1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Hirlap szakácskönyve

Szerző

Kiadó: Légrády Testvérek
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 224 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókat, illusztrációkat tartalmaz. A Légrády-Testvérek R.-T. nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar konyhaművészet évszázados hagyomány. A magyar konyha híres és kitűnő. Az, akinek módjában állt végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden... Tovább

Előszó

A magyar konyhaművészet évszázados hagyomány. A magyar konyha híres és kitűnő. Az, akinek módjában állt végigkóstolni Európa konyháit, a bécsit, a franciát, az olaszt, a németet, az angolt, minden nemzeti elfogultság nélkül hirdeti, hogy legjobban főzni Magyarországon tudnak.
A magyar konyha hírnevének nem ártott a háború, az egész világon ma is Magyarországon sütnek-főznek a legjobban. Egykor nagyobb volt a bőség és a híres szakácsaink, nagyszerű háziasszonyaink valósággal dúskálhattak az élelmiszerekben, ma csökkentek az igények, de a szerény háztartások keretében is éppoly ízes, pompás ételremekeket állít elő az egyszerűség konyhaművészete, mint hajdani gazdaságunk esztendőiben.
Átmenetileg, az ostrom idején, természetesen szükségét szenvedtünk valamennyien, de a felszabadulás után újra begyújtottak a tűzhelyekbe, a háziasszonyok kezükbe vették a főzőkanalat , az éttermek megnyíltak és a fokozott étvágyhoz- van étel is. Hogy ezek az ételek aztán méltók a magyar konyha régi hírnevéhez is, ez nemcsak a hagyományokhoz való ragaszkodásnak köszönhető, hanem annak az elpusztíthatatlan igényünknek, hogy "nem baj, ha egyszerű , a fő hogy jó legyen!" Vissza

Tartalom

Előszó3
Táplálkozástani alapismeretek, írta Tangi Harald egy. m. tanár5
Egy felnőtt ember számára ajánlott étrend egy hétre11
Vitaminszükséglet-táblázat13
Élelmiszerek összetétele (fehérje, zsír, szénhidrát) és kalóriatartalma14
Élelmiszerek vitamintartalma16
Italok összetétele és kalóriatartalma18
A magyar konyháról Inyesmester19
Általános tudnivalók21
Rántáskészítés21
Az előfőzés22
Az olajos főzés22
A margarin22
A tűzdelés23
A párolás23
Roston sütés23
Savanyítás, marinálás24
A szójaliszt24
Levesek, általános tudnivalók25
Levesreceptek37
Előételekről általános tudnivalók41
Előételek42
Hideg előételek58
Szárnyasokról általános tudnivalók60
Szárnyasok62
Húsokról általános tudnivalók68
Angolos húsok elkészítése70
Borjúhúsok80
Marhahúsok92
Sertéshúsok (malac is)99
Birka- ürühúsok101
Lóhús102
Vadhúsokról és elkészítésükről102
Vadhúsok108
Halételekről általános tudnivalók109
Halak113
Rák 113
Pástétomok115
Köretek119
Mártások124
Hideg mártások125
Saláták129
Főzelékek131
Húspótlók, feltétek133
Tojásételek135
Belsőségek (máj, vese, velő, nyelv, tüdő, borjúmirigy, pacal)140
Egytálételek146
A disznótor, hurka-, kolbászkészítés, sonkapácolás148
Főtt tészták153
Sós, sajtos tészták155
Kelt tészták159
Zsírban sült kelt tészták161
Meleg tészták161
A souffléekről161
Pudingok164
Rétes, palacsinta166
Sodók167
Finom tészták (fánkok, lepények, kalács, beigli, tekercsek, linzer, Rigó Jancsi, vargabéles)176
Kukoricalisztből, köleskásából és hajdinából készült ételek180
Torták184
Tortakrémek és mázak187
Édes teasütemények191
Parfait-k, fagylaltok191
Migonok és szaloncukorkészítés194
Gyümölcseltevés cukor nélkül, aszalás196
Zsírszegény világban (tojásrántotta teljesen zsír nélkül) - Inyesmester197
A tarhonyáról - Inyesmester197
A francia konyháról - Inyesmester199
Diétás étrend, írta Tangi Harald egy, m. tanár201
Kímélő étrend (lázas betegeknek, lábadozóknak)201
Májdiéta (vérszegénységnél)202
Gyomorsavtúltengésben szenvedők diétája 202
Gyomorsavhiányban szenvedők diétája203
Bélhurut-diéta204
Vesebajosok étrendje205
Szívbetegek étrendje206
Basedowkórosak, pajzsmirigytúltengésben szenvedők étrendje206
Cukorbetegek étrendje206
A szakácskönyvben szereplő ételek összetétele208
Tartalom223

Dr. Tangl Harald

Dr. Tangl Harald műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Tangl Harald könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv