecske fajtái159
A tenyészállatok kiválasztása162
A kecske takarmányozása164
Pároztatás, vemhesség és ellés166
A gödölyék és gidák felnevelése167
A kecske ápolása168
A kecske mint tejtermelő168
A kecske mint hústermelő171
A kecske mint erőtermelő171
A kecske egyéb haszonhajtásai171

Dr. Schandl József

Dr. Schandl József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Schandl József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv