A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Részlet a könyvből:
Tejből készült csemegék: a sajtok
Némely ínyencnek már a sajt puszta gondolatára is összefut a nyál a szájában. A sajtok régtől fogva táplálkozásunk fontos elemét...
Tovább
Előszó
Részlet a könyvből:
Tejből készült csemegék: a sajtok
Némely ínyencnek már a sajt puszta gondolatára is összefut a nyál a szájában. A sajtok régtől fogva táplálkozásunk fontos elemét képezik, ám ehhez az élelmiszerhez - sokak számára - a választékos ízek élvezete is kapcsolódik, sőt vannak, akik esküsznek rá, hogy a sajtfogyasztás a pozitív életérzés kifejezése... Minden nemzetnek megvannak a maga specialitásai, melyek mintegy esszenciaként őrzik az évszázados hagyományokat. Az ínyencek szeretik lassan, ráérősen ízlelgetni a kellőképpen kiérett sajtokat, leginkább egy pohár nemes bor társaságában. Az idő fontos szerepet játszik a sajtok életében - a jó sajt készítésének egyik titka éppenséggel az eszményi érési idő meghatározásában rejlik. Ám a megfelelően érett sajt tárolása legalább annyira fontos, és azt is figyelembe kell venni, hogy a hűvös tárolóhelyiségből szobahőmérsékletre került sajtnak fogyasztás előtt „akklimatizálódnia" kell! A jó sajt megérdemli, hogy ínyenc módon élvezzük aromáját. Választékos ételsorok után méltó befejezésül sajtot szolgálnak fel; fehér asztal melletti beszélgetések elmaradhatatlan kísérője finom bor társaságában. E könyv felfedezőútra hívogatja a sajtok világával ismerkedni kívánó olvasókat, és bevezeti különféle, sajttal készült, ínycsiklandó ételek készítésének rejtelmeibe. A történeti áttekintésből kitűnik, hogy az ember a sajtban mindig is a tej legértékesebb tápanyagait tartósította. A tehenek, juhok, kecskék és bivalyok fáradhatatlanul fogyasztva a legelők üde zöldjét, naponta friss nyersanyagot szolgáltatnak a sajtkészítéshez. Ám mielőtt sokféle változatában asztalunkra kerül e fontos és ízletes táplálék, csodálatos átalakulás megy végbe a fehér folyadékban. Érdemes megismerkedni e folyamattal, mert csak az tudja igazán becsülni a sajt értékét, aki valamelyest tájékozott előállításának módozataiban. Miután megvásároltuk, otthon is „gondját kell viselni", mind a tárolásnál, mind a tálalásnál, hogy minél nagyobb élvezettel fogyaszthassuk. A jellegzetes sajtfajtákat országok szerinti csoportosításban mutatjuk be, a belőlük készített ételek, csemegék kipróbálására étvágygerjesztő fotók csábítanak. Mindazonáltal a világon olyan sokféle sajt létezik, sőt egyes sajtféleségek több változatban is, hogy könyvünk semmiképpen sem léphet fel a teljesség igényével. Nevezzük tehát egyszerűen afféle kedvcsinálónak, avagy vezérfonálnak! Bizonyára akadnak majd vállalkozó szellemek, akik e könyvvel tarsolyukban kalandozásra indulnak a sajtok kiterjedt és megunhatatlan birodalmában!
Vissza
Tartalom
Tejből készült csemegék: a sajtok 7
Mi a sajt? 8
így kezdődött... 10
Alapanyag: a tej 14
A sajtkészítés alapelvei 18
Mesterségből művészet 22
A sajtok csoportosítása 24
Kemény sajtok 26
Kemény vágható sajtok 28
Félkemény vágható sajtok 29
Lágy sajtok 30
Kékpenészes sajtok 32
Túrósajtok 34
Friss sajtok 34
Pasta-filata módra készült sajtok 34
Sóslé-sajtok 35
Savósajtok 35
Ömlesztett sajtok 35
Főzött sajt 35
A sajt szerepe a táplálkozásban 36
A sajtok helyes kezelése és tárolása 38
Sajtok tálalása 42
Sajt és bor 46
Sajtok a világ minden tájáról 50
Franciaország 53
Receptek 56
Olaszország 67
Receptek 70
Németország 81
Receptek 84
Svájc 91
Receptek 94
Ausztria 103
Receptek 104
Hollandia és Belgium 109
Receptek 112
Brit-szigetek 117
Receptek 120
Skandinávia 125
Receptek 128
Spanyolország és Portugália 135
Receptek 138
Kelet-Európa 145
Receptek 148
Délkelet-Európa és Törökország 159
Receptek 162
Más világrészek 173
Receptek 176
Kis „sajtlexikon" 184
Felhasznált irodalom 186
Mutató 188
Betűrendes receptmutató,
Köszönetnyilvánítás, képjogok 190
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
1
2
3
Regisztráció
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.