1.034.869

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmezésegészségügyi zsebkönyv

Tápanyagtáblázat

Szerző

Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 109 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
A szervezet tápanyagszükségletét állatkísérletekkel, valamint az emberi táplálkozás jelenségeinek megfigyelése útján állapítják meg. Az emberi szervezet anyagcseréjének... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
A szervezet tápanyagszükségletét állatkísérletekkel, valamint az emberi táplálkozás jelenségeinek megfigyelése útján állapítják meg. Az emberi szervezet anyagcseréjének pontosabb ismerete, életmódunk és munkakörülményeink megváltozása, újabb tápanyagok felfedezése következtében azonban az úgynevezett tápanyagszükségleti normák állandó módosításra szorulnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közös szervezésében, nemzetközi tudományos együttműködés alapján rendszeres kutatómunka folyik abból a célból, hogy a tápanyagszükségleti normákat időről időre újból megállapítsák. Ezzel elősegítik a hiányos, vagy egyoldalú táplálkozás következtében fellépő egészségi ártalmak megszüntetését is.
Magyarországon az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, megalakulása óta (1949) foglalkozik a hazai tápanyagszükséglet kérdéseivel. Állatkísérletes vizsgálatok, emberi megfigyelések, valamint a nemzetközi szakirodalomban megjelent közlemények alapján, két-három évenként módosítja a hazai tápanyagszükségleti normákat.
A táplálkozástudomány kialakulásának kezdeti szakaszában, valamint a vitaminok és esszenciális aminosavak felfedezésének idején a tápanyagszükségleti normát (röviden: szükségletet) az egyes tápanyagok azon legkisebb mennyiségében jelölték meg, amelynek elfogyasztása vagy a szervezetbe való bejutása az illető tápanyag hiánya következtében fellépő kóros állapotot megszünteti. A vitaminok esetében pl. szükségletnek azt a legkisebb vitaminmennyiséget tartották, amelynek rendszeres fogyasztása az illető vitamin hiányára jellemző hiánybetegség fellépését éppen csak meggátolja. Ezen régi szemlélet szerint tehát a szervezet minimális tápanyagszükséglete jelentette a "szükséglet"-et. Vissza

Tartalom

I. A szervezet tápanyagszükséglete 3
1. A tápanyagszükséglet fogalma 3
2. Az emberi szervezet kalóriaszükséglete 5
3. A kalorikus tápanyagok egymás közötti arányának szerepe 6
4. A kalorikus tápanyagok minősége. 7
a) A fehérjék 7
b) A zsírok 8
c) A szénhidrátok 9
d) A vitaminok 9
e) Az ásványi anyagok 12
5. A tápanyagszükségletet befolyásoló tényezők 14
a) A terhesség és szoptatás 15
b) A gyermek- és serdülőkor 15
c) A munkavégzés 18
d) Az öregkor 18
e) A sportolók tápanyagszükséglete 18
II. A hazai élelmi anyagok tápanyagtartalma 24
III. A raktározás és a konyhatechnikai feldolgozás közben keletkező veszteségek 48
1. A raktározási veszteségek 48
2. A konyhatechnikai eljárások közben keletkező veszteségek 51
a) Tisztítási veszteségek 51
b) Vitaminveszteségek 53
c) Ásványi anyagveszteségek 54
d) A hagyományos és az új konyhatechnikai eljárások folyamán keletkező veszteségek 54
IV. Az élelmiszerekben és italokban előforduló „idegen" vegyi anyagok 57
1. Természetes eredetű alkatrészek 57
2. Technológiai eredetű szennyezések 58
3. Kiegészítő vegyi anyagok 63
V. Az élelmi anyagok elváltozásai és az utóbbiak egészségügyi megítélése 73
1. Az élelmiszerekben előforduló mikroorganizmusok és megítélésük 74
2. Az élelmiszerekben lezajló biokémiai változások és ezek megítélése 77
3. Az élelmiszerek abiotikus elváltozásai és ezek megítélése 78
4. Az élelmiszerek érzékszervi elváltozásai és ezek egészségügyi megítélése 80
5. Az élelmezésegészségügyi vizsgálatok céljából végzett mintavétel 85
a) Alapfogalmak 85
b) Helyszíni vizsgálatok 86
c) A mintavétel általános szabályai 86
d) Mintavételi jegyzőkönyv 87
VI. A beteg szervezet tápanyagszükséglete 89
Függelék
A kalória- és tápanyagfogyasztás kiszámítása a felhasznált élelmi anyagok és élelmiszerek alapján 103
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv