1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar Kultúra 1913. május 5.

Társadalmi és Tudományos Szemle - I. évf. 9. szám

Szerző

Kiadó: Apostol Nyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 47 oldal
Sorozatcím: Magyar Kultúra
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 26 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelenik havonként 5-én és 20-án. További kapcsolódó személyek a tartalomban. Apostol-nyomda részvénytársaság nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"Még néhány hét s a kath. Magyarország tekintete délfelé fordul, a szép olasz égnek távol kéklő messzeségébe. Szinte előre látjuk innen hazulról is, mint veti sugarát a nagy Halász sírján... Tovább

Előszó

Részlet:
"Még néhány hét s a kath. Magyarország tekintete délfelé fordul, a szép olasz égnek távol kéklő messzeségébe. Szinte előre látjuk innen hazulról is, mint veti sugarát a nagy Halász sírján lobogó örökmécsesek fénye a sírt meghatottan körülálló magyar zarándokokra, akik a magyar társadalom minden rétegéből százával keltek útra az örök városba, világraszóló jubileum ünneplésére. Mintha a távolból is fülünkbe csengenének régi bús énekeik, amint borongva szállnak-zokognak a földalatti katakombák szentelt folyosóin; azokon a folyosókon, ahol háromszáz éven keresztül tengette ; életét az egyháznak gyönge palántája, de ahonnét ezerhatszáz évvel ezelőtt kitört és elárasztotta a világot a Keresztrefeszített tanainak háromszáz éven át üldözött, elnyomott, elfojtott világossága.
A kereszténység szabadságának megszületését ünnepeljük. Azt a nevezetes eseményt, mikor a 313. esztendőben Nagy Konstantin császár a milanói ediktummal lehetővé tette, hogy az addig üldözött, a föld mélyébe szorított keresztény egyház az ellenség minden ármányán diadalmaskodva, kijöjjön a napfényre, bemenjen a városokba, falvakba, völgyekbe, hegytetőkre, bevonuljon a bazilikákba, dómokba, kathedrálisokba és mindenütt kigyújtsa a hívők millióinak szívében a krisztusi hit világosságának éltető melegét.
A Konstantin-féle ediktum évfordulója jó alkalom erre az ünnepségre, de ez a világörvendezés tulajdonképen nem Nagy Konstantinnak szól, sem az ő ediktumának, hanem a mindig üldözött és mindig diadalmas kath. egyháznak..."

Vissza

Tartalom


TANULMÁNYOK : Győzelmek útján. Dr Tóth Tihamér.
A belga választójogi harchoz. Dr
Müller Albert S. J. (Lőwen).
TÁRCA: Viszkocsek I . . .
Pierre l'Ermite. Ford. Dr Rada István.
PAJZS ÉS KARD: Levélszekrény. 7. A szentírás és a természettudomány. Dr Székely István. — A cenzusos és plurális rendszer. — sk. — Újságírói erkölcs. — sk. — Új felfedezők, —sk. — De a hithöz ne nyúljon !
SZEMLÉK ÉS KRITIKÁK: Társadalmi és tudományos folyóirataink szemléje. Burján Károly. — Könyvek : Albert von Ruville:
Der Goldgrund der Weltgeschichte.
Dr Döry Ferenc. — Erdélyi László: Az első állami egyenes adó elmélete. Dr Válya Gyula. - Színház: Operai impressziók. Balassa Imre. — A telefon, —yt.
NAPLÓ: Szabad-színház. A. — Klerikalizál a főváros, —sk. — A magyar irodalmi élet elfajulása, m. i. — A pesti eleganciáról, —sk. — Costa hordái. —sk. — A monista mozgalom leintése. B. K.

Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv