1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfiipari ismeretek

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 384 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 168 fekete-fehér ábrát tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nagy gazdasági jelentősége ellenére a baromfitenyésztés mindig kissé elhanyagolt ága volt mezőgazdaságunknak. Nemcsak a baromfitermékek túlnyomó részét előállító parasztság tekintette a baromfit... Tovább

Előszó

Nagy gazdasági jelentősége ellenére a baromfitenyésztés mindig kissé elhanyagolt ága volt mezőgazdaságunknak. Nemcsak a baromfitermékek túlnyomó részét előállító parasztság tekintette a baromfit úgyszólván semmiből megélő állatnak, hanem nagyobb igényű baromfitenyésztési szakkönyveink is abban látják a baromfiak legnagyobb jelentőségét, hogy takarmányuk nagy részét egyébként veszendőbe menő anyagokból saját maguk keresik meg. Ezért baromfitenyésztésünk általában külterjes, hozama kicsiny. E hátrányokat a kis önköltséggel országszerte előállított termékek hatalmas mennyisége és világviszonylatban elismert minősége egyenlítette ki. Ennek köszönhető, hogy a baromfi és a baromfitermékek (tojás, toll, libamáj stb.) hosszú időn át a legtöbb valutát szerző kiviteli cikkeink közé tartoztak.
A baromfitenyésztés elaprózottsága fejlesztette ki annak idején nálunk a sajátos jellegű baromfiipart. Míg külföldön előbb kis- és középüzemek, majd nagy vállalkozások, a hatalmas "baromfigyárak" saját maguk tenyésztették, nevelték és dolgozták fel termékeiket, addig Magyarországon a baromfifeldolgozó ipar a kisparasztoktól összevásárolt baromfitermékek feldolgozására épült. A feldolgozási módszerek tapasztalati úton alakultak ki, az egyes munkafolyamatokat kézi erővel végezték. A gépesítésnek nem is voltak meg a kellő, általános ipari feltételei, de a munkaerő olcsósága az akkori viszonyok között szükségtelenné is tette a nagyobb befektetést igénylő gépesítés bevezetését. Így alakultak ki a méreteikben és kapacitásukban hatalmas, de módszereik tekintetében kézműipari jellegű baromfifeldolgozó vállalatok... Vissza

Tartalom

Előszó3
Bevezetés7
A baromfiipar különleges helyzete7
A baromfitenyésztés és feldolgozás jelentősége9
Az ipar érdekeltsége a baromfitenyésztésben10
Nagyüzemi baromfitenyésztés12
Baromfitenyésztési ismeretek15
Általános állattenyésztési alapfogalmak15
A faj és fajta fogalma15
Állattenyésztési módszerek16
Baromfifajták17
Tyúkfajták18
Gyöngyösfajták24
Pulykafajták24
Kacsafajták25
Lúdfajták28
A baromfi testének fölépítése31
A baromfi testének vegyi összetétele31
Szervetlen anyagok31
Szerves anyagok32
A baromfi testének szöveti felépítése34
Sejtek34
Szövetek36
A baromfi testének szervrendszerei38
A mozgásszervek rendszere39
Az emésztőszervek rendszere48
Érrendszer52
Légzőszervek rendszere56
A kiválasztó szervek rendszere58
A belső elválasztású mirigyek rendszere58
Az ivarszervek rendszere59
Idegrendszer60
Az érzékszervek rendszere62
A kültakaró64
A baromfiipari üzemek telepítése66
A külső telepítés általános irányelvei66
A belső elrendezés általános irányelvei67
Az üzemi helyiségek részletes ismertetése70
A feldolgozó telep áruellátása79
Összegyűjtés, felvásárlás79
Minősítés átvételkor80
Az élő baromfi szállítása, szállítási apadó81
Az élő baromfi osztályozása a feldolgozó telepen84
Az élő baromfi vizsgálata86
A beteg állatok felismerése87
A baromfiak gyakoribb betegségei89
A baromfi ipari hízlalása103
A hízlalás célja103
A hízlalás élettana104
Táplálékfelvétel és emésztés104
A szervezet anyagforgalma107
Kiegészítő anyagok109
A hízlalás eredményességét javító beavatkozások116
Ivartalanítás117
Antibiotikumok121
Az anyagforgalomra ható szerek122
Felületaktív anyagok123
A mellékvese működésére ható szerek123
Baromfihízlalásra alkalmas takarmányok124
Növényi takarmányok124
Állati eredetű takarmányok126
A takarmányok tápanyagtartalma127
A takarmánykeverék előkészítése és felhasználása130
Hízlalási módok132
A hízó állatok gondozása132
A csirke és a tyúk hízlalása133
A hízlalda berendezése
A hízlalda feltöltése
A csirkék és tyúkok hízlalására használt takarmánykeverékek
Az etetés módja
A tyúkfélék gépi tömése
A liba és a kacsa hízlalása139
A hízlaló takarmány előkészítése
A tömés munkája
A vágottáru előállítása143
A baromfi vágóhídi feldolgozása143
Levágás143
Kopasztás150
Belezés és begyezés160
Perzselés és mosás161
Bontás162
A vágott baromfi kezelése170
Osztályozás
Formázás
Csomagolás
A vágott baromfi raktározása
Szállítás
Bontási termékek178
Libamáj178
A nagy libamáj keletkezése
A libamáj minősítése
A libamáj kezelése
A libamáj csomagolása és szállítása
Kacsamáj185
Libazsír185
Zsírolvasztás
Zsírderítés
Libaaprólék192
Egyéb bontási termékek192
Tartósított baromfihús-készítmények193
A sózásról, pácolásról és füstölésről általában193
Pácolt, füstölt baromfikészítmények196
A libamell és comb sózása és pácolása
A libamell és comb füstölése
A füstölt baromfihús csomagolása
Baromfikonzervek200
Libamáj-készítmények
Baromfihús-konzervek
Baromfihúsból készült töltelékes áruk202
Baromfifeldolgozási melléktermékek204
Toll204
A baromfitoll fajtái205
A toll kezelése212
A toll csomagolása213
Az ágytoll minőségi vizsgálata214
Az ágytoll feldolgozása217
Dísztollféleségek219
A dísztollak fedolgozása223
Tollszőrmék223
Egyéb melléktermékek223
Baromfi-lábbőrök223
Baromfitrágya226
Tojáshéj228
Baromfivér228
Takarmányozásra alkalmas melléktermékek230
A baromfiipar higiéniája231
Az üzemi higiénia feladatai231
A fertőző és a ragályos betegségekről231
Üzemi egészségvédelem232
Személyi egészségvédelem234
Közegészségügyi óvintézkedések236
Paratifusz-baktériumok által okozott húsmérgezés
Sztafilokokkuszok által okozott ételmérgezések
Botulizmus
Kólifertőzés
A vágott baromfi emberi eredetű fertőződése
Áruhigiénia238
Állategészségügyi feladatok a baromfiiparban240
Fertőtlenítés
Fertőző baromfibetegségek elleni védekezés
Húsvizsgálat243
A húsvizsgálat célja243
A húsvizsgálat módja244
A húsok minősítése246
A baromfihús fogyaszthatóságának elbírálása
A közfogyasztásra alkalmas baromfihús megjelölése
Hatósági hússzék
Hússzállítási igazolvány
A baromfihús sajátságai248
A hús elváltozásai250
Érés
Fülledés
Rothadás
Penészedés
Avasodás
A baromfiipar gépészete256
Csirke- és tyúkkopasztó berendezések256
Általános jellemzők256
A csirke- és tyúkkopasztó berendezések részei270
Vízibaromfi kopasztó berendezések285
Vízibaromfi-kopasztási módszerek285
A vízibaromfi-kopasztó berendezések részei289
Hűtés a baromfiiparban294
A levegő fizikai tulajdonságairól általában294
A nedves levegő diagramja
Relatív nedvesség
Harmatpont és páralecsapódás
Hőtartalom
A változások számítása
Főbb légállapotjelzők és mérőműszereik300
Hőmérséklet
Légnedvesség
Légmozgás
Az állapotváltozásra ható tényezők305
Szigetelés
Árumennyiség
A külső levegő hőmérséklete
Szellőzés, légnyomás
Hűtés310
Előhűtés
Lassú hűtés
Gyorshűtés levegőben és folyadékban
Az osztályozás és a csomagolás hűtőtechnikai vonatkozásai
Hűtő raktározás
Fagyasztás315
Lassú fagyasztás
Gyorsfagyasztás
Tárolás317
Tárolási idő és hőmérséklet
Tárolási apadó
Csomagoló anyagok
A tojás323
A tojás népélelmezési és élettani jelentősége323
A tojás képződése324
A tojás szerkezete326
Tojássárgája
Tojásfehérje
Héjhártya
Tojáshéj
A tojás összetétele331
A tojás külső tulajdonságai333
Környezeti tényezők hatása a tojásra334
A tojás hibái337
Fejlődési rendellenességek337
Külső tényezők hatására előálló tojáshibák341
Tárolás közben keletkező tojáshibák343
A tojás mikrobás fertőzöttsége345
A tojás kezelése a feldolgozótelepen347
A tojás osztályozása és minősítése348
A tojás csomagolása és szállítása352
A tojás tartósítása355
A héjas tojás tartósítása355
Az ömlesztett tojás tartósítása360
A baromfiipar igényei a tojástermeléssel szemben, nagyüzemi tojástermelés369
Irodalom a XIII.-XIV. fejezethez372
Tárgymutató373
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv