1.034.959

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános állattenyésztéstan

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 333 oldal
Sorozatcím: Állattenyésztéstan
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 102 fekete-fehér ábrával, fényképpel illusztrálva. Harmadik, átdolgozott és bővített kiadás. Dr. Konkoly Thege Sándor egyetemi nyilv. r. tanár közreműködéséve írta: Dr. Schandl József egyetemi nyilv. rendes tanár. Készült a szabadságharc 100-ik évfordulóján. Kulcsár Andor sokszorosítómester könyvnyomdájában, Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

„Általános Állattenyésztéstan" c. könyvem II. kiadása 4 évvel ezelőtt jelent meg. Egy része eladásra került, más része Budapest ostroma alatt a lángok martaléka lett. Azóta mind a mezőgazdasági... Tovább

Előszó

„Általános Állattenyésztéstan" c. könyvem II. kiadása 4 évvel ezelőtt jelent meg. Egy része eladásra került, más része Budapest ostroma alatt a lángok martaléka lett. Azóta mind a mezőgazdasági szakoktatás, mind a gazdagsági gyakorlat nélkülözte a korszerű tenyésztés alapismereteit nyújtó kötetet, amelyhez hasonló jellegű magyar könyv nem állt rendelkezésre.
Ez a mind jobban érezhető hiány késztetett a fennálló nehézségek ellenére a III. kiadás elkészítésére. Mielőbbi megjelenését sürgette még az a körülmény is, hogy az egyes tenyésztési ágakat tárgyaló különleges állattenyésztéstani kötetek III. kiadásai részben már megjelentek, részben munkában vannak, ezekben pedig gyakori utalás van az általános állattenyésztéstani kötetre, amely egyébként is ezek alapismereteit tartalmazza.
A budapesti Agráregyetemen az "általános állattenyésztéstani tanszék"-et tudvalevőleg Dr. Konkoly Thege Sándor egyetemi nyilv. r. tanár tölti be. Ez a körülmény adta a gondolatot, hogy könyvem e kötetéhez - mint az ő tárgykörébe és szigorlati anyagába tartozó részhez - őt munkatársul megnyerjem. De főképp az késztetett erre, hogy az ő széleskörű 'és gyakorlati tudása, kitűnő pedagógiai érzéke, a könyvkiadás és szerkesztés terén több évtizedes gyakorlattal szerzett jártassága támogassa és értékesebbé tegye munkámat. Amióta hozzájárulását megnyernem sikerült, azóta hivatásszerű odaadással és fáradhatatlan buzgósággal törekedett arra, hogy az egyetemi ifjúság és a mezőgazdasági értelmiség valóban korszerű és magas színvonalú tankönyv birtokába jusson. Fogadja a szíves támogatásért ezúton is hálás köszönetemet!
Be kell azonban vallanunk, hogy ha e könyv hiányának különösen az egyetemi oktatás terén erősen érezhető hátránya nem sürgette volna a III. kiadást, ezzel szívesebben vártunk volna még egy ideig. Eddig ugyanis még nem vált lehetségessé a külföldi szakirodalom és kutató munka legújabb anyagának teljes megismerése. Hiszen az e téren nagy arányokban dolgozó országoktól a háború következtében a legutóbbi időkig el voltunk vágva. Vissza

Tartalom

I. RÉSZ.
Bevezetés.
A háziasítás (domesztikáció) 2
Az állattenyésztés közgazdasági és mezőgazdasági jelentősége 7
II. RÉSZ.
A nemzés és megtermékenyítés.
Az ondósejt 10
A petesejt 15
Megtermékenyítés, megtermékenyülés 19
A barázdálódás és a csiralemezek kialakulása 21
III. RÉSZ.
Az állati szervezet alakulását befolyásoló tényezők.
A) Az öröklés.
A valódi és látszólagos öröklés 23
Hol székel az öröklési anyag? 27
Az öröklési anyag belszerkezete és érvényesülési módja 30
Minő külső és belső tulajdonságok öröklékenyek? 33
A betegségek és kóros elváltozások öröklékenysége 34
Az immunitás öröklékenysége 40
A szülők öröklékeny jellegvonásai bizonyosan jelentkeznek-e az ivadékban? 41
Az ikerkutatás 41
A különböző öröklésmenetek. (Az első nemzedék keresztezés esetében) 44
I. Tökéletes dominálás. (A Pisum-típus szerinti öröklés) 48
II. Az intermediér öröklésmenet. (A Zea-típus szerinti öröklés) 50
III. Vegyes öröklési formák. (Kriptointermediér típus, mozaik típus, tökéletlen dominálás) 50
IV. Neomorf típusú öröklés 52
Mono-, di-, polihibrid utódok 53
Az öröklésmenet alakulása heterozigoták párosítása esetében 54
Monohibridek keresztezése 56
Dihibridek keresztezése 58
Trihibridek keresztezése 62
A lehetséges kombinációk száma 64
Különleges öröklési jelenségek 64
Poliméria (poligén tulajdonságok) 64
Pleiotropia 70
Episztatikus és hiposztatikus gének 70
Kriptoméria 73
Letális és szubletális gének 73
A génkapcsolódás és génkicserélődés 75
Az örökléstani törvények megállapításának nehézségei 78
Van-e konstans-intermediér öröklés? 80
Visszaütés (atavizmus) 80
Az ivar meghatározása és az ivarhoz kötött öröklés 82
Az átörökítő-képesség gyakorlati meghatározása 87
Vérszilárdság és egyéni örökítőképesség 96
Az anyának, vagy az apának van-e nagyobb örökítő hatása? 99
Téves öröklési nézetek 100
B) Külvilági tényezők.
A külvilág (rög, környezet) hatása a szervezet kialakulására 102
A táplálék hatása 102
AZ éghajlat hatása 106
A mozgás és szervműködés hatása 110
Egyéb tényezők hatása 113
A hormonok szerepe a szervezet fejlődésében és alakulásában 114
A másodlagos ivar jelleg 116
Az ivartalanítás hatása 119
A „megfiatalítás" 121
A hormonhatás gyakorlati alkalmazása 122
A meghonosulás (akklimatizáció) 125
C) Változékonyság, változatosság, megváltozás.
Az élő szervezet változékonysága 129
Az új változatok forrásai 130
A változékonyságra befolyást gyakorló tényezők 135
Létesülnek-e mutációk a külvilági tényezők útján? 137
Változatosság az élők világában 113
A változatosság okai 143
A változatosság megállapításának módszerei 146
A változatosság tenyésztési hasznosítása 151
A viszonos változás (korreláció) 152
IV. RÉSZ.
Gazdasági állataink rendszertani egységei.
A faj 156
A fajok keresztezési termékei 157
A fajok eredete 160
A fajta 168
A fajták keletkezése 169
Tisztavér, telivér, félvér, stb. 173
A fajták csoportosítása 174
A tenyésztendő fajta kiválasztásának általános elvei 178
Alfajta, válfajta 178
A tájfajta 179
Tenyészet, törzstenyészet, törzs, család, vérvonal 179
V. RÉSZ.
A tenyészkiválasztás irányelvei és eszközei.
(A gazdasági haszon- és tenyészállatok értékmérő tulajdonságai.)
Termelőképesség és takarmányértékesítőképesség 182
A test egészségi állapota és épsége 185
Életerő. Szívósság. Ellenállóképesség 186
Fejlettség 190
A testsúly megállapítása 192
Testméretek felvétele 195
I. Magassági méretek 196
II. Hosszúsági méretek 197
III. Szélességi méretek 197
IV. Körméretek 198
V. Fejméretek 198
Állatfényképek készítése 198
Testalkotás 200
Kültakaró 203
A tápláltsági állapot 206
A fejlődés gyorsasága 207
Vérmérséklet 211
„A rossz szokások" 212
Igénytelenség 213
Szellemi képességek 213
Az ivar és ivartalanság 213
A kor. Ivarérettség. Tenyészérettség 214
Termékenység. Meddőség, magtalanság 219
Szaporaság 222
A származás jelentősége 226
Származási és törzskönyvi lap 227
Az egyed jelzése 230
Fajta-tisztaság 232
Az összérték megállapítása 232
VI. RÉSZ.
A tenyésztés és párosítás módjai.
A párosítás elvei 237
Tisztatenyésztés 238
Vérújítás vagy vérfrissítés 239
Keresztezés 240
I. Haszonállatokat előállító keresztezés 241
II. Uj fajták keresztezés útján 244
III. Fajta-átalakító keresztezés 245
IV. Cseppvér-keresztezés 247
Rokontenyésztés 248
VII. RÉSZ.
A pároztatás.
Az ivarzás és a peteleválás 257
Hamis ivarzás 260
Az ivarzás elmaradásának okai 260
A hím párzási ingere 261
A párzás 263
Az ondó kipréselése 265
Mesterséges megtermékenyítés 266
A fogamzás elmaradásának okai 270
A pároztatás módszerei 271
Egy hímre hány nőivarú számítandó 273
Superovuláció, superfoetatio, superfoecundatio 275
VIII. RÉSZ.
Vemhesség és szülés.
Az embrió, illetőleg a magzat az anyai méhben 276
A vemhes anya 279
A vemhes anya táplálása és ápolása 280
A vemhesség megállapítása 282
A vemhesség tartama 284
Az elvetélés 285
A szülés előjelei 286
A rendes szülés lefolyása 287
Rendellenességek a szülés folyamán 289
Az anya táplálása és ápolása a szülés után 291
Rendellenességek az anyánál a szülés után 292
Az újszülött gondozása 293
IX. RÉSZ.
A gazdasági állatok táplálásának alapelvei.
A létfenntartó táplálás 296
Fejlődő állatok táplálása 298
Hízóállatok táplálása 303
Erőtermelő állatok táplálása 305
Tejtermelő állatok táplálása 307
X. RÉSZ.
Háziállataink tartása és ápolása.
Mikor megfelelő az istálló? 309
Különleges istállórendszerek 313
Az almozás 315
A tartózkodási hely levegőjének hőmérséklete 318
A tartózkodási hely levegőjének tisztasága és páratartalma 318
A tartózkodási hely világossága 320
Az ultraviola sugarak hatása 321
A bőrnek és függelékeinek ápolása 321
Nyírás 324
A paták és körmök ápolása 325
Mozgási alkalom 326
A kifutók 327
Zavartalan közérzet biztosítása 329

Dr. Schandl József

Dr. Schandl József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Schandl József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv