A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Addictologia Hungarica 1993/1.

Szenvedélybetegségek/A Magyar Addiktolológiai Társaság Szakfolyóirata - I. évfolyam, 1. szám

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Tisztelettel köszöntöm a Kedves Olvasót abból az alkalomból, hogy kezébe veszi az új, interdiszciplináris alkohológiai-addiktológiai szaklap, a Szenvedélybetegségek első számát. Sok reménységgel,... Tovább

Előszó

Tisztelettel köszöntöm a Kedves Olvasót abból az alkalomból, hogy kezébe veszi az új, interdiszciplináris alkohológiai-addiktológiai szaklap, a Szenvedélybetegségek első számát. Sok reménységgel, nagy izgalommal, némi szorongással indítom útjára e folyóiratot. A reménységek közül említésre méltó, hogy a lap révén mód nyílhat e szakterület hazai fellendülésére, nagyobb ívű fejlődésére, és hogy e hasábokon át megindulhat a kommunikáció a most egymástól elkülönülten dolgozó szakemberek között. Az izgalom a vállalkozás intellektuális érdekességéből fakad. Nagy kihívás ma lapot indítani, sokféle megoldás közül lehet választani, kreatív lehetőségek egész sora áll a szerkesztés előtt. Az egész szakterület forrong, igen érdekes az alapkutatás, előtérbe kerülnek a megelőzési programok, szinte áttekinthetetlenül sokféle módon próbálkoznak a szenvedélybetegek kezelésével és rehabilitációjával, mindezt nagyon izgalmas lehet bemutatni. Ugyanakkor természetes a szorongás, hogy mindez sikerül-e. Megvan-e ilyen lap iránt az igény? Lehet-e hatni a lap közleményein át? Segít-e a lap a szenvedélybetegségek, az önpusztító magatartásmódok elleni harcban?
A probléma, ami a lapot szükségessé teszi, óriási. Ez az alkohol vonatkozásában talán közismert. A drogok terén még csak körvonalazódnak az arányok, és minden meggondolás amellett szól, hogy a helyzet a következő években rohamosan romlani fog. Köztudott, hogy az alkohol és a drogok elleni küzdelmet nálunk elhanyagolták, jóformán alig történt valami a megelőzésben, kevés az alkohol- és drogbetegek kezelésére alkalmas osztály és rendelés, még kevesebb a rehabilitációs hely. Keveset tudunk a gyógyszerabúzusok és gyógyszerfüggések jelenségéről, és nem is sokat teszünk ellene. A kémiaianyag-abúzus pedig nyilvánvalóan csak a szenvedélyszerű, önkárosító magatartásformák „jéghegyének" a csúcsa, e mögött helyezkednek el az étkezési zavarok, a játékszenvedélyek, a szenvedélyszerű szexuális viselkedési módok és más kényszerszerű, kötött megnyilvánulásokon át történő feszültséglevezetési szokások („munkaalkoholizmus", veszélykeresés, televízió- és videománia stb.) és életvezetési formák (pl. szektatagság, szélsőséges és totalitárius politikai mozgalmakhoz való csatlakozás stb.) sokféle válfaja.
Mindezekkel a kérdésekkel foglalkozni kell, tudományosan, politikailag, közéleti és gyakorlati intézményes síkon egyaránt. A molekuláris biológiától a lélektanon és pszichiátrián át a társadalomtudományokig a legkülönbözőbb szakterületek illetékesek ebben, és minden szakág képviselői tölthetnek be fontos munkaköröket és járulhatnak hozzá a fejlődéshez e téren. Éppen abban rejlik a kérdéskör bonyolultsága, hogy e szakembereknek ismerniük kell valamennyire a többi, de legalábbis néhány más terület tudományos tényeit és szervezeti fejleményeit is. Ezért is van szükség olyan szaklapra, amely nem csupán egy szakmát képvisel, nemcsak orvosoknak és klinikai pszichológusoknak szól, hanem fórum a jogászok, szociológusok, közigazgatási szakemberek számára, de utat keres a pedagógusok és a politikusok felé is. Ilyen szaklap szeretne a Szenvedélybetegségek lenni, számot vetve azzal a körülménnyel, hogy nálunk az érdeklődők súlypontja mégis az orvoslásra és határterületeire esik, hiszen itt dolgozik a legtöbb szakember, a specializálódott más kutatók és gyakorlati közreműködők száma csekélyebb. Több témakört, ami külföldön az alkohológiai-addiktológiai, illetve a szenvedélybetegségek síkjára tartozik, nálunk nem művelnek, gyakran nem is ismernek.
E síkon az interdiszciplinaritás még egy összefüggésben mutatkozik meg. A szenvedélyproblémák bonyolult társadalmi és kulturális közegben jelennek meg, és szinte elválaszthatatlanok a devianciák kérdésétől. A társadalmi megítélés és minősítés különféle viselkedésformákat von itt össze. Több körülmény tesz itt szükségessé közös kutatási, társadalmi visszaszorítási és kezelési megközelítéseket. A szenvedélybetegségekkel foglalkozó szaklapnak ezért helyet kell adni e határterületek ismereteinek is. A szenvedélybetegségek vonatkozásában nem lehet hatékonyan dolgozni a gyakorlatban az alkalmazott szociológia és társadalomlélektan, illetve a szociálpszichiátria szemlélete nélkül, szaklapban ez is képviseletet igényel. Vissza

Tartalom

Buda Béla dr.: Beköszöntő 3
DROG
Dr. Marc Valleur: Drogok és emberi jogok - a terapeuta nézőpontjából 5
GEREVICH JÓZSEF DR.: Az addiktológiai pszichiátria egyes kutatási irányzatainak legújabb fejleményei 11
ALKOHOL
Kelemen Gábor dr.: A családi krízis intervenciója alkoholizmus esetében 28
Környey Edith dr. - Fráter Katalin dr.: Skizofrénia és alkohol-, gyógyszerabúzus 38
Környey Edith dr. - Sújtó Katalin dr. - Hajba Kálmán:
Adatok a Wernicke-Korsakow-szindróma klinikumához 41
ÖNGYILKOSSÁG
Zonda Tamás dr.: Balassagyarmat száz évének öngyilkossági krónikája 46
Fekete Sándor dr. - Schmidtke Ármin dr. - Marton Klára dr.:
Szuicid modellek előfordulása és szerepe öngyilkossági kísérletekben és kontrollesetekben
(Német-magyar összehasonlító vizsgálat) 55
BESZÁMOLÓ
European Drug Prevention Week (Buda Béla dr. - Cserne István dr.)
(London, 2992. november 16-22.) 61
36. Nemzetközi Kongresszus az alkoholról és drogfüggőségről (Buda Béla dr.)
(Glasgow, 1992. augusztus 16-21.) 63
Working Group on Evaluation and Monitoring of Action an Alcohol (Buda Béla dr.)
(Koppenhága, 1992. szeptember 1-4.) 64
Health Promotion in Alcohol (Buda Béla dr.)
(Wales, 1992. szeptember 20-25.) 66
Pszichopatológia, kultúra és a szakrális dimenzió (Buda Béla dr.)
(Narni, 1992. október 1-4.) 67
Szexológiai konferencia Berlinben (Szilágyi Vilmos dr.)
(1992. július 16-19.) 68
KÖNYVRECENZIÓ
Gondola tokmorzsák egy praxisorientált kézikönyv nyomán (Vörös László dr.)
(Lakatos Mária: Az alkoholbetegek orvosi rehabilitációja) 70
Claudia Bepko - Jo Ann Krestan: The Responsibility Trap... (Buda Béla dr.) 74
Martin Plant - Bruce Ritson - Roy Robertson (eds.): Alcohol and Drugs (Buda Béla dr.) 74
Stewart Collins (ed.): Alcohol, Social Work, and Helping (Buda Béla dr.) 75
Rolf Gindorf - Erwin J. Haeberle (Hrsg.): Sexualwissenschaft und Sexulapolitik (Buda Béla dr.) 77
Tonino Palma: La luna di Kristallo (Buda Béla dr.) 78
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Addictologia Hungarica 1993/1.
Állapot:
1.840 Ft
690,-Ft 50 25
5 pont kapható
Kosárba
25% garantált kedvezmény!
konyv