A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcslevek házi készítése

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

"Üdít, frissít, erősít!" - olvassuk a gyümölcslevekről a reklámszöveget nap mint nap. Jól is esik hosszú séta után vagy akár otthon, nagy melegben egy-egy pohár színes, pezsgő gyümölcslé vagy gyümölcsbor! Pedig hányan vannak, akik nem ismerik a gyümölcsfogyasztásnak ezt a módját. Hát még ha tudnák, hogy mi minden készíthető a közvetlen fogyasztásra sokszor már alkalmatlan, lehullott gyümölcsből: gyümölcsszörpök, gyümölcskocsonyák, gyümölcsbólék, gyümölcslikőrök, sőt gyümölcsecetek, a leggyakoribb gyümölcsleveken és gyümölcsborokon kívül.
Mindezeknek a készítésére, a gyümölcsök házi feldolgozására tanít meg az ismert szerző, Szabó Béla immár második kiadásban megjelent könyve. Egyszerű, közérthető nyelven vezet bennünket végig a gyümölcssajtolási módjain, a különféle tartósítási eljárásokon, az erjesztés tudnivalóin. Végül jól használható, könnyen elkészíthető recepteket közöl, melyek alapján - ízlésünk szerint módosítva - kitűnő italok készíthetők házilag.
Igen nagy értéke a... Tovább

Fülszöveg

"Üdít, frissít, erősít!" - olvassuk a gyümölcslevekről a reklámszöveget nap mint nap. Jól is esik hosszú séta után vagy akár otthon, nagy melegben egy-egy pohár színes, pezsgő gyümölcslé vagy gyümölcsbor! Pedig hányan vannak, akik nem ismerik a gyümölcsfogyasztásnak ezt a módját. Hát még ha tudnák, hogy mi minden készíthető a közvetlen fogyasztásra sokszor már alkalmatlan, lehullott gyümölcsből: gyümölcsszörpök, gyümölcskocsonyák, gyümölcsbólék, gyümölcslikőrök, sőt gyümölcsecetek, a leggyakoribb gyümölcsleveken és gyümölcsborokon kívül.
Mindezeknek a készítésére, a gyümölcsök házi feldolgozására tanít meg az ismert szerző, Szabó Béla immár második kiadásban megjelent könyve. Egyszerű, közérthető nyelven vezet bennünket végig a gyümölcssajtolási módjain, a különféle tartósítási eljárásokon, az erjesztés tudnivalóin. Végül jól használható, könnyen elkészíthető recepteket közöl, melyek alapján - ízlésünk szerint módosítva - kitűnő italok készíthetők házilag.
Igen nagy értéke a könyvnek az, hogy elejétől végéig az egyszerűség jellemzi, mind az ajánlott szerszámok, eszközök, mind a javasolt módszerek tekintetében.
Ajánljuk e könyvet mindazoknak, akik akár a házikertjükben termett, akár máshonnan beszerzett gyümölcseiket nem hagyják kárba veszni, vagy a gyümölcsleveknek, gyümölcsboroknak kedvelői, és szívesen foglalkoznak a gyümölcs feldolgozásával, a gyümölcsitalok készítésével. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ A KÖNYV MÁSODIK KIADÁSÁHOZ5
MIÉRT FONTOS A GYÜMÖLCSLEVEK FOGYASZTÁSA?7
MILYEN GYÜMÖLCSÖKBŐL KÉSZÍTHETÜNK GYÜMÖLCSLEVEKET?12
Termesztett gyümölcsök14
Bogyóscsümölcsűek14
Csonthéjasok16
Almagyümölcsűek17
Erdei, vadon termő gyümölcsök18
Különleges, gyógy- és fűszernövények19
Déligyümölcsök20
A GYÜMÖLCSLEVEK KÉSZÍTÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MŰVELETEI23
Válogatás, mosás23
A gyümölcs zúzása és pihentetése25
Lényerés29
Lényerés hideg úton30
Lényerés meleg úton36
Lényerés extrakció útján39
A gyümölcslevek tisztítása40
HÁZILAG KÉSZÍTHETŐ GYÜMÖLCSLEVEK44
ERJEDÉSMENTES GYÜMÖLCSLEVEK46
A folyékony gyümölcs46
A folyékony gyümölcs gyógyító hatásai48
A folyékony gyümölcs a sportolók itala52
A folyékony gyümölcs mint szépítőszer52
Az egyes gyümölcslevek különleges hatásai52
A folyékony gyümölcs felhasználása a konyhában53
A folyékony gyümölcs készítése54
A folyékony gyümölcs tárolására szolgáló edények és lezárásuk55
A folyékony gyümölcs házi tartósítása57
A folyékony gyümölcs hibái és betegségei60
Cukorral tartósított gyümölcslé a szörp és a gyümölcskocsonya61
A gyümölcsszörpök61
Hogyan készítsük a gyümölcsszörpöket? 62
Szörpkészítés meleg úton62
Szörpkészítés hideg úton63
Ízesített szörpök63
A szörpfőzés edényei65
A gyümölcskocsonyák66
ERJESZTETT GYÜMÖLCSLEVEK70
Alkoholosan erjesztett gyümölcslevek (gyümölcsborok)70
Az alkoholos erjedés elmélete71
A gyümölcsborok készítése79
A gyümölcsborok készítésének alapvető szabályai79
A borkészítés alapanyagai82
A gyümölcslevek erjesztését megelőző tudnivalók85
Az erjesztés edényei88
A száraz, asztali gyümölcsborok készítése93
A fejtés95
Az édes gyümölcsborok készítése101
A pasztőrözés103
A gyümölcsborok palackozása106
A gyümölcsborok hibái és betegségei108
A leggyakoribb borhibák108
A leggyakoribb borbetegségek109
MILYEN GYÜMÖLCSBOROKAT ISMERÜNK?111
Almabor111
Szamócabor113
Ribiszkebor114
Köszmétebor115
Szederbor116
Meggybor116
Csipkebogyóbor117
Egyéb termesztett gyümölcsök borai118
Szilvabor119
Birsbor119
A vadon termő gyümölcsök borai119
Áfonyabor119
Berkenyebor120
Bodzabor120
Borbolyabor120
Kökénybor120
Sombor120
A déligyümölcsök borai121
Narancsbor121
Mazsolabor121
Fügebor122
Ananászbor122
Egyéb gyümölcsborok122
Mézbor122
Rebarbarabor123
Különleges gyümölcsitalok124
Szénsavas gyümölcsitalok124
Seprő nélküli gyümölcspezsgő125
Seprős gyümölcspezsgő126
Szénsavval impregnált gyümölcsitalok127
Gyümölcsbólék127
Szamócabólé128
Őszibarackbólé128
Citrombólé128
Gyümölcsbefőttek128
Májusi bólé128
Puncs128
Gyümölcslikőrök129
Ribiszkelikőr131
Feketeribiszke-likőr131
Meggylikőr131
Szamócalikőr132
Málnalikőr132
Fűszerezett gyümölcsitalok132
Ürmös bor132
Turmix italok133
ECETESEN ERJESZTETT GYÜMÖLCSLEVEK (GYÜMÖLCSECETEK)135
Az ecetes erjedés elmélete135
A gyümölcsecetek készítése136
Gyümölcsecet készítése borból136
Gyümölcsecet készítése cefréből141

Dr. Szabó Béla

Dr. Szabó Béla műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szabó Béla könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv