1.034.776

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

GEO 2011. március

A világot felfedezni és megérteni

Szerző
Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Axel Springer-Budapest Kiadói Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 98 oldal
Sorozatcím: GEO
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 21 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókat gazdagon tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Adolf Hitler 1940. december 18-i dátummal írta alá a 21-es számú titkos utasítást, amelyben a Szovjetunió elleni támadás részleteinek kidolgozására szólítja fel a Wehrmacht vezérkarát. Az 1940... Tovább

Előszó

Adolf Hitler 1940. december 18-i dátummal írta alá a 21-es számú titkos utasítást, amelyben a Szovjetunió elleni támadás részleteinek kidolgozására szólítja fel a Wehrmacht vezérkarát. Az 1940 júliusa óta dédelgetett projekt Barbarossa-tervként híresült el, bár az eredeti elképzelések még Fritz-terv fedőnév alatt futottak. Később azonban Barbarossa Frigyes német-római császár, aki 1190-ben a Szentföld meghódítására indított keresztes hadjáratot, megfelelőbb hivatkozási alapnak bizonyult. Nomen est omen. A "Rőtszakállú" ugyanis éppen eme hadjárat során lelte halálát, belefulladt a Szalef (Kalikadnosz) folyóba, s Hitler világuralmi terveit is - többek között - éppen a Szovjetunió megtámadása, illetve az ott elszenvedett vereség húzta keresztül.
Hitler azon elképzelése, hogy a Szovjetuniót, a Föld legnagyobb országát rövid idő alatt katonailag maga alá gyűri, mai szemmel nézve meglehetősen illuzorikusnak tűnik. Még maga Sztálin is elképzelhetetlennek tartott egy Wehrmacht-inváziót 1941-ben. Éppen ezért a küszöbön álló német támadásról szóló titkosszolgálati jelentéseket Joszif Visszarionovics az utolsó pillanatig dezinformációnak tartotta. Hiszen nem volt az olyan régen, amikor a német diktátorral karöltve felosztották Lengyelországot, és ő a maga részéről tartotta magát a Molotov-Ribbentrop-paktum ez irányú rendelkezéseihez.
Ennek ellenére 1941. június 22-én megindult a német offenzíva a Szovjetunió ellen. Hadüzenet nélkül a Balti-tengertől a Kárpátokig terjedő frontvonalon, 1600 kilométer hosszan, német csapatok vonulnak fel. Sztálint hajnali fél ötkor ébresztették fel, és a szovjet vezér még így is alig akart hinni a fülének. Vissza

Tartalom

GEOszkóp 8
Újdonságok a csillagászat, a geofizika, a táplálkozástudományok, a kognitív tudomány, az ősembertan, a kriminalisztika, a kibernetika, a környezet-, az elektrotechnika és az orvostudomány területéről.
CÍMLAPTÉMA
A Szovjetunió elleni hadjárat 22
Hogyan lett a "villámháborúból" állóháború
Leningrád 34
Egy város kitartó harca
Rablóháború a Csendes-óceán térségében 40
Amikor Japán több ezer szigetet és atollt kebelezett be
RIPORTOK
Nagy-korallzátony 50
A korallok óriásbirodalma Ausztráliában
Pi szám 68
Matematika mint esemény: a pi-rajongók
Grand Paris 74
Franciaország fővárosa megújulásra vár
Japán kertcsodák 82
A lágy szigor esztétikája
ROVATOK
Szerkesztőség 3
Levél/Impresszum 6
GEOlino 94
Életutak 96
Előzetes 98
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv