A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Piaci és laboratóriumi húsvizsgálat

Szerző

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 253 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. Irta: Dr. Semsey Géza egyetemi magántanár. Nyomtatott Fráter és Társa könyvnyomdájában, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tíz éve annak, hogy az egykori Állatorvosi Főiskola tanári kara részéről az a kitüntető megtizsteltetés ért, hogy Dr. Breuer Albert ny. rk. tanár lemondása után a húshigiénei előadások... Tovább

Előszó

Tíz éve annak, hogy az egykori Állatorvosi Főiskola tanári kara részéről az a kitüntető megtizsteltetés ért, hogy Dr. Breuer Albert ny. rk. tanár lemondása után a húshigiénei előadások emgtartásával megbízott. A tananyag összeállításánál igyekeztek nagynevű elődöm és tanítómesterem irányelveit átvenni, mert ilyemódon biztosítva láttam, hogy tanítványaim a vágóhídi húsvizsgálatot, ezt a fontos köz- és állategészségügyi feladatot, akkor igényeinek megfellelően fogják elsajátítani. Előadásaim anyaga eleinte főleg a vágóállatok vágóhídi húsvizsgálata volt.
A teljesen egészséges állat húsa is ártalmassá válhat azonban az ember egészségére, ha ezt célszerűtlenül tartják el, utólag szennyeződik vagy olyan anyagokkal keverik, melyek az ember egészségét megtámadhatják. A húsviszgálónak tehát a hús sorsát figyelemmel kell kísérnie a vágóhídtól egészen addig, míg az a fogyasztókhoz jut. Ez az ellenőrző vizsgálat azonban csak úgy lehet eredményes, ha a húsvizsgáló nemcsak a vágóhídi, hanem a piaci (széki) és a laboratóriumi húsvizsgálattal is teljes mértékben tisztában van. Tanításom ezirányú hiányait felismerve, amennyiben a tantervben megállapított idő rövidsége megengedte, előadásaimban erre is kitértem és a mgaántarári előadásaim anyagát is igyekeztem a vágóhídi és a piaci húsvizsgálat igényeivel összhangba hozni.
A tanítás ily irányú kiterjesztésének eredményességét nagymértékben hátráltatta a tankönyv hiánya. Vissza

Tartalom

Piaci (széki) húsvizsgálat
A piaci (széki) húsvizsgálatról
A piaci (széki) húsvizsgálat jelentősége és kivitele3
Mintavétel7
Köz- és magánfogyasztás9
húsárusító- és feldolgozóhelyiségek10
A hús sajátságai és elváltozásai
Az izomzat morphológiai és vegyi sajátságai14
A legfontosabb zsigerek összehasonlító bonctana18
A hús osztályozása ipari feldolgozása szerint26
A hús elváltozásai a halál után31
Húsárusítás és húsforgalom
Húsárusítás hússzékben43
Friss hús árusítása füszerüzletekben46
Magánfogyasztás céljaira szánt sertésekből származó és sózás, pácolás, füstölés végett húsiparosnak átadott hús elenőrzése47
Magánfogyasztásra levágott állat meg nem vizsgált húsának elhelyezése húsiparos üzlethelyiségében hűtés végett48
Növendékszarvasmarha- és bivalyhús árusítása49
Hímlőnyirok termelésére használt borjak húsának árusítása51
Lóhús árusítása51
Kóserhús árusítása52
Hatósági hússzék52
Hússzállítás belföldön54
Húszsállítás külföldre61
Hús hordása és járművön való szállítása61
Hús árusításra nem jogosított személyek alkalomszerű húsárusítása62
Budapest székesfőváros húsbehozatali szabályai64
Húskészítmények
Kolbászneműek összetétele66
Kolbászneműek előállítása71
Kolbászneműek vizsgálata78
Kolbászneműek leggyakoribb elváltozásai79
Húskészítmények árusítása és szállítása86
Lóhúskészítmények előállítása, árusítása és szállítása87
Darálthús88
Húsok konzerválása és vizsgálata
Fizikai konzerválálsi módok90
Húsok konzervállása hideggel90
A húsnak hővel és légmentes elzárással való konzerválása93
A dobozolt húsok vizsgálata95
Szárítás98
A hús konzerválása vegyiszerekkel99
Sózás, pácolás99
Füstölés103
Egyéb kémiai konzerválószerek104
Szárnyas baromfi húsának vizsgálata
Szárnyas baromfi húsának vizsgálata106
Halálutáni elváltozások108
Parazitás megbetegedések111
Fertőző megbetegedések111
A m. kir. földmívelésügyi miniszter 100,400/1938. F. M. számú rendelete a baromfihús árusításának ellenőrzését szabályozó rendelkezések kiegészítése tárgyában115
Budapest székesfőváros törvényhatóságának 157/1939. Kgy. számú szabályrendelete a baromfihús vizsgálatáról és forgalombehozataláról120
Vadhús viszgálata
A vadhús tulajdonságai és elváltozásai126
A vad betegségei127
Lőtt vad szállítása129
Lőtt vad raktározása129
Halhús vizsgálata
Halhús vizsgálata132
Halálutáni elváltozások133
A halak élettani mérgei135
Halhús konzerválása136
Füstölt lazac138
A halhússal követendő eljárás betegségek esetén139
Halikra145
Halászati rendelkezések146
Törvényes rendelkezések
Büntető eljárás148
Elkobzás esetei148
Ekobzás kimondása149
Az elkobzott dolgok értékesítése148
Az eljáró hatóságok150
A hatósági fokozatok újabb megállapítása a kihágások ügyében151
A helyi állategészségügyi hatóság151
A pénzbüntetések hovafordítása152
A közegészségügy rendezéséről szóló 1876. évi XIV. t-e. húsvizsgálatról szóló intézkedései152
A magyar büntetőtörvénykönyvet magában foglaló 1876. évi V. t.-e152
Laboratóriumi húsvizsgálat
Bakteriológia húsvizsgálat jelentősége és feladata
A bakteriológiai húsvizsgálat keresztülvitele és szabályozása155
Mikor szükséges a bakteriológiai húsvizsgálat155
Milyen részeket kell a bakteriológiai vizsgálatra beküldeni vagy felhasználni158
A vizsgálati anyag feldolgozása161
A bakteriológiai húsvizsgálat és a tenyésztőtalajok165
A bakterimok keltetésének időtartama165
Állatetetési kísérletek166
A paratyphús baktériumok megállapítása167
Sav- és gáztermelés167
Színes táptalajok168
Agglutinációspróba168
A hús elbírálása a bakteriológiai lelet alapján169
A bakteriológiai húsvizsgálat szabályozása172
A leggyakrabban használt tenyésztőtalajok173
A húsfogyasztás után kialakuló megbetegedések
A hús- és ételmérgezés180
A botulismus183
A halmérgezés186
Kolbászneműek laboratóriumi vizsgálata
A kolbászneműek bakteriológiai vizsgálata188
A kolbászneműek összetételének megállapítása190
A fehérjemeghatározás biológiai módszerei
A precipitációs próba nyers húsok kimutatására204
A precipitációs próba főtt húsok kimutatására207
A precipitációs próba baktériumfehérjék kimutatására208
Függelék
A hús és húskészítmények vizsgálatáról szóló rendeletek és határozatok211

Dr. Semsey Géza

Dr. Semsey Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Semsey Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv