A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Logikai elemek adatgyűjteménye

Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar

Szerző
Lektor

Kiadó: Műegyetemi Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 332 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. Tankönyvi szám: 51042.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Egy logikai berendezés tervezését két fő fázisra oszthatjuk. Az első fázisban a kiinduló feltételek, adatok birtokában megalkotjuk a berendezés feladatunk szempontjából optimális logikai-matematikai modelljét, melyet legtöbb esetben logikai függvények, vagy logikai vázlat formájában állítunk elő. Ez a logikai modell még csak elvi jelentőségű, mivel a realizációs feltételeket vagy egyáltalán nem, vagy csak általánosságban veszi figyelembe. A berendezés tényleges megépítéséhez, a realizációjához figyelembe kell venni a kereskedelmi forgalomban kapható logikai áramkör készletek ill. eszközök konkrét adottságait is. Ez történik a második fázisban, amikor az áramkör-katalógusok alapján felmérjük a realizációs áramkörkészlet logikai-funkcionális alaprendszerét, működési sebesség, teljesítmény, egymáshoz való illesztés, felépítés, méretek, költség stb. adottságait, majd ezeket összevetve az első fázisban kapott modellel kialakítjuk a realizációs feltételeket is már figyelembe vevő,... Tovább

Fülszöveg

Egy logikai berendezés tervezését két fő fázisra oszthatjuk. Az első fázisban a kiinduló feltételek, adatok birtokában megalkotjuk a berendezés feladatunk szempontjából optimális logikai-matematikai modelljét, melyet legtöbb esetben logikai függvények, vagy logikai vázlat formájában állítunk elő. Ez a logikai modell még csak elvi jelentőségű, mivel a realizációs feltételeket vagy egyáltalán nem, vagy csak általánosságban veszi figyelembe. A berendezés tényleges megépítéséhez, a realizációjához figyelembe kell venni a kereskedelmi forgalomban kapható logikai áramkör készletek ill. eszközök konkrét adottságait is. Ez történik a második fázisban, amikor az áramkör-katalógusok alapján felmérjük a realizációs áramkörkészlet logikai-funkcionális alaprendszerét, működési sebesség, teljesítmény, egymáshoz való illesztés, felépítés, méretek, költség stb. adottságait, majd ezeket összevetve az első fázisban kapott modellel kialakítjuk a realizációs feltételeket is már figyelembe vevő, áramkör-orientált logikai vázlatot, mely a tényleges megépítés alapjául szolgál.
A berendezések tervezéséhez tehát a logikai rendszertervezés módszereinek ismerete mellett, konkrét adatokra támaszkodó logikai áramkör-ismeret is szükséges, melyhez tájékoztatást az egyes cégek katalógusaiból nyerhetünk.
Jelen adatgyűjteményt, mely oktatási célzattal készült, fenti szempontok alapján állítottuk össze. Anyagában, fogalmaival és jelöléseivel szervesen kapcsolódik a LOGIKAI KAPCSOLÁSTAN tantárgy jegyzetéhez, (dr. Szittya Ottó: "Logikai Kapcsolástan") és példatárához (dr. Flesch István - dr. Ruppenthal Péter: "Logikai kapcsolástan példatár"). Ennek megfelelően elvi logikai kérdésekben az előbbi két jegyzetre támaszkodik, és általános vonatkozásokat csak egészen röviden tárgyal.. Az adatgyűjteményt a hallgatók az előadási és gyakorlati anyag segédleteként, évközi mérési gyakorlataiknál, ill. önálló tervezési feladataik megoldásánál használják fel elsősorban, de rajta keresztül némi tájékozottságot szereznek az áramkört gyártó cégek katalógusainak használatához is, mely a tervezési munkában, mint már fent vázoltuk nélkülözhetetlen. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Integrált áramkörök5
Alkalmazott betűjelek jelentése6
Alkalmazott szimbólumok összefoglaló táblázata8
Jelölésmódok10
Általános működési és felépítési jellemzők10
Hőmérséklet és tápfeszültség jellemzők10
Standard, H, L sorozatok, idő és teljesítmény határviszonyok11
Határ adatok, tipikus és legkedvezőtlenebb feszültség jellemzők13
Terhelés viszonyok15
Tokozás18
Alkalmazástechnikai kérdések22
Kapu elemek22
Összetett terhelések meghatározása25
Fel nem használt bemenetek NAND és AND típusú kapuknál26
Fel nem használt bemenetek NOR és OR kapuknál27
Felhasználásra nem került kapuk28
Szabad kollektoros (OPEN COLLECTOR) kimenetek közösítése, (WIRED kapcsolások)28
Fan-out növelés TOTEM-POLE kimenetű kapuk párhuzamos kötésével30
Bővíthető kapuk és expanderek30
Flip-Flop áramkörök32
Monostabil multivibrátorok32
Interface elemek33
MSI elemek33
Integrált áramkörök adatlapjai34
Jelfogók273
Alkalmazott betűjelek jelentése275
Szimbólumok táblázata276
Általános felépítési és működési jellemzők277
Érintkezők277
Rugók278
Érintkezőkkel és rugókkal kapcsolatosan megadott fontosabb jellemzők280
Gerjesztési viszonyok281
Gerjesztési viszonyokkal kapcsolatban megadott fontosabb jellemzők282
Működési időviszonyok283
Az időviszonyokkal kapcsolatosan megadott fontosabb jellemzők285
Beépítés, tokozás285
Üzemi feltételek286
Alkalmazástechnikai kérdések286
Szikra-oltás286
Meghajtó félvezetők védelme288
Működési idők befolyásolása288
Néhány megjegyzés290
Jelfogók adatai. Táblázatok291
Irodalom330
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv