1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Levélzöldségfélék

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Dinasztia Kiadó-ház Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 203 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-657-305-0
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A világon zöldségféleként megközelítőleg 250 növényfajt tartanak számon, ebből a levélzöldségfélékhez valamivel több mint 50 sorolható. Magyarországon 50 zöldségfélét termesztenek kisebb-nagyobb... Tovább

Előszó

A világon zöldségféleként megközelítőleg 250 növényfajt tartanak számon, ebből a levélzöldségfélékhez valamivel több mint 50 sorolható. Magyarországon 50 zöldségfélét termesztenek kisebb-nagyobb területen, az egy főre számított zöldségfogyasztásunk (85 kg) 90-95%-át mindössze 10 zöldségfaj teszi ki. A levélzöldségfélék ebben a rangsorban meglehetősen szerény helyet foglalnak el, közülük csupán három növényről lehet elmondani, hogy nálunk ismerik, termesztik és alkalmanként fogyasztják is őket, ez a fejes saláta, a spenót és a sóska. Ilyen tekintetben a jövőben jelentős változás várható, az átalakuló életmód és az új étkezési szokások, a modern, korszerű, egészséges táplálkozásnak legjobban megfelelő levélzöldségeket előnyben fogják részesíteni a kalóriában gazdag, zsíros ételekkel szemben.
A levélzöldségek botanikailag nem alkotnak egységes csoportot, rendszertanilag egymástól egészen távol álló fajokat sorolunk ebbe a fogalomkörbe. Nemcsak rendszertanilag, sokszor a környezettel szemben támasztott igényük tekintetében is lényegesen különböznek egymástól. Nagy levéltömeget, erős levélnyelet fejlesztenek, egy- és kétéves, továbbá évelő növények tartoznak ide, amelyek jól hajtathatók és szabad földön is viszonylag kevés kézimunkaerő-felhasználással megtermeszthetőek. Nagy, fejlett levelüket, és vastag, húsos levélnyelüket fogyasztjuk, többnyire nyersen vagy csak minimális átalakítással, különösebb előkészítést nem igényelnek. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
Általános rész 7
Táplálkozási és élettani jelentőségük 7
Gazdasági jelentőségük 9
Rendszertani helyük és botanikai jellemzésük 11
Élettani jellemzésük 13
Részletes rész 17
Fejes saláta (Lactuca sativa L. var. capitata) 17
Kötözősaláta (Lactuca sativa L. var. longifolia) 65
Tépősaláta (Lactuca sativa L. var. crispa) 71
Endíviasaláta (Chicorium endivia L.) 79
Cikóriasaláta (Chicorium intybus L. ssp. sativum convar. foliosum) 87
Kárdi (Cynara cardunculus L.) 107
Mezei saláta (Valerieanella locusta L.) 113
Közönséges spenót (Spinacea oleracea L.) 120
Mángold (Beta vulgáris L. convar. vulgáris provar. flavescens) 137
Kerti laboda (Atriplex hortensis L. convarietas hortensis) 143
Új-zélandi spenót (Tetragonia tetragonoides Pali.) 147
Sóska (Rumex rugosus L.) 153
Rebarbara (Rheum rhaponticum L.) 163
Portuláka (Portulaca oleracea L.) 169
Kerti zsázsa (Lepidium sativum L.) 175
A levélzöldségfélék betegségei és kártevői 183
Vírusos betegségek 183
Baktériumos betegségek 183
Gombás betegségek 184
A levélzöldségfélék betegségei és kártevői 183
Kártevő állatok 186
Javaslatok a saláta növényvédelmi technológiájához 189
Egyéb levélzöldség-féleségek növényvédelme 196
Irodalom 197
Mellékletek 199
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv