1.031.462

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti termelés - Szőlőtermesztés

Szerző

Kiadó: Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kar
Kiadás helye: Gyöngyös
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 141 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kertészeti növények egyik csoportját jelentik a terméséért, vagy az oltáshoz szükséges alanyként vesszőjéért termesztett szőlőfajok, azok természetes fajtái, vagy mesterségesen előállított... Tovább

Előszó

A kertészeti növények egyik csoportját jelentik a terméséért, vagy az oltáshoz szükséges alanyként vesszőjéért termesztett szőlőfajok, azok természetes fajtái, vagy mesterségesen előállított hibridjei. A szőlőtermesztés a kertészeti növénytermesztés egyik ágazata.
A szőlőt számos jó tulajdonsága miatt termesztjük. Termése nyersen (csemegeszőlő), aszalva (mazsola szőlő), alkoholtartalmú (bor, borpárlat, pezsgő) vagy alkoholmentes (szőlőmust, szőlőlé) italként, desszertté feldolgozva fogyasztható.
Az egyes országokban a szőlő gyümölcsként fogyasztása jelentős, máshol a bor és a szőlő alapú italok fontos élvezeti cikkek. A szőlőtermelő országok termékeik jelentős részét exportálják is. A szőlőtermesztés mindig kiemelkedő adóforrása az államnak. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 1
I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 3
1. A szőlőfélék származása és törzsfejlődése 3
1.1. A szőlőnemzetségek megjelenése 3
1.2. A Vitis nemzetség alnemzetségének és földrajzi csoportjainak kialakulása 4
2. A szőlőtermesztés kialakulása és elterjedése 5
3. A magyar szőlőtermesztés története 12
4. Magyarország borvidékei 25
4.1. Alföldi szőlőtermelő táj 26
4.2. Észak-Dunántúli szőlőtermelő táj 27
4.3. Dél-Dunántúli szőlőtermelő táj 30
4.4. Észak-Magyarországi szőlőtermelő táj 32
5. A szőlő alaktana 34
5.1. A magról kelt növény 34
5.2. A vegetatív úton szaporított szőlő 35
6. A szőlő anyagcseréje 44
6.1. A szőlő vízforgalma 44
6.2. A szőlő ásványi táplálkozása 45
6.3. A levelek CO2 asszimilációja (széndioxid) 48
6.4. A szénhidrátok szerepe a szőlőnél 48
7. A szőlő életszakaszai, évi biológiai ciklusai és vegetációs fázisai 50
7.1. A szőlő életszakaszai 50
7.2. A szőlő évi életciklusai és fenológiai fázisai 51
8. A szőlőtermesztés ökológiai tényezői 56
8.1. Klimatikus (meteorológiai) tényezők 57
8.2. Talajtani (edafikus) tényezők 62
8.3. Biotikus tényezők (élő környezet) 63

II. RÉSZLETES RÉSZ 64
1. A szőlő szaporítása 64
2. A szőlőültetvények müvelésmódjai 72
2.1. A művelésmódok csoportosítása 72
2.2. Metszésmódok, metszéssel kapcsolatos fogalmak 76
3. Tőkeművelésmódok 82
3.1. Fejművelések 82
3.2. Bakművelések 84
3.3. Combművelések 85
3.4. Kordonművelések 86
3.5. A különböző tőkeformák kialakítása 90
4. Szőlőültetvények létesítése 91
4.1. A telepítés előkészítése 91
4.2. Telepítés 93
4.3. Nem termő ültetvények ápolási munkái 94
5. A szőlőültetvények termesztéstechnológiája 97
5.1. Agrotechnikai műveletek 97
5.2. Fitotechnikai műveletek 105
6. Növényvédelem 111
6.1. A szőlő fontosabb betegségei és kártevői 113
7. Betakarítás 116
8. A szőlő feldolgozása 119
8.1. Fehérborszőlő feldolgozása 119
8.2. Illatos szőlők feldolgozása 120
8.3. Vörösborszőlő feldolgozása 120
9. Fajtaismeret (Ampelográfia) 121
9.1. A szőlő származása 121
9.2. A fajták csoportosítása felhasználás érési idő és földrajzi fajtacsoport szerint 122
9.3. A fajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok 125
9.4. Fontosabb szőlőfajtáink rövid jellemzése 127
10. Minimum kérdések 137

Dr. Szőke Lajos

Dr. Szőke Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szőke Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv