1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyakorlati borászat

Kémiai alapok

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 99 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 14 cm
ISBN: 963-356-347-x
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A bor készítése a régi időkben csak tapasztalati úton, hagyományok alapján történt. A már érettnek látszó szőlőt taposás után egyszerű préseken kocsányostól kisajtolták, a mustot magára hagyták,... Tovább

Előszó

A bor készítése a régi időkben csak tapasztalati úton, hagyományok alapján történt. A már érettnek látszó szőlőt taposás után egyszerű préseken kocsányostól kisajtolták, a mustot magára hagyták, hogy kierjedjen, és a bor magától megtisztuljon. Nem tudták, hogy mi történt a bogyóban az érés alatt, hogy mi az erjedés, lehet-e azt szabályozni, hogy mikor legjobb fejteni stb. Ma azonban, amikor a bortermelő borának alkoholtartalmát 0,05% pontossággal akarja tudni, amikor a szőlősgazda arra kíváncsi, hogy mustmérője mennyit téved, ha mustja 3-4 °C-kal hidegebb vagy melegebb, mint kellene tennie, amikor félig erjedt boráról tudni akarja, hogy hány százalék cukrot tartalmazott eredetileg a must, és hány százalék alkoholt tartalmazna a bor, ha teljesen kierjedne, akkor nem elégedhetünk meg azzal, hogy a borászatból csak annyit tudjunk, mint régen. Aki borát okszerűen akarja készíteni és kezelni, annak ismernie kell a bor kémiai összetételét, az érésnél és kezeléseknél mutatkozó változásokat. Minthogy pedig a bor a mustból, az pedig a szőlőből készül, természetes, hogy ismernünk kell a must és a szőlőbogyó, illetőleg az egész szőlőfürt összetételét, mert csak így tudjuk meg, hogy milyen anyagok jutnak a mustba, és milyen változásokon mennek át a bor keletkezésekor és készre kezelése során. A szőlőfürt és részei összetételének ismerete azonban még nem elegendő, tudnunk kell azt is, hogy alkotórészei hogyan alakulnak, és milyen változásokon mennek át a bogyó érésekor. Nyilvánvaló tehát, hogy a borászati kémia fogalma és tárgyköre nagyon kibővült, feladata a következő pontokba foglalható össze:
a) a bogyó érése, a bogyó részeinek és a kocsánynak az összetétele és befolyásuk a must összetételére;
b) a must összetétele és javítása;
c) az erjedésnél bekövetkező kémiai változások;
d) a bor összetétele, a borkezelés kémiája, az érés folyamán mutatkozó, illetőleg a borbetegségek okozta vegyi változások;
e) a must és a bor vizsgálata; Vissza

Tartalom

Bevezetés9
A borászati kémia fontosabb vegyi anyagai11
Ásványi anyagok11
A szerves vegyületek osztályozása13
Egyértékű alkoholok, aldehidek és savak14
Többértékű alkoholok, aldehidek és savak16
Szénhidrátok19
Aromás vegyületek22
Nitrogéntartalmú szerves vegyületek23
Elméleti kémiai alapfogalmak24
Titrálható savak24
A savak és bázisok erőssége25
A borok savfoka26
A savak és bázisok egyensúlyi állapota29
Észterek képződése a borban30
A szőlőfürt és részei31
A fürt részeinek viszonylagos mennyisége31
A kocsány összetétele32
A bogyóhéj összetétele32
A magvak összetétele33
A bogyó érése35
A must összetétele39
Víz39
Cukrok39
Szerves savak40
Cukormentes extrakt41
Az ásványi anyagok43
A mustfrakciók összetétele44
A must összetételének javítása45
A must erjedése49
A bor összetétele51
Víz51
Alkohol51
Glicerin53
Cukor53
Szerves savak54
Cukormentes extrakt56
A bor illó alkotórészei58
A bor ásványi anyagai és a hamu59
A borban lévő gáz alakú anyagok61
A bor tárolása és érése során bekövetkező kémiai változások62
A bor kezelése66
A borok derítése66
A borok szürése71
A borharmónia kialakítása71
A bor oxidációs viszonyainak kézben tartása74
A must és a bor kénezése74
A pasztőrözés77
A borok avinálása (szeszezése)77
Törkölyborok, seprőborok és csemegeborok78
A must és bor kémiai vizsgálata81
Mintavétel82
A must cukortartalmának megállapítása mustmérőkkel83
A bor alkoholtartalmának meghatározása sűrűségméréssel87
A bor alkoholtartalmának meghatározása a forráspont meghatározása által89
Az ebullioszkóp91
A must és a bor savtartalmának meghatározása93
A bor vonadékanyag-(extrakt) tartalmának meghatározása93
Zárszó98
Javasolt irodalom99

Dr. Somlyay István

Dr. Somlyay István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Somlyay István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv