| Előszó | 3 |
| Általános alapfogalmak | |
| Áruismereti alapfogalmak | 7 |
| Az áruismeret tárgyköre és kapcsolatai más tudományágakkal | 7 |
| Minőségi jellemzők és vizsgálatok | 9 |
| Az élelmiszerek csoportosítása | 11 |
| Táplálkozástani és vegytani alapfogalmak | 12 |
| A táplálkozás célja és az emésztés munkája | 12 |
| A tápanyagok kémiai összetétele és csoportosítása | 14 |
| Alaptápanyagok | 15 |
| Védőtápanyagok | 19 |
| Kiegészítő tápanyagok | 20 |
| Az élelmiszerek kalorikus, biológiai és élvezeti értéke | 20 |
| A helyes táplálkozás | 21 |
| Személyi és környezethigiéne | 24 |
| Bakteriológiai alapismeretek | 24 |
| A baktériumok életműködése | 24 |
| A baktériumok terjedése | 25 |
| Ételeredetű megbetegedések | 26 |
| Személyi higiéne | 27 |
| Környezethigiéne | 31 |
| Növényi eredetű élelmiszerek | |
| A növényi eredetű élelmiszerek közgazdasági és táplálkozásélettani jelentősége | 35 |
| A gabonafélékből és hántolt árukból készített élelmiszerek | 41 |
| Gabonafélék, őrlés, lisztek, darák | 42 |
| Hántolás és hántolt termékek | 46 |
| Tésztagyártás, szárított tésztakészítmények | 48 |
| Sütőipari munka, kenyér,péksütemények | 52 |
| Az élesztő és biológiai szerepe | 54 |
| A burgonya | 54 |
| A burgonya kémiai összetétele és jelentősége a táplálkozásban | 55 |
| Burgonyafajták, kártevők, betegségek | 58 |
| Tárolási és konyhatechnikai eljárások hatásai | 61 |
| A cukor és az édesipari termékek | 61 |
| A cukoripar munkája | 62 |
| A cukoripar termékei | 62 |
| Az édesipar munkája | 66 |
| Az édesipar termékei | 70 |
| A zöldségfélék és gombák | 70 |
| A zöldségfélék | 70 |
| A zöldségfélék csoportosítása és ismertetése | 73 |
| Káposztafélék | 73 |
| Gyökérfélék és gumós zöldségnövények | 75 |
| Burgonyafélék | 78 |
| Kobakosok | 80 |
| Hüvelyesek | 81 |
| Hagymafélék | 82 |
| Levélzöldségek | 85 |
| Évelő zöldségfélék | 86 |
| A tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 87 |
| A növények tulajdonságai | 87 |
| Külső tényezők | 88 |
| Mikroorganizmusok hatásai | 88 |
| A hőhatások követkeményei | 90 |
| Az alacsonyabb hőmérsékleten végzett tárolás hatásai | 90 |
| Hűtés | 91 |
| Fagyasztás | 91 |
| Gyorsfagyasztás | 92 |
| Felengedés | 92 |
| A magasabb hőmérsékletek hatásai | 92 |
| A konyhatechnikai műveletek következményei a növényi eredetű élelmiszerekben | 92 |
| Vízfelvétel | 93 |
| Főzés | 93 |
| Párolás | 93 |
| Sütés | 94 |
| A gombák | 95 |
| Tárolás | 97 |
| A gyümölcsök | 97 |
| Kémiai összetétel és jelentőség a táplálkozásban | 97 |
| A gyümölcsök csoportosítás és ismertetése | 100 |
| Hazai gyümölcsök | 101 |
| Almástermésűek | 101 |
| Bogyóstermésűek | 103 |
| Csontárosok | 105 |
| Dinnyefélék | 108 |
| Száraztermésűek | 109 |
| Déligyümölcsök | 110 |
| A gyümölcsök tárolása | 111 |
| A tartósítás okai, a tartósítóipar munkája és termékei | 111 |
| A tartósítóipar munkája | 112 |
| A tartósítóipar termékei | 116 |
| Teljes konzervek | 117 |
| Félkonzervek | 118 |
| A tartósított élelmiszerek tárolása | 122 |
| Olajtartalmú magvak | 123 |
| Növényi zsírok és olajok | 126 |
| Kémiai összetétel és jelentőség a táplálkozásban | 126 |
| A növényolajipar munkája | 126 |
| A növényolajipar termékei | 129 |
| Fűszerek és egyéb ízesítőszerek | 130 |
| Fűszerek | 130 |
| Egyéb édesítőszerek | 137 |
| Élvezeti cikkek | 141 |
| A kávé | 141 |
| A kávéfőzés módjai | 144 |
| A kávéital fogyasztásának élettani következményei | 146 |
| A tea | 146 |
| Ismertebb teafajták | 148 |
| A teaital készítése és fogyasztásának élettani hatása | 149 |
| Állati eredetű élelmiszerek | |
| Az állati eredetű élelmiszerek közgazdasági és táplálkozásélettani jelentősége | 153 |
| A húsok és húsipari készítmények | 158 |
| Húsok | 158 |
| Kémiai összetétel és jelentősége a táplálkozásban | 158 |
| Vágóállatok, vágás, a húsok darabolása | 163 |
| Változások a húsokban, a tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 165 |
| Az állat leölése előtti életkörülmények hatásai | 165 |
| Az állat leölésének körülményei | 166 |
| Tárolási mód és időtartam | 167 |
| A hőhatások következményei | 168 |
| Az alacsonyabb hőmérsékletek hatása a húsokra | 168 |
| A magasabb hőmérséklet hatása a húsokra | 168 |
| Vízfelvétel | 169 |
| Főzés | 169 |
| Sütés | 169 |
| Húsipari készítmények | 170 |
| Időlegesen tartósított húsipari készítmények | 170 |
| Húskonzervek | 171 |
| Állati zsírok és szalonnák | 176 |
| Kémiai összetétel és jelentőség a táplálkozásban | 176 |
| A zsírolvasztó- és húsipar munkája és termékei | 178 |
| A tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatása | 180 |
| Baromfifélék | 182 |
| A baromfihús kémiai összetételének jellemzése és jelentősége a táplálkozásban | 182 |
| A baromfiipar munkája és termékei | 184 |
| Élő baromfifélék | 187 |
| Vágott baromfifélék | 188 |
| Egyéb baromfiipari termékek | 191 |
| Pácolt, füstölt baromfikészítmények | 191 |
| Baromfi-konzervkészítmények | 192 |
| Tárolás és konyhatechnikai eljárások hatásai | 194 |
| Édesvízi és tengeri halak | 196 |
| A halhús kémiai összetételének jellemzése és jelentősége a táplálkozásban | 196 |
| A halfeldolgozó ipar nyersanyagai, munkája és termékei | 200 |
| Édesvízi halak | 201 |
| Az édesvízi halak minőségének jellemzői | 206 |
| Tengeri halak | 206 |
| Rákok | 209 |
| Ehető kagylók | 210 |
| Békák | 210 |
| A halfeldolgozó ipar munkája és termékei | 210 |
| A tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 212 |
| Mezei és erdei vadak | 213 |
| A vadhúsok kémiai összetételének jellemzése és a vadhús jelentősége a táplálkozásban | 213 |
| A mezei és erdei vadak, valamint a vadkereskedelmi áruk ismertetése | 215 |
| Apró vadak | 215 |
| Nagy vadak | 217 |
| A tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 219 |
| A tojás | 221 |
| A tojás keletkezése, szerkezete, kémiai összetétele és jelentősége a táplálkozásban | 222 |
| Friss és tartósított tojás | 226 |
| A tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 232 |
| A tej, tejkészítmények és tejtermékek | 234 |
| A tej keletkezése, kémiai összetétele és jelentősége a táplálkozásban | 234 |
| A tejipar munkája és termékei | 238 |
| A fogyasztási tej | 238 |
| Tejkészítmények | 240 |
| Tejtermékek | 243 |
| A sajtok | 244 |
| Tárolás és a konyhatechnikai eljárások hatásai | 250 |
| Italok | |
| Az italok közgazdasági és táplálkozástechnikai jelentősége | 255 |
| Az italok közgazdasági jelentősége | 255 |
| Az italok táplálkozás-élettani jelentősége | 257 |
| A bor, a pezsgő és a habzóbor | 260 |
| A bor | 260 |
| A szőlőművelés és a bortermelés jelentősége | 261 |
| A magyar borvidékek | 261 |
| A boripar munkája | 263 |
| A szüretelés | 264 |
| A mustkészítés | 265 |
| A musterjesztés | 266 |
| A bor egyszerű kezelése | 268 |
| Iskolázó pinceműveletek | 272 |
| A boripar termékei | 277 |
| A must és a bor kémiai összetétele | 277 |
| A borok csoportosítása és ismertetése | 279 |
| Ismertebb és fontosabb minőségi borok | 281 |
| Csemegeborok | 282 |
| Borbetegségek és borhibák | 287 |
| A borok minőségének megállapítása | 289 |
| A borok tárolása | 296 |
| A tárolás közben végbemenő természetes folyamatok | 299 |
| A vendéglátóipari üzemekben is fontos művelet a bor tárolása | 300 |
| A borok szállítása | 301 |
| Híresebb külföldi borok | 302 |
| A pezsgő | 303 |
| A habzóbor | 305 |
| A sör | 307 |
| A söripar munkája | 307 |
| A söripar termékei | 310 |
| Sörhibák, sörbetegségek | 312 |
| A sörkezelés, kimérés és csapolás hatásai a sör minőségére | 313 |
| A sör csapolása | 314 |
| A sör szállítása és tárolása | 315 |
| Pálinkák, rumok, likőrők | 317 |
| A szeszesitalipar munkája | 317 |
| A szeszesitalipar termékei | 322 |
| Az érlelés összefüggése a minőséggel | 326 |
| A szeszesitalipari készítmények gyakrabban előforduló minőségi hibái | 327 |
| A szeszesitalipari készítmények minőségének érzékszervi értékelése | 328 |
| Az alkoholtartalom megállapítása, az alkoholométria | 329 |
| A szeszesitalipari készítmények tárolása és szállítása | 332 |
| Egyéb alkoholtartalmú italok ("kevertek", báritalok) | 334 |
| Egyszerű kevert italok | 336 |
| Kevert báritalok | 336 |
| A báritalok és rövid jellemzésük | 337 |
| Üdítő italok, ásványvizek | 341 |
| Üdítő italok | 341 |
| Szikvíz | 344 |
| Ásványvizek és gyógyvizek | 348 |
| A vendéglátóipari üzemekben használatos felszerelési tárgyak és karbantartásuk | 351 |
| Felszerelési tárgyak a söntésben | 351 |
| Az előkészített italáru tárolására szolgáló eszközök és felszerelési tárgyak | 352 |
| Az italáruk kimérésére szolgáló eszközök és felszerelési tárgyak | 353 |
| Az italáruk fogyasztását megkönnyítő eszközök és felszerelési tárgyak | 354 |
| Tisztogatási és karbantartási eszközök | 357 |
| Felszerelési tárgyak a pincében | 358 |
| A fahordók karbantartása és gondozása | 358 |
| A fahordók töltésének és ürítésének eszközei | 362 |
| A söröshordók és a sörvezetékek gondozása | 363 |