1.034.669

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szarvasmarha tenyésztése

Függelékben: A bivaly tenyésztése/94 képpel

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 286 oldal
Sorozatcím: Állattenyésztéstan
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 94 fekete-fehér szövegközti képpel illusztrálva. Harmadik, átdolgozott kiadás.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szarvasmarha közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége.
Egyetlen gazdasági állatunk se termel olyan sokféle irányban és egyik se illeszkedik be olyan szervesen a mezőgazdasági üzembe, mint a... Tovább

Előszó

A szarvasmarha közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége.
Egyetlen gazdasági állatunk se termel olyan sokféle irányban és egyik se illeszkedik be olyan szervesen a mezőgazdasági üzembe, mint a szarvasmarha.
Évente 1000-18.000 liter tejet termel. Teje eredeti formájában fontos vitaminokat tartalmazó, könnyen emészthető, kellemes ízű táplálék. Tejének termékei értékes tápszereket (vaj, sajt), ételek ízesítésére fűszeranyagokat (vaj, savó, író) és ipari nyersanyagokat (kazein, tejcukor, stb.) nyújtanak.
Mint erőtermelő: kitartó, türelmes, könnyen kormányozható. Olcsóbb igás, mint a ló, mert takarmánya és szerszámja kisebb értéket képvisel, másrészt kisebb nála a rizikó és a tőketörlesztés. Ezzel szemben tény, hogy nem olyan ügyes és sík területen nem oly gyors a mozgása, mint a lóé, továbbá az út minősége és az időjárás inkább korlátozza használhatóságát, mint a lóét. Gyorsasága óránkint 3-4 km és munkanapjainak száma évente átlag 250-re tehető. Levágás után sok és értékes húst szolgáltat. Hazai húsfogyasztásunk 52%-át a szarvasmarha fedezi. Vágósúlya a hízottság foka szerint 42-60, borjúé 48-72%. (Nem számítjuk a vágósúlyhoz a vért, a bőrt, a fejet, a 4. csigolyától a farkat, a lábtőtől, illetőleg a csánktól lefelé a lábakat, a nyelvet, a szívet, a gégét, a légcsövet, a tüdőt, a májat, az emésztőcsatornát, a rekeszizom inas részét, a gerincvelőt, a gerincoszlop alatt futó nagy vérereket, az ivarszerveket és a tőgyet.)
Húsa nagy tápértékű. A gerincen, valamint a combokon lévő izmok pecsenyét szolgáltatnak, mert fínomrostúak, ínmentesek és kevés bennük a kötőszövet; egyéb izmai I, II., III. osztályú leveshúst adnak. Vissza

Tartalom

Bevezetés
A szarvasmarha köz- és mezőgazdasági jelentősége7
A szarvasmarha domesztikációja9
Előismeretek a szarvasmarhatenyésztés gyakorlásához
A külső vizsgálatok fontossága15
Méretek felvétele a szarvasmarhán17
A testtájak külső alakulásának ismertetése (Küllemtan)21
A fejél21
A szarvak21
A fülkagylók24
A homlok25
A szemek25
Az orr26
A szutyak vagy fényszáj26
A fej oldalai26
A torokjárat27
A nyelv27
A fej egészben27
A tarkó28
A nyak29
A mar30
A hát31
Az ágyék35
A far35
A farok38
A mellkas, a szűgy és az oldalak39
A has41
A nemzőszervek42
A tőgy43
A felkar46
A könyök47
Az alkar47
A lábtő vagy mellső térd47
A szár48
A lábvég48
A körmök vagy csülkök49
A felcomb (konc)50
Az alcomb (comb)50
A csánk51
A hátsó szár52
A hátsó körmök52
A lábállás (lábszerkezet)52
A bőr57
A szőrözet58
A kültakaró színe és a színeződéssel elálló jegyek60
A testalkotás arányossága62
A szarvasmarha életkorának meghatározása63
A szarvasmarha súlya és súlyának meghatározása68
A szarvasmarha "rossz szokásai"70
A szarvasmarha mozgása72
A másodlagos ivarjelleg és az ivartalanság73
A szarvasmarha fajtái
A szarvasmarhafajták csoportosítása76
A magyar-alföldi78
A svájci piros-tarka (szimmentáli)83
Szarvasmarhatenyésztés az Alpokon89
A magyar-tarkák92
Az alpesi borzderesek97
A pinzgaui101
A lapálymarhák103
A shorthorn110
A tejelő shorthorn (Dairy-shorthorn)113
Egyéb fajták114
A tenyészállatok kiválasztása, takarmányozása és ápolása
Minő fajtát tenyésszünk?124
A tenyészegyedek kiválasztásának jelentősége126
A tehén kiválasztása126
A tenyészbika kiválasztása144
A szarvasmarhák hivatalos törzskönyvelése150
Törvényes intézkedések a szarvasmarhatenyésztés fejlesztésére151
A szarvasmarha létfenntartó tápszükséglete152
A fejőstehenek takarmányozása153
A fejőstehenek nyári takarmányai157
A fejőstehenek téli takarmányai168
A fejőstehenek takarmányozási rendje174
A fejőstehenek ápolás179
A tenyészbika takarmányozása és ápolása189
A párosítás, pároztatás, vemhesség és szülés
A párosítás193
Mikor ivarérett a szarvasmarha?194
Mikor tenyészérett az üsző és a bika?194
Meddig tenyészképes a tehén és a bika?196
A folyatás jelei, tartama és ismétlése198
A folyatás elmaradásának okai200
Mikor hágassuk be a teheneket?200
A bika nemi ereje és párzási ingere202
Egy bikára hány tehén számítandó?203
A hágatás204
A fogamzás elmaradásának okai205
A vemhesség jelei206
A vemhesség tartama208
A vemhes tehén ápolása209
Koraszülés és elvetélés211
A szülés és a tehén ápolása szülés után213
Az ikrek215
A szarvasmarha felnevelése
Az újszülött borjú ápolása218
A természetes és mesterséges felnevelés előnyei, illetőleg hátrányai220
A borjú tápanyagszükséglete221
A szopósborjú táplálása és ápolása225
A mesterséges felnevelés227
A szopósborjú elhelyezése 231
Az elválasztás232
A szopós- és választott borjak bonitálása233
A választott (4-6 hónapos) borjú takarmányozása és ápolása234
A félévnél idősebb üszők, tinók takarmányozása és ápolása237
A bikaborjak nevelése240
A szarvasmarha, mint hústermelő
A szarvasmarha-hízlalás célja245
A hízlalandó szarvasmarha kiválasztása245
A hízók táplálása246
A hízók ápolása252
A gőbölyök raktározása253
Fejlődő bikák hízlalása254
Takarmányozás a lefejő tehenészetekben254
Borjúhízlalás 255
A levágott szarvasmarha húsának felosztása a mészárosiparban257
A szarvasmarha, mint erőtermelő
Az igáskör kiválasztása259
Az igáskör takarmányozása261
Az igáskör ápolása264
A jármok265
A fejőstehén igázása266
A tenyészbika igázása268
A szarvasmarha bastardjai rokonfajokkal271
Függelék: A bivaly tenyésztése
A bivaly közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége275
A bivaly domesztikációja275
Előismeretek a bivaly tenyésztésének gyakorlásához276
A bivaly méretei276
A bivaly külső formái276
A bivaly bőre, szőrzete, színe276
A bivaly életkora276
A bivaly súlya277
A bivaly vérmérséklete277
A bivaly tenyésztése és felnevelése277
A tenyészállatok kiválasztása277
Ivarzás és pároztatás278
Vemhesség és szülés278
A borjú felnevelése279
A bivaly mint tejtermelő279
A tejtermelés nagysága279
A tej értékesítése (tejtermékek)280
A bivalytehén takarmányozása és ápolása280
A bivaly mint hústermelő281
A bivaly mint erőtermelő281
Adatok a szarvasmarha és a bivaly takarmányozásának összetételéről283

Dr. Schandl József

Dr. Schandl József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Schandl József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv