1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-kémia 2.

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 543 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-8160-79-9
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az Élelmiszer-kémia 2. című kötettel a szerkesztők teljesség tették témakörük feldolgozását. Az első kötet az élelmiszerek alkotórészeivel (szénhidrátokkal, fehérjékkel, lipidekkel, vitaminokkal stb.) foglakozott a kémiai rendszertan alapján. A második kötet az egyes élelmiszer-ipari ágazatok nyersanyagainak és termékeinek összetételéről mint biológiai rendszerekről ad tájékoztatást. A bioenergetikai alapfogalmak nagy témakörében kiemelten szerepelnek az aktív és passzív transzportfolyamatok, valamint a sejtben lezajló folyamatok.

Tartalom

Az élelmiszerek mint biológiai rendszerek5
Állati szövetek5
Az izomszövet szerkezete6
Kötő- és támasztószövet9
Hámszövetek10
Vérszövet11
Idegszövet11
A tojás12
Növényi szövetek14
A növényi sejtek és szövetek általános jellemzése14
Fontosabb szövetes szerkezetű növényi nyersanyagok26
Bioenergetikai alapfolyamatok30
Biológiai rendszerek kémiai reakcióinak lejátszódási feltételei, a szabadentalpia és biokémia jelentősége30
A csoportátviteli potenciál32
Kapcsolt reakciók34
A szövetek energiaforrásai35
Transzport folyamatok szövetekben és sejtekben37
Makro anyagszállító rendszerek, diffúzió37
Anyagtranszport a sejtek biológiai membránján keresztül38
Élelmiszerek biokémiai változásának általános kérdései45
Fermentáció45
Légzés48
Általános megfontolások48
A légzési folyamat biokémiája49
A légzési anyagcsere szabályozása52
Gabonák légzése54
A cukorrépa légzése60
A gyümölcsök és zöldségek légzése64
A fontosabb élelmiszerkomponensek biokémiai változásai72
Szénhidrátok67
Lipidek71
Fehérjék72
Vitaminok92
Egyéb élelmiszer-összetevők96
Élelmiszerek összetétele és biokémiája98
Tej és tejtermékek98
A tej fogalma és keletkezése98
A tej tulajdonságai99
Vaj111
Sajtok112
Hús- és húsipari (baromfiipari) termékek, halak121
A hús kémiai összetétele121
Egyes húsipari (baromfiipari) és halkészítmények összetétele157
A hús érésének biokémiája162
A rendellenes húsérési folyamat165
Néhány egyéb, a húsminőség szempontjából számbajövő biokémiai változás167
A hús érési folyamatának befolyásolása168
A húsérés befolyása a hús technológiai sajátságaira1171
Színváltozások a hús feldolgozása során173
A fagyasztás során bekövetkező biokémiai változások178
Izomfehérje rendszerek egyes fizikokémiai sajátságai181
Tojások186
A tojások kémiai összetétele186
A tojás változásai a tárolás és feldolgozás során196
Étkezési zsiradékok és olajok198
Vágóállatok zsiradékai199
Baromfizsírok208
Növényi zsírok és olajok208
Halolajak222
Növényolaj-ipari termékek225
Olajosmagvak aminosavösszetétele226
Zsírok, olajok változásai a trolás és feldolgozás során228
Gliceridek polimorfizmusa254
Gabonák és gabonafeldolgozási termékek263
Gabonafélék általános kémiai összetétele263
A gabonák fehérjéi266
A gabonák lipidjei303
Szénhidrátok310
Vitaminok312
Ásványi anyagok313
Egyéb összetevők315
Gabonafeldolgozási termékek315
Biokémiai folyamatok a gabona tárolása és feldolgozása során324
Gyümölcsök, zöldségek, gombák és termékeik350
Gyümölcsök350
A zöldségfélék364
A gombák377
Az enzimes barnulás383
Cukor, méz és édesipari termékek388
Cukor388
Méz388
Édesipari termékek391
A cukrok hőokozta bomlása412
Élvezeti szerek428
Alkoholtartalmú italok429
Alkaloidtartalmú élvezeti szerek457
Ásványvíz és üdítőitalok469
Ásványvizek469
Üdítőitalok483
Táplálkozástan487
Az emberi szervezet táplálkozástani igényei491
Anyag- és energiaszükséglet491
Emésztés és felszívódás497
Emésztés a szájban498
Emésztés a gyomorban499
Emésztés a vékonybélben501
Emésztés a vastagbélben503
Felszívódás503
A vér és a nyirok szerepe a táplálkozásban505
A táplálkozás néhány speciális biokémiai kérdése507
Egyes emésztő enzimek aktiválása507
A felszívódás biokémiája508
A máj biokémiája508
Tápanyagok metabolizmusának kapcsolódása511
Ásványi anyag- és vízháztartás511
Genetikusan befolyásolt biokémiai rendellenességek518
Étrend és diéta520
Ajánlott irodalom523
Tárgymutató525
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv