A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmianyagismeret II/3.

Távoktatási tankönyv/Likőrök, pálinkák, kevert italok, italok ajánlása

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: Vendéglátás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ebben a könyvben tovább folytathatja az italok tanulmányozását. Az eddigiekben megismerkedhetett az alkoholmentes italokkal, az alacsony alkoholtartalmú sörökkel és a közepes alkoholtartalmú... Tovább

Előszó

Ebben a könyvben tovább folytathatja az italok tanulmányozását. Az eddigiekben megismerkedhetett az alkoholmentes italokkal, az alacsony alkoholtartalmú sörökkel és a közepes alkoholtartalmú borokkal. Most tanulmányozhatja az ún. magas alkoholtartalmú italokat, a likőröket és a pálinkákat. A likőrök alkoholtartalma alacsonyabb, 20-42 V/V %, és emellett jelentős mennyiségű cukrot is tartalmaznak, 18-60%. A pálinkákban cukor nincs, vagy csak elenyésző mennyiségben. Alkoholtartalmuk a 60 V/V %-ot is elérheti és ritkán alacsonyabb 40 V/V %-nál.
Ezek azok az italok, amelyek fogyasztásakor nagyon sokan asszociálnak az alkoholizmusra, hiszen ezeknek már viszonylag alacsonyabb mennyisége is kiválthatja a részegséget. Ráadásul, amíg a sörök és borok mértékletes fogyasztásakor pozitív hatásokról (lúgosító-, savkiegészítő hatás, vitaminok, stb.) is beszámolhattunk, addig ezt elsősorban a pálinkáknál nemigen tehetjük meg. Vissza

Tartalom

Előszó 5
5. Likőrök 7
5.1 Hazai likőrök csoportosítása, ízesítőanyag készítése 7
5.2 Hazai likőrök 7
5.2.1 Kereskedelmi vagy kommersz likőrök 7
5.2.2 Különleges likőrök 8
5.3 Külföldi likőrök 9
5.4 Likőrök összetétele, minősége 14
5.5 Likőrök forgalombahozatala, tárolása és vendéglátóipari értékesítése 20
Ellenőrző kérdések 21
6. Pálinkák 23
6.1 Pálinkák csoportosítása 23
6.2 Hazai pálinkák 24
6.2.1 Valódi pálinkák előállítása 24
6.2.2 Valódi pálinkák 26
6.2.3 Kereskedelmi vagy kommersz pálinkák 27
6.2.4 Különleges vagy vágott pálinkák 27
6.3 Külföldi pálinkafélék 29
6.4 Pálinkák összetétele, minősége 37
6.5 Pálinkák forgalombahozatala, tárolása és vendéglátóipari értékesítése 40
Ellenőrző kérdések 41
7. Kevert italok 43
7.1 A kevert italok csoportosítása 43
7.2 A kevert italok alapanyagai, mértékegységeik és a keverés eszközei 44
7.3 Kevert italok típusai 47
7.3.1 Rövid kevert italok (Short drinks) 47
7.3.2 Hosszú kevert italok 49
7.3.3 Egyéb kevert italok 53
7.4 Kevert italok vizsgálata 57
7.4.1 Kevert italok szolgáltatásának ellenőrzése 57
7.4.2 Kevert italok érzékszervi vizsgálata 59
Ellenőrző kérdések 59
8. Az italok ajánlása 63
8.1 Aperitif italok 63
8.2 Étkezés közben fogyasztott italok 64
8.3 Étkezés utáni italok 67
8.4 Egyes nemzetek italfogyasztási szokásai 68
8.4.1 Közép- és Kelet Európa 68
8.4.2 Nyugat-Európa 69
8.4.3 Skandináv államok 70
8.4.4 Dél-Európa 70
8.4.5 Közel-Kelet és Afrika 70
8.4.6 Távol-Kelet és Ázsiai 71
8.4.7 Amerikai kontinens 71
Ellenőrző kérdések 73
Válaszok az ellenőrző kérdésekre 75
Irodalomjegyzék 80
ÁBRÁK ÉS TÁBLÁZATOK
1. sz. ábra - Likőrös kehely és likőrös pohár 20
2. sz. ábra - Kisüst 25
3. sz. ábra - Konyakos poharak 31
4. sz. ábra - Pálinkák fogyasztására használt poharak 41
5. sz. ábra - Shaker típusok 45
6. sz. ábra - Néhány kevert ital pohara 46
1. táblázat - Néhány likőr fontosabb mutatója 7
2. táblázat - A refraktométer hőmérsékleti korrekciói 16
3. táblázat - Likőrök legfontosabb adatai 16
4. táblázat - Likőrök érzékszervi bírálata 19
5. táblázat - A mértékegységek viszonyai egymáshoz 44
6. táblázat - Néhány ismertebb alkoholmentes koktél receptje 47
7. táblázat - Néhány ismertebb alkoholtartalmú koktél 48
8. táblázat - Néhány ismertebb Kruszta 49
9. táblázat - Ismertebb Cobbler italok 49
10. táblázat - Ismertebb Egg-nog italok 51
11. táblázat - Ismertebb Fizz italok 51
12. táblázat - Ismertebb Flip italok 52
13. táblázat - Ismert Grog és forralt bor 54
14. táblázat - Ismertebb Fancy Drinks italok 56
15. táblázat - Bor ajánlási lehetőségek ételcsoportok szerint 67

Dr. Seregi Andrásné

Dr. Seregi Andrásné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Seregi Andrásné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv