1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borászok új zsebkönyve

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 349 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 16 cm x 12 cm
ISBN: 963-234-200-3
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Borszőlőfajták11
A szőlőfajták borászati jellemzése13
Magyarországon kevésbé ismert fontosabb szőlőfajták22
Egykori szőlőfajtáink29
Nevezetes borok és borvidékek33
Hatósági előírások, szabványok67
A must és a bor készítésekor és kezelésekor felhasználható anyagok69
A must és a bor készítésekor és kezelésekor alkalmazható eljárások72
Borászati szabványok73
Termékszabványok73
Vizsgálati szabványok73
A must és a bor összetétele83
Cukrok85
Alkoholok86
Szerves savak87
Ásványi anyagok88
Nitrogéntartalmú anyagok90
Illatanyagok91
Fenolszármazékok91
Pektinanyagok92
Enzimek92
Vitaminok92
Szén-dioxid (CO2)93
A must és a bor mikroorganizmusai97
Borélesztők99
Borbaktériumok103
Ecetbaktériumok (Acetobacter fajok)103
Tejsavbaktériumok103
Penészgombák105
Must- és borkezelés107
A bor tárolása110
Fahordók111
Vasbeton tartályok113
Műanyag tartályok115
Fémtartályok115
Adatok űr- és folyadéktartalom kiszámításához115
Kénezés119
Kénezési módszerek119
A szőlő és a must kénezése121
Borok kénezése121
Nyálkázás124
A must cukortartalmának növelése125
A must erjesztése135
Erjesztés fajélesztővel136
Az erjedés irányítása és ellenőrzése137
Térfogatcsökkentés138
Vörösborkészítés139
Musttartósítás141
Fojtott must141
Szeszezett must (misztella)141
Sűrített must142
Cukorral töményített must143
Fejtés145
Szeparálás147
Feltöltés149
Háziasítás150
Derítés151
Bentonitos derítés152
Csersavas-zselatinos derítés152
Kovasavas-zselatinos derítés154
Sárgavérlúgsós derítés (kékderítés)154
Szűrés158
Kovaföld158
Perilt161
Cellulóz161
Azbeszt161
Szűrőlapok161
Szűrőmembránok162
A savtartalom szabályozása165
Savcsökkentés szénsavas mésszel165
Kettős sós savtompítás166
Savcsökkentés biológiai almasavbontással167
A savtartalom növelése167
Hidegkezelés168
Borok térfogatának változása hőmérséklet-változás hatására170
Melegkezelés172
Pasztőrözés172
Tartós melegkezelés172
Melegtöltés172
A bor színezése173
Borkezelés aktív szénnel174
Avinálás175
Párlási bor (Brennwein)176
A borok szénsavazása177
A borok frissítése177
Üdítő jellegű szénsavas bor és gyöngyözőbor készítése177
Habzóbor gyártása178
Pezsgőgyártás179
Alapborkészítés179
Likőrök180
Élesztő181
A töltőbor összeállítása181
Erjesztés, érlelés182
Tiszítás, likőrözés183
A pezsgőspalackban mért nyomás184
A szén-dioxid oldhatósága borban185
Csemege-, ürmös- és fűszerezett borok187
Az alapanyagok keverési arányának kiszámítása187
Fűszerek189
A borkezeléssel kapcsolatos adatok191
Borbetegségek és borhibák195
Must- és borvizsgálatok203
Mustfokolás205
Különféle mustmérők összehasonlító adatai209
Az alkoholtartalom meghatározása210
A titrálható savtartalom meghatározása214
A borban előforduló savak adatai217
A cukortartalom meghatározása218
A vonadékanyag (az extrakt) meghatározása222
A borok sűrűsége225
A kénessavtartalom meghatározása227
Az állóképesség vizsgálata229
Levegőpróba229
Melegpróba229
Hidegpróba229
Rázópróba230
Sejtszám-meghatározás231
Sejtszám-meghatározás Bürker-kamrával231
Élősejt-szám meghatározása lemezöntéssel232
Élősejt-szám meghatározása membránszűréssel232
Üledékvizsgálat234
Borbírálat241
Gazdasági adatok251
A szőlőfeldolgozás különböző fázisaiban nyert termékek mennyisége253
Veszteségek254
Melléktermékek és hulladékok255
Borveszteségek256
Költségek257
Munkaerő-gazdálkodás258
Csomagolási és raktározási adatok259
Anyaggazdálkodás262
Árkalkuláció263
Technikai adatok265
Mértékek267
Régi magyar mértékek272
Angol-amerikai mértékek274
Egyéb folyadék-(bor-) űrmértékek275
Antik római folyadékűrmértékek276
Bibliai űrmértékek folyadékokra277
Kémiai adatok278
Egyes anyagok sűrűsége280
Borászati szótár281
Statisztikai adatok313
A világrészek részesedése a szőlő- és bortermelésben, 1986315
A világrészek borfogyasztásának változása315
A világ bortermése315
A világ országainak szőlőterülete és bortermelése, 1986316
A világ országainak borexportja317
Nagyobb mennyiségű bort importáló országok319
Az egy főre jutó borfogyasztás a világ országaiban, 1986319
Magyarország bortermelése320
Magyarország borexportja (pezsgő nélkül)322
Pezsgőexportunk323
Az egy főre jutó borfogyasztsá Magyarországon323
Alkoholtartalmú italok belföldi kiskereskedelmi forgalma323
Magyarország 1985. évi borexportja324
A szőlőterület és a bortermelés megyénként, 1986325
Szőlő- és bortermelés szektork szerint, 1986326
A bortermelés bruttó termelési értéke (hordósborként), 1986326
Szőlőfajták területe és részaránya a nagyüzemekben, 1986327
Magyarország borvidékei, 1986328
Függelék337
Irodalom341

Dr. Török Sándor

Dr. Török Sándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Török Sándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv