A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A csontritkulás és az étrend

Jó tanácsok, javaslatok az életmódra és az étrendre

Szerző

Kiadó: Golden Book Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím: Diétás szakácskönyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 19 cm
ISBN: 963-9275-49-2
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A csontritkulás napjainkban világszerte népbetegség, hazánkban közel 1 millió embert érint. Ez (is) tipikusan olyan kór, amely - kellő odafigyeléssel - megelőzhető. Nagyon sokat lehet(ne) és kell(ene) tenni azért, hogy csontjaink a különböző életkorokban (gyermekkorban, serdülőkorban, fiatal felnőttkorban) és élethelyzetekben (terhességben, szoptatás alatt, változókorban) egészségesek, erősek legyenek. Ahhoz, hogy valaki mozgékony, testileg-szellemileg friss időskort érjen meg, nagyban hozzájárul csontjainak egészsége, amit már fiatalabb korban kell megalapozni. Jelen könyv bemutatja, hogy mit tehetünk ezért mi magunk. Részletek a tartalomból: Mit nevezünk csontritkulásnak? • Hogyan újulnak meg folyamatosan csontjaink? • Milyen gyakori ez a kór? • Kik a veszélyeztetettek? • Milyen típusai vannak? • Melyek a tünetei? • Hogyan előzhető meg? • Javaslatok az életmódra és az étrendre • Mely élelmiszerek segítenek, és melyek ártanak csontjainknak? • A kalcium, a D-vitamin és a foszfor... Tovább

Fülszöveg

A csontritkulás napjainkban világszerte népbetegség, hazánkban közel 1 millió embert érint. Ez (is) tipikusan olyan kór, amely - kellő odafigyeléssel - megelőzhető. Nagyon sokat lehet(ne) és kell(ene) tenni azért, hogy csontjaink a különböző életkorokban (gyermekkorban, serdülőkorban, fiatal felnőttkorban) és élethelyzetekben (terhességben, szoptatás alatt, változókorban) egészségesek, erősek legyenek. Ahhoz, hogy valaki mozgékony, testileg-szellemileg friss időskort érjen meg, nagyban hozzájárul csontjainak egészsége, amit már fiatalabb korban kell megalapozni. Jelen könyv bemutatja, hogy mit tehetünk ezért mi magunk. Részletek a tartalomból: Mit nevezünk csontritkulásnak? • Hogyan újulnak meg folyamatosan csontjaink? • Milyen gyakori ez a kór? • Kik a veszélyeztetettek? • Milyen típusai vannak? • Melyek a tünetei? • Hogyan előzhető meg? • Javaslatok az életmódra és az étrendre • Mely élelmiszerek segítenek, és melyek ártanak csontjainknak? • A kalcium, a D-vitamin és a foszfor hatásai • Hogyan érhető el a szervezet számára optimális vitamin és ásványianyag-ellátottság? • Receptek • Táblázatok. A könyv szól mindenkinek, akit a téma érdekei. Vissza

Tartalom

A CSONTRITKULÁS GYAKORISÁGA, JELENTŐSÉGE 7
A CSONTANYAGCSERE 9
A csont felépítése, működése, a szervezet kalcium-háztartása.................... 9
A CSONTRITKULÁS DIAGNÓZISA 12
Csontritkulásra hajlamosító tényezők.............................................. 12
Az életmód szerepe............................................................ 13
A táplálkozás szerepe.......................................................... 14
CSONTRITKULÁS IDŐSKORBAN 19
A csonttörés a csontritkulás rettegett szövődménye................................... 20
A CSONTRITKULÁS GYÓGYSZERES KEZELÉSI LEHETŐSÉGEI 24
Kalciumpótlás.........................24
D-vitamin-pótlás........................25
Biofoszfonátok ............................26
Hormonpótlás...............................27
Szelektív ösztrogénreceptor-modulátorok ................................29
Kalcitonin.....................29
A CSONTRITKULÁS MEGELŐZÉSE 31
A csontritkulás szűrése......................................................... 32
DIETETIKAI SZEMPONTOK 34
Csontjaink egészsége .............................................37
A sokoldalú csontok..................................................37
Folyamatos megújulás ...............................37
Csontjaink folyamatos változása .............................37
Életmódunk és a csontritkulás .................................39
Milyen esetben gondolhatunk csontritkulás kialakulására?......................................................41
A csontritkulás megelőzése ............................................42
A MEGFELELŐ ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁSA 44
Kalcium - a sokoldalú elem.........................44
A csontépítő D-vitamin.............................45
Ma miért olyan gyakori a csontritkulás? ...............47
Táplálkozási tanácsok..............................47
Praktikus tanácsok - Mit tehetünk csontjaink egészségéért?....... 50
Kalciumforrásaink ................................50
Mintaétrend ...................................54
A sajtok szerepe ..................................57
Sajttörténelem....................................58
Ásványi anyagok, vitaminok ........................58
A megfelelő egyénre szabott étrend...................59
Teaivással a csontritkulás ellen ......................59
KONYHATECHNOLÓGIA 62
Konyhai eszközök mértéktáblázata............. 62
Tanácsok az ételek készítéséhez .............63
Mi mennyi? ................64
RECEPTEK 66
Levesek, levesbetétek...........66
Mártások.....................73
Saláták ......................76
Főzelékek, zöldségételek, köretek .....82
Húsételek, egytálételek..........90
Édességek ....................101
Reggeli és vacsora ételek........110
Turmixok, koktélok............112
IRODALOM 115
FÜGGELÉK 116
Tápanyagtáblázat.......... 116
RECEPTMUTATÓ 128
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv