1.035.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biomérnöki műveletek

Hallgatói segédanyag

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: SZÉF Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kar
Kiadás helye: Szeged
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 137 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 250 példányban. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszeripari technológus mérnök feladata a termelés műveleteinek irányítása, az üzemi berendezések maximális kihasználása, a műszaki feltételek biztosítása, a gyártási előírások pontos... Tovább

Előszó

Az élelmiszeripari technológus mérnök feladata a termelés műveleteinek irányítása, az üzemi berendezések maximális kihasználása, a műszaki feltételek biztosítása, a gyártási előírások pontos rögzítése és végrehajtásának ellenőrzése, a termelési önköltség csökkentése. Feladatát képezi a technológiai folyamatok tervezése, anyag- és energiamérlegek felállítása, a készüléktípusok megválasztása, a berendezések fizikai, kémiai és üzemeltetési paramétereitől függő főbb méreteinek meghatározása. Ezen nagyon bonyolult és szerteágazó feladatok tovább növekednek, ha egy viszonylag kevéssé ismert, de annál dinamikusabban fejlődő területen kell bizonyítani, mint amilyen a biotechnológia, a biomérnöki műveleteket érintő területek. A biotechnológiai területeken szerepet és feladatot vállaló mérnökök munkáját kívánjuk megkönnyíteni azzal, hogy az Élelmiszeripari Műveletek diszciplínához tartozó tudományterületek közül kiemeljük, célirányosan feldolgozzuk és ötvözzük a biológia tudományának megfelelő részterületeivel azokat a részeket, melyek különösen fontosak a biotechnológiai gyártási eljárások során. Megfelelő mélységű elméleti háttér-ismeretanyag közlésével a folyamatok lényegének és összefüggés-rendszerinek megértését szeretnénk segíteni, a konkrét képletek, berendezések és összefüggések ismertetésével pedig a gyakorlati munkát szeretnénk megkönnyíteni. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 5
1. TRANSZPORTFOLYAMATOK ALAPJAI 6
1.1. Impulzus-, hő- és anyagátadási műveletek egyenletei 6
1.1.1. Impulzus transzport 6
1.2. Hőtranszport 19
1.1.3. Anyagtranszport 28
1.2. Gázok oldékonysága bioközegekben 32
1.2.1. Módszerek gázok oldékonyságának kifejezése 32
1.2.2. Kísérleti módszerek gázok oldékonyságának meghatározására 33
1.2.3. Oxigén oldékonyságának mérése és becslése kultúrákban 3$
2. BIOMÉRNÖKI MŰVELETEK 35
2.1. Előkészítő műveletek 35
2.1.1. Szilárd anyagok előkészítő műveletei 35
2.1.2. Aprítás 46
2.1.3. Szilárd anyagok osztályozása 54
2.2. Sterilezés 57
2.2.1. Sterilezés neves hővel 58
2.2.2 Sterilezés száraz hővel és csírák kiszűrésével 60
2.2.3. Hőkezelési idő meghatározása 60
2.2.4. Hőkezelő berendezések 67
2.3. Élelmiszerek sterilezése 73
2.3.1. Hőpenetráció 73
2.3.2. A hőkezelési idő meghatározása 75
2.4. Fermentációs oldatok sterilezése 77
2.4.1. Tápoldatok szakaszos sterilezése 77
2.4.2. Tápoldatok folytonos sterilezése 79
2.5. Levegőztetés és levegőszűrés 81
2.5.1. Aerob fermentációk oxigén ellátása 81
2.5.2. A levegő szűrése és berendezései 87
2.6. Elválasztási műveletek 92
2.6.1. Ioncsere 92
2.6.2. Membránszeparáció 99
2.6.3. Gélkromatográfia 109
2.6.4. Szűrés művelete 110
2.6.5. Centrifugálás 113
3. A VÍZ SZEREPE BIOLÓGIAI NYERSANYAGOKNÁL 114
3.1. A víz aktivitása és az élelmiszerek kémiai romlása 115
3.1.1 .A víz aktivitása 115
3.1.2. A levegő relatív nedvességtartalma 116
3.1.3 Kötött víz fogalma 118
3.2. Raktározás alatti változások 119
3.2.1... A vízaktivitás és a mikrobiológiai romlás kapcsolata 119
3.2.2.. A vízaktivitás és az élelmiszerek kémiai romlása 120
3.3. Hűtőtárolás gyorsfagyasztás 122
3.4. Mikroorganizmusok vízigényének tanulmányozása 126
3.4.1. A mikroorganizmusok vízigényének tanulmányozási módszerei 126
4. SZENNYVÍZKEZELÉS 128
4.1. Szennyvíztisztítás általános kérdései 128
4.2. Szennyvíztisztítás technológiája 130
4.2.1.1. I. rendű tisztítás 131
4.2.2. Flotálás, flokkulálás 131
4.2.3. Biológiai szennyvíztisztítás 133
4.2.4. Iszapkezelés 134
IRODALOM JEGYZÉK 136
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv