1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmianyagismeret II/2.

Távoktatási tankönyv/Borok

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 104 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ebben a füzetben folytathatja az italok tanulmányozását. Magyarországról azt tartják, hogy elsősorban bortermelő ország. Bortermelésünket tekintve az utóbbi években visszaesést tapasztalhatunk.
A... Tovább

Előszó

Ebben a füzetben folytathatja az italok tanulmányozását. Magyarországról azt tartják, hogy elsősorban bortermelő ország. Bortermelésünket tekintve az utóbbi években visszaesést tapasztalhatunk.
A visszaesés részben piaci okokkal, részben a termelés átszerveződésével magyarázható. Mindezek ellenére a vendéglátás számára a magyar borok kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen a hazánkba látogató turisták látogatásának célja többek között a magyar ételek és borok megismerése. így az idegenforgalmi és vendéglátó szakemberek számára igen fontos hazai borászatunk és boraink ismerete, természetesen az általánosan használatos külföldi termékekkel együtt.
Ez a füzet folytatja az alkoholtartalmú italok tárgyalását és ezeken belül csak a közepes alkoholtartalmú italokkal, a borokkal foglalkozik.
Az első fejezetben megismerheti a borkészítés alapanyagát a borszőlőt. Megtudhatja, hogy az évezredek során milyen nemesítő munkával alakították ki ismertebb fehér- és kékszőlő fajtáinkat, ezeket a világ mely részén termesztik, mik a termesztéssel szembeni követelmények. Pontos adatokat kap a szőlő összetételéről.
A későbbiek során megismerheti a borkészítés folyamatát és a kész bor összetételét. Megtanulhatja, hogyan kell a borokat érzékszervileg vizsgáim, az egyes tulajdonságokra használatos kifejezéseket és a különböző bortípusokat. Részletes tájékoztatást kap Magyarország borvidékeiről és borairól, valamint a hazánkban forgalmazott külföldi borokról.
Végül megismerheti a borok fogyasztásának élettani hatását, a kulturált borfogyasztás szabályait és a borok vendéglátóipari forgalmazásának követelményeit. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 5
4. BOROK 7
4.1 A SZŐLŐNÖVÉNY, A SZŐLŐ 7
4.1.1. Pontosabb borszőlőfajtáink 10
4.1.2 A szőlő összetétele 13
4.1.3 A szőlő érése 14
4.2 BORKÉSZÍTÉS 15
4.2.1 A borokra vonatkozó törvények, rendeletek 16
4.2.2 A szőlő feldolgozása 17
4.2.3 A must összetétele 17
4.2.4 A must kierjesztése 21
4.3 A BOR KEZELÉSE 24
4.3.1 A bor fejlődése 24
4.3.2 Oxidatív vagy reduktív borkezelés 24
4.3.3 Pinceműveletek 25
4.3.4 A bor palackozása 27
4.4 A BOR ÖSSZETÉTELE 28
4.5 A BOR ÉRZÉKSZERVI VIZSGÁLATA 37
4.5.1 A bor érzékszervi vizsgálatának személyi feltételei 38
4.5.2 A bor érzékszervi vizsgálatának tárgyi feltételei 38
4.5.3 Szín 41
4.5.4 Tisztaság 42
4.5.5 Illat 43
4.5.6 Íz 44
4.5.7 Harmónia, összbenyomás 46
4.5.8 A bor vizsgálatának típusai és módszerei 48
4.6 BORHIBÁK, BORBETEGSÉGEK 53
4.7 BORTÍPUSOK 54
4.7.1 Természetes borok 54
4.7.2 Szénsavas borok 73
4.7.3 Likőrborok 78
4.8 A BOROK FOGYASZTÁSA, TÁPLÁLKOZÁS-ÉLETTANI SZEREPE 86
4.9 BOROK ÁTVÉTELE, TÁROLÁSA, SZAVATOSSÁGA, VENDÉGLÁTÓIPARI ÉRTÉKESÍTÉS 89
VÁLASZOK AZ ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEKRE 95
IRODALOMJEGYZÉK 104

ÁBRÁK ÉS TÁBLÁZATOK JEGYZÉKE
1. ábra - A termesztett borszőlőfajták rendszertana 7
2. ábra - A világ szőlőtermő tájai 8
3. ábra - Palacktípusok 27
4. ábra - Malligand-féle ebullioszkóp 29
5. ábra - Szabványok kóstolópohár 39
6. ábra - A három főíz és a borharmónia 47
7. ábra - Magyarország borvidékei 57
8. ábra - Pohártípusok balról jobbra és felülről lefelé 88

1. táblázat - Magyarország bortermelése 5
2. táblázat - Néhány Magyarországon telepített szőlőfajta területi megoszlása 1990-ben 9
3. táblázat - A magyar és a klosterneuburgi mustmérők hőmérsékleti korrekciós értékei 19
4. táblázat - Összefüggés a mustok sűrűsége, mustfoka, vonadékanyag tartalma és a várható alkoholtartalom között 20
5. táblázat - Minimális cukormentes vonadékanyag-tartalom 36
6. táblázat - 20 pontos borbírálat 49
7. táblázat - Tulajdonságcsoportok súlyzófaktor értékei 49
8. táblázat - Minőségi kategóriák 49
9. táblázat - Hibapontos bírálólap 50
10. táblázat - Borhibák 53
11. táblázat - Borbetegségek 53
12. táblázat - Ismertebb hazai tankpezsgők 76
13. táblázat - Néhány hazai klasszikus pezsgő 77
14. táblázat - Vermut-típusok 84

Dr. Seregi Andrásné

Dr. Seregi Andrásné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Seregi Andrásné könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmianyagismeret II/2. Élelmianyagismeret II/2. Élelmianyagismeret II/2. Élelmianyagismeret II/2. Élelmianyagismeret II/2. Élelmianyagismeret II/2.

Több lapon aláhúzások és bejegyzések láthatók.

Állapot: Közepes
3.480 Ft
2.780 ,-Ft 20
14 pont kapható
Kosárba
konyv