1.031.440

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

100 éves a miklósi templom

Miklósi története

Szerző
Grafikus
Fotózta

Kiadó: Miklósi Római Katolikus Plébánia
Kiadás helye: Miklósi
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 86 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

1994-ben ünnepeljük Miklósi község temploma építésének centenáriumát.
A százéves templomszentelési évforduló alkalmából közreadjuk építésének történetét és egyben eddigi helytörténeti kutatásaink... Tovább

Előszó

1994-ben ünnepeljük Miklósi község temploma építésének centenáriumát.
A százéves templomszentelési évforduló alkalmából közreadjuk építésének történetét és egyben eddigi helytörténeti kutatásaink eredményeit is.
Természetesen egy helytörténeti munka sohasm lehet teljes. Alapos levéltári, szakirodalmi és helyszíni kutatásoknak kell megelőznie.
Jelen kiadványunkkal szeretnénk az itt lakó és az idelátogató embereknek falunk múltját, az itt szolgálatot teljesító lelkipásztorok tevékenységét bemutatni; a korábbi és a jelenlegi templomról eddig csak a plébánia Historia domusában (évszázadok óta vezetett plébániai történetírásban) és a levéltárakban fellelhető, mind ez ideig közkinccsé nem tett adatokat közreadni.
Külön fejezetben foglalkozunk a falu török megszállás utáni újratelepedésével. A régi iratokban rögztett nevek alapján sok esetben kideríthető, hogy az egyes - jelenleg is képviselt - családnevek mikor tűnnek fel először, így az itt lakók az őseikről is sokat megtudhatnak.
A települést ábrázoló régi térképek alapján még az is kiderül, hogy mely családok őrizték meg akár 200 éven keresztül is a telkükt, hol voltak a legrégibb épületek a faluban.
A templomépítés dokumentumai is először kerülnek a nagy nyilvánosság elé.
Itt fejezzük ki köszönetünket mindazoknak, akik segítettek bennünket a szerteágazó anyaggyűjtésben és az adatok feldolgozásában. Dr. Galambos IStván veszprémi teológia professzornak, gyulafirátóti plébánosnak a régi latin nyelvű dokumentumok szakszerű fordításaiért, dr. Solymosi László történész, egyetemi tanárnak pedig az első két fejezet megírásához adott értékes segítségéért: az Országos Levéltárban őrzött Miklósival kapcsolatos oklevelek kikereséséért, fordításáért és értelmezéséért mondunk köszönetet.
Ugyancsak hálásak vagyunk a Veszprémi Érseki Levéltár és a Somogy Megyei Levéltári dolgozóinak segítőkészségükért.
Az ábrákat Zoltán Péter grafikusművész, a felvételeket pedig neje, Bakos Ágnes fotóművész készítette önzetlenül. A német fordítások Nudliné Maurer Teodóra, a törökkoppányi ált. isk. némettanárának segítőkész munkái.
A kiadás előkészítésében T. Flink Kornél újságírónak tartozunk sok köszönettel.
Reméljük, kiadványunkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy Miklósit ne csak szeressék, hanem még jobban megismerjék. S a múlt ismeretének birtokában a hosszú évszázadok viszontagságait átvészelő kis somogyi falu fejlődése nagyobb léptékű legyen.
Miklósi, 1994.
A Szerzők
Vissza

Tartalom

Előszó4
Miklósi története a kezdetektől a XVII. század végéig6
Miklósi története a XVIII-XIX. században18
Miklósi jelenlegi templomának építési története 1893-189431
Miklós község lelkipásztorai36
Felhasznált irodalom63
Auszug66
Térképek, ábrák, képek69
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv