1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A görög gondolkodás kezdetei/A bölcsészet Magyarországon

Thalestől Sokratesig. Az összes töredékek forditásával/Erdélyi János bölcsészeti dolgozatai I.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 389 oldal
Sorozatcím: Filozófiai irók tára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Két mű egy kötetben. A bölcsészet Magyarországon c. mű kiadási éve 1895., a Filozófiai irók tára sorozat 6. kötete. A görög gondolkodás kezdetei a Filozófiai irók tára 14. kötete. Nyomatta a Franklin-Társulat nyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet A görög gondolkodás kezdetei című műből:

A görög bölcsészet tisztán a görög szellem alkotó kedvének egyik fenséges terméke. Ama szellemnek, mely megáldva a legdúsabb adományokkal az élet... Tovább

Előszó

Részlet A görög gondolkodás kezdetei című műből:

A görög bölcsészet tisztán a görög szellem alkotó kedvének egyik fenséges terméke. Ama szellemnek, mely megáldva a legdúsabb adományokkal az élet minden viszonyai közt nagyszerűt képes alkotni. Megteremti költészettől és bájtól sugárzó vallási életét, megeleveníti isteneit, halandóvá tévén őket, és örök életet ad halandó hőseinek, megénekelvén őket. A görög gondolkodás egész iránya alkalmas volt rá, hogy értelmet és érzést egyesítsen. így támadtak népies mondái és tankölteményei csaknem egy időben és Így támadt oly korban, mikor még a mithologia sem alakúit ki egészen, ennek a hitvilágnak a bírálata, a számtalan istenség mellett az egységes ősanyag.
Ahol a költészet oly virágokat hajtott, minők Homeros fenséges költeményei, ott a filozofia is csak nagyszerű eszmékkel léphetett elé. E nagyszerű eszmék ma gyermekesek: akkor forrongásba hozták a művelt világot; és méltán, mert egészen új irányt adtak a gondolkodásnak, és oly ösztökéül szolgáltak, mely mindig előbbre vitte a vizsgálódást, nem hagyva pillanatig sem időt a gondolat nélküli, renyhe megállásra.
Mikor kezdődött ez a kritikai gondolkodás, azt felette nehéz volna megmondani. «Minden kezdetet kicsinységének vagy látszólagos jelentéktelenségének homálya föd el». De hol is az az éles szem, mely ez átmenetet észre tudná venni? Gondoljuk csak meg, mily sokszerű elemekből van a mi görögünk összetéve. Kedélye sugárzó, gyermekies: benne mesék és mondák kelnek csodálatos lényekről, kik villámokat szórnak vagy nyíllal lövöldöznek a halandókra, és erősebbek amaz óriásoknál, kik az Ossát a Pelionra döntik; és képzeletében ez istenek eljárnak halandó lényekhez, egyszer vidám lakomára Peleus királyt ünnepelni, máskor tréfából, unalomból vagy szerelemből. De elméje azért éles és mindenek fölött gyakorlati; a föld terméketlen és Keletnek dús kincsei oly kivánatosak a görög egyre azon töri a fejét, hogy létesítsen nyereséges kereskedést Kis-Ázsia gazdag népeivel. Vissza

Tartalom

A görög gondolkodás kezdetei
Bevezetés5
Kezdetek. Ethikai és politikai töredékek. A hét görög bölcs20
A hét bölcs mondásai27
Az anyagprobléma. Thales-Anaximandros. Anaximenes31
Az ó-ión természetbölcselők töredékei39
Az epherosi Herakleitos45
Herakleitos töredékei64
Pythagoras és szövetsége70
A pytharogeusok töredékei84
Elea bölcselői92
Az eleai iskola töredékei102
A klapomenai-i Anaxagoras120
Anaxagoras töredékei125
Az akragari Eperdokles128
Empedokles töredékei136
Az atomisták. Az abedrai Demokritos158
Demokritos töredékei168
A szofisták210
A szofisták töredékei219
A bölcsészet Magyarországon1-156
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv