| Piaci (széki) húsvizsgálat | |
| A piaci (széki) húsvizsgálatról | |
| A piaci (széki) húsvizsgálat jelentősége és kivitele | 3 |
| Mintavétel | 7 |
| Köz- és magánfogyasztás | 9 |
| húsárusító- és feldolgozóhelyiségek | 10 |
| A hús sajátságai és elváltozásai | |
| Az izomzat morphológiai és vegyi sajátságai | 14 |
| A legfontosabb zsigerek összehasonlító bonctana | 18 |
| A hús osztályozása ipari feldolgozása szerint | 26 |
| A hús elváltozásai a halál után | 31 |
| Húsárusítás és húsforgalom | |
| Húsárusítás hússzékben | 43 |
| Friss hús árusítása füszerüzletekben | 46 |
| Magánfogyasztás céljaira szánt sertésekből származó és sózás, pácolás, füstölés végett húsiparosnak átadott hús elenőrzése | 47 |
| Magánfogyasztásra levágott állat meg nem vizsgált húsának elhelyezése húsiparos üzlethelyiségében hűtés végett | 48 |
| Növendékszarvasmarha- és bivalyhús árusítása | 49 |
| Hímlőnyirok termelésére használt borjak húsának árusítása | 51 |
| Lóhús árusítása | 51 |
| Kóserhús árusítása | 52 |
| Hatósági hússzék | 52 |
| Hússzállítás belföldön | 54 |
| Húszsállítás külföldre | 61 |
| Hús hordása és járművön való szállítása | 61 |
| Hús árusításra nem jogosított személyek alkalomszerű húsárusítása | 62 |
| Budapest székesfőváros húsbehozatali szabályai | 64 |
| Húskészítmények | |
| Kolbászneműek összetétele | 66 |
| Kolbászneműek előállítása | 71 |
| Kolbászneműek vizsgálata | 78 |
| Kolbászneműek leggyakoribb elváltozásai | 79 |
| Húskészítmények árusítása és szállítása | 86 |
| Lóhúskészítmények előállítása, árusítása és szállítása | 87 |
| Darálthús | 88 |
| Húsok konzerválása és vizsgálata | |
| Fizikai konzerválálsi módok | 90 |
| Húsok konzervállása hideggel | 90 |
| A húsnak hővel és légmentes elzárással való konzerválása | 93 |
| A dobozolt húsok vizsgálata | 95 |
| Szárítás | 98 |
| A hús konzerválása vegyiszerekkel | 99 |
| Sózás, pácolás | 99 |
| Füstölés | 103 |
| Egyéb kémiai konzerválószerek | 104 |
| Szárnyas baromfi húsának vizsgálata | |
| Szárnyas baromfi húsának vizsgálata | 106 |
| Halálutáni elváltozások | 108 |
| Parazitás megbetegedések | 111 |
| Fertőző megbetegedések | 111 |
| A m. kir. földmívelésügyi miniszter 100,400/1938. F. M. számú rendelete a baromfihús árusításának ellenőrzését szabályozó rendelkezések kiegészítése tárgyában | 115 |
| Budapest székesfőváros törvényhatóságának 157/1939. Kgy. számú szabályrendelete a baromfihús vizsgálatáról és forgalombehozataláról | 120 |
| Vadhús viszgálata | |
| A vadhús tulajdonságai és elváltozásai | 126 |
| A vad betegségei | 127 |
| Lőtt vad szállítása | 129 |
| Lőtt vad raktározása | 129 |
| Halhús vizsgálata | |
| Halhús vizsgálata | 132 |
| Halálutáni elváltozások | 133 |
| A halak élettani mérgei | 135 |
| Halhús konzerválása | 136 |
| Füstölt lazac | 138 |
| A halhússal követendő eljárás betegségek esetén | 139 |
| Halikra | 145 |
| Halászati rendelkezések | 146 |
| Törvényes rendelkezések | |
| Büntető eljárás | 148 |
| Elkobzás esetei | 148 |
| Ekobzás kimondása | 149 |
| Az elkobzott dolgok értékesítése | 148 |
| Az eljáró hatóságok | 150 |
| A hatósági fokozatok újabb megállapítása a kihágások ügyében | 151 |
| A helyi állategészségügyi hatóság | 151 |
| A pénzbüntetések hovafordítása | 152 |
| A közegészségügy rendezéséről szóló 1876. évi XIV. t-e. húsvizsgálatról szóló intézkedései | 152 |
| A magyar büntetőtörvénykönyvet magában foglaló 1876. évi V. t.-e | 152 |
| Laboratóriumi húsvizsgálat | |
| Bakteriológia húsvizsgálat jelentősége és feladata | |
| A bakteriológiai húsvizsgálat keresztülvitele és szabályozása | 155 |
| Mikor szükséges a bakteriológiai húsvizsgálat | 155 |
| Milyen részeket kell a bakteriológiai vizsgálatra beküldeni vagy felhasználni | 158 |
| A vizsgálati anyag feldolgozása | 161 |
| A bakteriológiai húsvizsgálat és a tenyésztőtalajok | 165 |
| A bakterimok keltetésének időtartama | 165 |
| Állatetetési kísérletek | 166 |
| A paratyphús baktériumok megállapítása | 167 |
| Sav- és gáztermelés | 167 |
| Színes táptalajok | 168 |
| Agglutinációspróba | 168 |
| A hús elbírálása a bakteriológiai lelet alapján | 169 |
| A bakteriológiai húsvizsgálat szabályozása | 172 |
| A leggyakrabban használt tenyésztőtalajok | 173 |
| A húsfogyasztás után kialakuló megbetegedések | |
| A hús- és ételmérgezés | 180 |
| A botulismus | 183 |
| A halmérgezés | 186 |
| Kolbászneműek laboratóriumi vizsgálata | |
| A kolbászneműek bakteriológiai vizsgálata | 188 |
| A kolbászneműek összetételének megállapítása | 190 |
| A fehérjemeghatározás biológiai módszerei | |
| A precipitációs próba nyers húsok kimutatására | 204 |
| A precipitációs próba főtt húsok kimutatására | 207 |
| A precipitációs próba baktériumfehérjék kimutatására | 208 |
| Függelék | |
| A hús és húskészítmények vizsgálatáról szóló rendeletek és határozatok | 211 |