1.035.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szép szőlőből finom bort!

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 145 oldal
Sorozatcím: Kertészkedjünk okosan
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-356-185-X
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tisztelt Olvasó!
A szőlőnövény igen közel áll a magyar ember szívéhez. Ha jót akarunk valakinek, akkor bort búzát és békességet kívánunk neki. Ha egyszer statisztikát készítenének arról, hogy a... Tovább

Előszó

Tisztelt Olvasó!
A szőlőnövény igen közel áll a magyar ember szívéhez. Ha jót akarunk valakinek, akkor bort búzát és békességet kívánunk neki. Ha egyszer statisztikát készítenének arról, hogy a kertekben, a lakóházak körül melyik a leggyakrabban ültetett növény, akkor ebből a nemes versengésből minden bizonnyal a szőlő kerülne ki győztesen.
A szőlőt nemcsak azért kedvelik a Duna és a Tisza táján, mert az emberek szeretik a jó bort - ezt a nemes italt -, hanem azért is, mert a szőlő a leginkább háziasított kultúrnövény: nem terem, de nem is él meg a gazdája rendszeres gondoskodása nélkül és nagyon meghálálja a hozzáértő, szerető törődést. A szőlőtőkének - akárcsak a gyermeknek - folyamatos ápolásra, nevelésre van szüksége, de a szőlősgazda élete se teljes akkor, ha legalább hetente nem látja a szőlőskertjét, nem élvezheti a borospince sajátos légkörét.
Ezért nagyon hasznos az olyan könnyen érthetően megírt, gyakorlatias összefoglaló könyv a szőlő- és bortermelésről, amilyet most Ön, kedves Olvasó a kezébe vett és amelyet - remélhetőleg - érdeklődéssel fog elolvasni. Hogy e könyvecskében a legfontosabb tudnivalókat közérthetően és szakszerűen találja, az abból következik, hogy a mű szerzője az évek során sok száz előadást tartott szőlősgazdáknak, bortermelőknek, akik kifogyhatatlanok voltak kérdéseik feltevésében. E kérdések és a kérdésekre adott válaszok alkotják az itt leírtak keretét, a könyvnek a vázát.
A művet és annak tartalmát az amatőr és a profi szőlőtermelők figyelmébe ajánlom. Forgassák lapjait olyan szeretettel, amilyennel a szerző, Dr. Szent-Miklóssy Ferenc papírra vetette gondolatait és tapasztalatait. Vissza

Tartalom

Előszó5
A sikeres termesztés alapja: a talajvizsgálat, a szakszerű ültetés6
Takarékosan és gazdaságosan6
Csak talajvizsgálat után6
Az ültetés fogásai8
Nélkülözhetetlen a trágya érlelése12
Készítsünk minél több komposztot!14
Komposzt - gyorsabban15
Trágyázás a szőlőben16
Trágyázás gégecsővel19
Védekezzünk a klorózis ellen!20
Különleges kondicionáló és termésnövelő készítmény22
Válasszunk körültekintően23
Minőségi fehérborszőlő-fajták23
Fehér tömegborszőlő-fajták25
Vörösborszőlő-fajták26
Festőborszőlő-fajták27
Csemegeszőlő-fajták27
Betegségeknek ellenálló fajták28
Új szőlőfajták30
Művelésmódok35
A metszés fogásai40
Metszés előtt: rügyvizsgálat40
A kordon-, a lugas-, és a fejművelésű szőlők metszése41
Metszés után harmatgyökerezés44
A támberendezés45
Aranyat érő zöldmunkák49
Hajtásválogatás49
A termőhajtás bekurtítása51
Csonkázás52
Hónaljazás54
Kötözés, hajtásrögzítés54
Levelezés, levélritkítás56
Ápoljuk a fiatal szőlőket!56
Öntözzük a szőlőt!59
Hasznos a talajtakarás62
Szaporítás házilag63
Vesszőszedés szőlőszaporításhoz63
Új fajták gyökereztetéssel65
Szőlőpótlás bujtással, döntéssel66
Új fajták oltással69
Új fajták szemzéssel71
Az oltás és a szemzés ápolása73
A növényvédelem aranyszabályai76
Mire ügyeljünk?76
A szőlő védelme80
A szőlő vegyszeres gyomirtása86
A régi ellenség, a fagy88
A szőlőtárolás tudnivalói91
A csemegeszőlőt éretten szüreteljük!91
Tárolási módszerek92
Hőmérséklet és páratartalom94
Szüret előtti és utáni tennivalók96
Az előkészületek96
Erjesztés és tárolás99
A fajélesztő101
Fehér- és vörösbor készítés103
Csak próbaszüret után103
Amikor nem erjed a must109
Az első borfejtés111
Bortisztítás egyszerűen113
Vörösborhoz tojásfehérje116
Szűrve még tetszetősebb117
Bortárolás széndioxiddal119
Jobb bor-savtompítással120
Borpalackozás122
Borászati gépek saját célra és vállalkozóknak123
Gyógyítható borbetegségek127
Ecetesedés127
Egéríz127
Záptojásszag127
Nyúlósodás128
Keseredés128
Pimpósodás128
Borhibák129
Seprőíz129
Penészíz, dohosság129
Kénes íz130
Kocsányíz130
Darab-, levegőíz130
Faíz131
Füst-, talaj-, vegyszer-, olajíz131
Poshadt íz131
Fémíz131
Rezes törés131
Fekete törés132
Gyenge szaghiba132
Színtelenítés132
Ürmösborok (vermutok) és egyéb különlegességek134
Borászoknak ajánljuk137
A borospalack szakszerű felbontása137
Fektetve tároljuk138
Árutermelők figyelmébe139
Amit a borok minősítéséről tudni kell139

Dr. Szent-Miklóssy Ferenc

Dr. Szent-Miklóssy Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szent-Miklóssy Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv