1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A magyar díjjegyes postai nyomtatványok katalógusa 1867-1982.

Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 175 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-01-4241-4
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Második, bővített és javított kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tíz évvel ezelőtt szinte egy kézen meg lehetett volna számolni azokat, akik a díjjegyes postai nyomtatványok iránt idehaza komolyan érdeklődtek. A díjjegyesek gyűjtése világszerte reneszánszát élő... Tovább

Előszó

Tíz évvel ezelőtt szinte egy kézen meg lehetett volna számolni azokat, akik a díjjegyes postai nyomtatványok iránt idehaza komolyan érdeklődtek. A díjjegyesek gyűjtése világszerte reneszánszát élő gyűjtési ág: az 1978. évi prágai Bélyeg Világkiállításon külön osztályt alkotott, az 1979. évi szófiain pedig nagy aranyérmet nyert egy e tárgyú tanulmánygyűjtemény.
Érthető, hogy a díjjegyesek gyűjtésének külföldi fellendülése a hazai filatéliára sem maradt hatás nélkül: ma már itthon is komoly gyűjtési ággá fejlődött. Ehhez - a külföldi példán kívül - még két tényező járult hozzá: az egyik az, hogy a Magyar Posta az utóbbi években egyre több alkalmi levelezőlappal örvendezteti meg a gyűjtőket, a másik éppen e katalógus néhány évvel ezelőtti első kiadása.
A Magyar Díjjegyes Postai Nyomtatványok Katalógusa első kiadása a gyűjtők körében kedveltebb lett, mint hittük. Gyakorlatilag elfogyott, ugyanakkor számos észrevétel, kiegészítés érkezett a Szövetséghez és a szerzőhöz, amint azt reméltük is. Mindezeket értékelve érettnek látjuk az időt arra, hogy a katalógus átdolgozott, bővített második kiadása napvilágot lásson.
A katalógust tanulmányozó gyűjtők meglepve fogják tapasztalni, hogy milyen fejlődésen ment át ez a gyűjtési ág a katalógus első kiadása óta.
Továbbra is a rányomott bélyegkép, illetve annak változatai képezik a katalogizálás alapját, de az első kiadáshoz képest nagyobb hangsúlyt kaptak az űrlapok egyéb fő elemei is. A katalógus megtartotta könnyű áttekinthetőségét, ugyanakkor helyenként monografikusabb, mint az első kiadás volt. Most sem kívántunk azonban olyan speciális katalógust szerkeszteni, amely minden kiadás minden változatát részletesen feldolgozza. A főbb eltéréseket ismertető jegyzetek a különlegesség gyűjtőket tájékoztatják és segítik.
Értékesen bővült a katalógus a helyi kiadások részletes feldolgozásával, a magánpostai és az osztrák-magyar tábori postai díjjegyesek értékelésével.
A katalógus második kiadásának szárnyrabocsátásával korántsem tekintjük a feldolgozást lezártnak. Annak reményében, hogy e kiadással többet adhattunk, mint az elsővel továbbra is kérjük a gyűjtőket, hogy észrevételeikkel, megállapításaikkal, kutatási eredményeik közlésével segítsék elő a filatélia ezen kedvelt területének minél alaposabb feltárását és rendszerezését.
Budapest, 1982. július hó
Surányi László Vissza

Tartalom

Előszó3
Előszó az első kiadáshoz4
Bevezetés5
Vízjelek11
A díjjegyes postai nyomtatványok egyes fajtáinak forgalmi időszaka16
Szakkifejezések ötnyelvű összefoglalója46
Színskála öt nyelven54
Borítékok57
Aerogrammok71
Címszalagok73
Zárt-levelezőlapok133
Válaszos levelezőlapok133
Adóintések138
Rendőrségi be- és kijelentőlapok141
Pénzfeladási értékcikkek143
Táviratfeladási értékcikkek152
Vámkezelési értékcikkek157
Takaréklapok158
Személyzeti szállítólevelek159
Utánvételes szállítólevelek161
Függelék
Határőrvidéki provizóriumok162
Magyar posta Romániában163
Román megszállás (Debrecen)164
Szerb megszállás (Pécs)165
Nyíregyházi kibocsátás166
Magánposta: Hohe Rinne168
Magyar Óceánrepülés169
Osztrák-magyar kibocsátás:
Határőrvidék170
Tábori posta173
Irodalomjegyzék173
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv