ELŐSZÓ A KÖNYV MÁSODIK KIADÁSÁHOZ | 5 |
MIÉRT FONTOS A GYÜMÖLCSLEVEK FOGYASZTÁSA? | 7 |
MILYEN GYÜMÖLCSÖKBŐL KÉSZÍTHETÜNK GYÜMÖLCSLEVEKET? | 12 |
Termesztett gyümölcsök | 14 |
Bogyóscsümölcsűek | 14 |
Csonthéjasok | 16 |
Almagyümölcsűek | 17 |
Erdei, vadon termő gyümölcsök | 18 |
Különleges, gyógy- és fűszernövények | 19 |
Déligyümölcsök | 20 |
A GYÜMÖLCSLEVEK KÉSZÍTÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MŰVELETEI | 23 |
Válogatás, mosás | 23 |
A gyümölcs zúzása és pihentetése | 25 |
Lényerés | 29 |
Lényerés hideg úton | 30 |
Lényerés meleg úton | 36 |
Lényerés extrakció útján | 39 |
A gyümölcslevek tisztítása | 40 |
HÁZILAG KÉSZÍTHETŐ GYÜMÖLCSLEVEK | 44 |
ERJEDÉSMENTES GYÜMÖLCSLEVEK | 46 |
A folyékony gyümölcs | 46 |
A folyékony gyümölcs gyógyító hatásai | 48 |
A folyékony gyümölcs a sportolók itala | 52 |
A folyékony gyümölcs mint szépítőszer | 52 |
Az egyes gyümölcslevek különleges hatásai | 52 |
A folyékony gyümölcs felhasználása a konyhában | 53 |
A folyékony gyümölcs készítése | 54 |
A folyékony gyümölcs tárolására szolgáló edények és lezárásuk | 55 |
A folyékony gyümölcs házi tartósítása | 57 |
A folyékony gyümölcs hibái és betegségei | 60 |
Cukorral tartósított gyümölcslé a szörp és a gyümölcskocsonya | 61 |
A gyümölcsszörpök | 61 |
Hogyan készítsük a gyümölcsszörpöket? | 62 |
Szörpkészítés meleg úton | 62 |
Szörpkészítés hideg úton | 63 |
Ízesített szörpök | 63 |
A szörpfőzés edényei | 65 |
A gyümölcskocsonyák | 66 |
ERJESZTETT GYÜMÖLCSLEVEK | 70 |
Alkoholosan erjesztett gyümölcslevek (gyümölcsborok) | 70 |
Az alkoholos erjedés elmélete | 71 |
A gyümölcsborok készítése | 79 |
A gyümölcsborok készítésének alapvető szabályai | 79 |
A borkészítés alapanyagai | 82 |
A gyümölcslevek erjesztését megelőző tudnivalók | 85 |
Az erjesztés edényei | 88 |
A száraz, asztali gyümölcsborok készítése | 93 |
A fejtés | 95 |
Az édes gyümölcsborok készítése | 101 |
A pasztőrözés | 103 |
A gyümölcsborok palackozása | 106 |
A gyümölcsborok hibái és betegségei | 108 |
A leggyakoribb borhibák | 108 |
A leggyakoribb borbetegségek | 109 |
MILYEN GYÜMÖLCSBOROKAT ISMERÜNK? | 111 |
Almabor | 111 |
Szamócabor | 113 |
Ribiszkebor | 114 |
Köszmétebor | 115 |
Szederbor | 116 |
Meggybor | 116 |
Csipkebogyóbor | 117 |
Egyéb termesztett gyümölcsök borai | 118 |
Szilvabor | 119 |
Birsbor | 119 |
A vadon termő gyümölcsök borai | 119 |
Áfonyabor | 119 |
Berkenyebor | 120 |
Bodzabor | 120 |
Borbolyabor | 120 |
Kökénybor | 120 |
Sombor | 120 |
A déligyümölcsök borai | 121 |
Narancsbor | 121 |
Mazsolabor | 121 |
Fügebor | 122 |
Ananászbor | 122 |
Egyéb gyümölcsborok | 122 |
Mézbor | 122 |
Rebarbarabor | 123 |
Különleges gyümölcsitalok | 124 |
Szénsavas gyümölcsitalok | 124 |
Seprő nélküli gyümölcspezsgő | 125 |
Seprős gyümölcspezsgő | 126 |
Szénsavval impregnált gyümölcsitalok | 127 |
Gyümölcsbólék | 127 |
Szamócabólé | 128 |
Őszibarackbólé | 128 |
Citrombólé | 128 |
Gyümölcsbefőttek | 128 |
Májusi bólé | 128 |
Puncs | 128 |
Gyümölcslikőrök | 129 |
Ribiszkelikőr | 131 |
Feketeribiszke-likőr | 131 |
Meggylikőr | 131 |
Szamócalikőr | 132 |
Málnalikőr | 132 |
Fűszerezett gyümölcsitalok | 132 |
Ürmös bor | 132 |
Turmix italok | 133 |
ECETESEN ERJESZTETT GYÜMÖLCSLEVEK (GYÜMÖLCSECETEK) | 135 |
Az ecetes erjedés elmélete | 135 |
A gyümölcsecetek készítése | 136 |
Gyümölcsecet készítése borból | 136 |
Gyümölcsecet készítése cefréből | 141 |