1.034.213

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar Kultúra 1913. április 20.

Társadalmi és Tudományos Szemle - I. évf. 8. szám

Szerző

Kiadó: Apostol Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 47 oldal
Sorozatcím: Magyar Kultúra
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelenik havonként 5-én és 20-án. További kapcsolódó személyek a tartalomban. Apostol-nyomda részvénytársaság nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"Az általános népszámlálások nyújtotta adatok iránt a magyar népnek még műveltebb rétegei sem viseltetnek nagyobb érdeklődéssel. Az a sok kérdés, amelyekre a népszámlálások alkalmából... Tovább

Előszó

Részlet:
"Az általános népszámlálások nyújtotta adatok iránt a magyar népnek még műveltebb rétegei sem viseltetnek nagyobb érdeklődéssel. Az a sok kérdés, amelyekre a népszámlálások alkalmából büntetés súlya alatt kell megfelelni és amelyek a különféle adóbevallások zaklatásaira emlékeztetnek, nem igen alkalmas ezen intézmény népszerűsítésére. Ehhez járul, hogy a népszámlálásnak hazánkba való bevezetése, amely először II. lózsef, majd az 1850-es évek abszolutizmusa által történt, szomorú emlékeket újít fel.
Találkoznak azonban a hazai népszámlálások eredményei közül olyanok is, amelyekre nézve bizonyos fokú érdeklődés fennforgása mégsem tagadható el. Ilyen mindenek előtt az állam népességének összes száma, amelynek a népek versenyében döntő szava van. E tekintetben a magyar nép nagyobb tömegének a jelen század első évtizedében a hazai rögtől való elszakadása alapos aggodalmat támasztott aziránt, hogy vájjon a kivándorlás ejtette sebek nem fogják-e alapjában kedvezőtlenül befolyásolni azt a helyet, amely a magyar államot népességének számánál fogva a népek társaságában megilleti. De talán még nagyobb várakozással néztek - nemzetünk poliglott voltára való tekintettel — azon arány kifejlődése elé, amely az abszolút többség felé közeledő hazai magyarság és az együttvéve viszonylagosan csökkenő idegennyelvű nemzetiségek között fennáll. Végül korunknak a vallási renaissance vonásait feltüntető jellegével összhangban a figyelem azon kérdés felé is fordult, hogy vájjon mennyiben tudta megtartani, illetőleg megerősíteni a latin szertartású katholikus egyház a magyar államban a népesség abszolút többségét valamelyest meghaladó számbeli túlsúlyát és hogy vele szemben a görög szertartású katholikusok és a többi felekezetek mennyiben foglaltak vagy veszítettek tért..."
Vissza

Tartalom

TANULMÁNYOK : Az 1910-iki népszámlálás főbb eredményei vallási szempontból. Dr Vasváry Ferenc.
A római kérdés. Dr Szeghy Ernő.
Anatole France és a kereszténység. K.
TÁRCA : Barabbás fia. Vito Frano. Ford. csj.
PAJZS ÉS KARD : Levélszekrény. 6. A budapesti tudományegyetem katholikus jellege. T. — T. i. -ss. — Jézusi imperializmus, k, k. j. — Osztrák vidéki városka... -sk.
SZEMLÉK ÉS KRITIKÁK : A természettudomány laboratóriumaiból. Mátrai Rudolf. — Könyvek: Wiseman-Haudek : Fabiola.
R. H. Benson : A világ ura.
Williamson : Az arany csönd. Dr Kemenes Károly. — Dr Sebők Imre : A Szaharában. Dr Mészáros Gyula. — Szinház : A fáklyák. Balassa Imre. — A mumus. -yt.
NAPLÓ : Egy ítélethez, n. j. — A Boy-Scout mozgalom, m. i. — Egy tizennyolc éves gyermek, m. i. — Asta
Nielsen, p. k. — Az osztrák keresztény-szocialista párt. r.

Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyar Kultúra 1913. április 20. Magyar Kultúra 1913. április 20. Magyar Kultúra 1913. április 20.

A gerinc sarka sérült.

Állapot:
1.240 ,-Ft
6 pont kapható
Kosárba
konyv