1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti termesztés III.

Szőlőtermesztés

Szerző
Lektor

Kiadó: Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 274 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés9
A szőlőtermesztés története, nemzetközi és hazai helyzete11
A szőlő termesztésbevétele és földrajzi elterjedése11
A világ szőlőtermesztésének jelenlegi helyzete14
Magyarország szőlőtermesztésének története a filoxeravészig17
Szőlőtermesztésünk jelenlegi helyzete24
A szőlőültetvények területi elhelyezkedése és besorolása27
A szőlőfajták származása és a szőlő rendszertani helye44
Az Euvitis alnemzetségbe tartozó szőlőfajok45
Észak-amerikai fajok46
Kelet-ázsiai fajok46
Eurázsiai fajok47
A termesztett szőlőfajták rendszerezése48
A szőlőfajták származás szerinti rendszerezése48
A szőlőfajták mesterséges rendszerezése és gyakorlati célú csoportosítása52
A szőlő alaktani leírása60
A szőlő általános jellemzése60
A gyökérrendszer60
A szárrendszer62
A hajtás és vessző64
A rügy67
A levél70
A virágzat és a kacs71
A virág72
A fürt76
A bogyó77
A mag79
A szőlőtermesztés ökológiai tényezői81
Klimatikus tényezők81
Fény82
Hőmérséklet83
Csapadék86
A fény, hő és nedvesség együttes értékelése87
Szél89
A levegő széndioxid-tartalma89
Az oxigén90
A szőlőültetvények állományklímája90
Fizográfikus tényezők91
Edafikus tényezők92
A talajok hatása a borok minőségére101
Biotikus tényezők102
A szőlő életműködése104
A szőlőtőke életszakaszai104
A szőlő évi biológiai ciklusai105
A tenyészidő és a vegetációs fázisok105
A könnyezés106
A rügyfakadás107
A hajtásnövekedés108
A virágzás109
A zöld bogyók növekedése112
A termés érése113
A hajtások beérése116
A szőlő nyugalmi ideje117
A szőlő szaporítása122
A szaporítási módok csoportosítása122
Ültetési anyag előállítása123
A szőlő szaporítása tőkepótlási céllal125
A szőlőültetvény létesítése127
A terület kiválasztása129
A szőlőültetvény üzemi formája és jellege129
A fajták megválasztása130
A telepítés megtervezése és az ültetvénylétesítés előkészítő munkálatai131
Az alaptrágyázás és a forgatás136
Az utak, a táblák és a tőkehelyek kijelölése138
Az ültetés ideje138
Az ültetési anyag megválasztása és előkészítése139
Az ültetés és módjai140
Az új ültetvények gondozása142
A szőlőültetvények támaszberendezése143
A szőlőtámaszok típusai144
A támberendezés építése146
A szőlő termesztéstechnológiája150
A metszés151
A metszés hatása154
A metszés formai elemei159
A metszés ideje160
A metszés eszközei160
A tőkeművelésmódok161
A metszésmódok184
A zöldmunkák184
Hajtásválogatás187
A hajtások rögzítése és térbeli elrendezése188
A hajtások visszavágása188
A hajtásnövekedés vegyszeres szabályozása190
A hajtások lelevelezése190
Egyéb zöldmunka jellegű műveletek190
A trágyázás191
Az ültetvények tápanyagszükséglete meghatározásának módszerei192
A szőlőültetvényekben használt trágyaféleségek196
A trágyázás módjai197
A talajművelés200
A hagyományos szőlőtermesztés talajmunkái201
A szélessorközű magasművelésű ültetvények talajművelése201
A vegyszeres gyomirtás202
Az öntözés204
A szőlő védelme207
A káros környezeti hatások207
A szőlőt károsító élő szervezetek207
A termés betakarítása211
A borszőlő szüretelésének módjai213
Az étkezési szőlő szüretelése216
Fajtaismeret és fajtahasználat217
A borszőlő- és a csemegeszőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok217
A tenyészidő hossza és a beérés ideje217
Egyéb fenológiai jellemzők218
A növekedési erély218
A termőképesség219
A termés minősége220
Környezeti igény223
Fagy- és téltűrés, regenerálóképesség223
Betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenállóképesség225
A termesztéstechnológiai műveletekkel kapcsolatos igény, illetve a fajták ezekre való alkalmassága227
A termesztésbiztonság229
A fajták borászati technológiai sajátosságai229
A csemegeszőlőfajták termesztési értékét meghatározó speciális jellemzők231
A szőlőfajták ismertetése232
Fehérborszőlő-fajták235
Vörösborszőlő-fajták256
Csemegeszőlőfajták263
Államilag minősített fajták263
Ajánlott irodalom és egyéb forrásmunkák273

Dr. Sz. Nagy László

Dr. Sz. Nagy László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Sz. Nagy László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv