1.035.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Borpárlat és gyümölcspálinka

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 210 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-267-2
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
A pálinkafőzés története (Sólyom L.)7
Gyümölcsszeszfőzdék területi elhelyezkedése, irányítása, kapacitása, feladata (Sólyom L.)15
A gyümölcsszeszipar nyersanyagai (Sólyom L.)19
Gyümölcsök19
Alma19
Cseresznye22
Eper24
Kajszi25
Körte28
Meggy29
Őszibarack30
Szilva31
Egyéb gyümölcsök33
Vegyes gyümölcs34
A gyümölcs konzerv-, hűtő-, szeszipari feldolgozásának helyzete és jelentősége36
A gyümölcs szeszipari feldolgozásának problémái39
A gyümölcs átvétele, vizsgálata41
Borgazdasági termékek43
Bor43
Szőlőtörköly46
Borseprő48
Borgazdasági termékek vizsgálata50
Egyéb nyersanyagok54
Cefrézés (Ujszászi J.)56
A cefrekészítés műveletei56
Átválogatás56
Mosás57
Mag- és száreltávolítás57
Aprítás58
Cefreszállítás59
Különleges cefrézési eljárások60
Pektinbontás60
Gőzölés61
Calvados készítése61
A borókabogyó feldolgozása61
A szőlőtörköly feldolgozása62
Az erjedés elmélete (Pelc A.)65
Az élesztő65
Az élesztő kémiai összetétele66
Az élesztő enzimjei67
Tápanyagok, táplálékfelvétel68
Az alkoholos erjedés mechanizmusa69
Az élesztők gyakorlati felosztása70
Baktériumok71
Penészek72
Gyümölcscefrék erjesztése (Pelc A.)74
A kierjedt cefre tárolása77
A cefre vizsgálata, az erjedés ellenőrzése77
A bor és a cefre lepárlása (Nagypataki I.)81
Több komponensű gőz- és folyadékelegyek81
Mi az elegy?81
Korlátlanul elegyedő folyadékrendszerek82
Gőz-folyadék egyensúlyi rendszerek83
Alkohol-víz elegyek viselkedése forraláskor85
Elgőzölögtetés89
Kondenzáció (cseppfolyósítás)90
A lepárlás módszerének kialakulása és fejlődése91
Közvetlen tüzelésű üstök94
Vízfürdős lepárlóüstök95
Gőzfűtésű lepárlóüstök95
Az üstfedél, a sisak és a páracső97
Deflegmátorok98
Bor-előmelegítő99
A hűtő100
Mérő- és gyűjtőberendezések101
Finomítóüstök102
Folytonos üzemű borlepárló berendezés105
A lepárlás107
Lepárlási módszerek108
A cefre feldolgozása szakaszos készüléken109
Finomítás szakaszos készüléken114
Főzés és finomítás egyetlen műveletben az összetett lepárlókészüléken117
Az érlelés (Ujszászi J.)122
A természetes érlelés123
Az érlelés fizikai folyamatai123
Az érlelés kémiai folyamatai128
Kísérletek az érlelés felgyorsítására130
Tárolás (Ujszási J.)132
Tárolóhelyek és -eszközök132
Raktárak, pincék132
Fahordók133
Egyéb tárolótartályok135
Folyadékok továbbítása136
Az alkohol jellemzői és mérése137
A darabban álló hordók folyadékmennyiségének (liter) kiszámítása139
A szeszfok megváltozása139
Derítés148
Fontosabb derítőszerek149
Szűrés150
Töltés, palackozás151
Hordós szállítás151
Demizsonos szállítás152
Palackozás152
A gyümölcsszeszipar késztermékei (Sólyom L.)154
Gyümölcspálinkák154
Almapálinka154
Barackpálinka155
Cseresznyepálinka155
Körtepálinka155
Meggypálinka156
Őszibarack-pálinka156
Szilvapálinka156
Vegyesgyümölcs-pálinka156
Egyéb, ritkább pálinkák157
Szőlő- és borgazdasági termékek párlatai157
Borpárlat157
Seprőpálinka158
Törkölypálinka158
A gyümölcsszeszipar késztermékeinek vizsgálata, összetétele (Ujszászi J.)160
Érzékszervi vizsgálat160
Fizikai és kémiai vizsgálatok162
Az alkoholtartalom meghatározása162
A szárazanyag- (extrakt) tartalom163
Gyümölcsszeszfőzdék egyszerű laboratóriumi felszerelése171
Gyümölcspálinkák és borpárlatok hibái (Ujszászi J.)173
Illat- és ízhibák173
Tisztasági és színhibák178
Energia- és vízgazdálkodás (Saáry M.)184
Az energiagazdálkodás főbb irányelvei187
Vízgazdálkodás192
Gyümölcsszeszipari melléktermékek és hulladékok (Sólyom L.)195
Egészség- és vagyonvédelem (Varga J.)197
Személyi higiénia197
Az egészség- és munkavédelem tárgyi feltételei198
Tűzvédelem200
Törvényes előírások (Varga J.)201
Az üzemben tartó kötelességei201
Hitelesítés és a műszaki leírás előkészítése201
Bejelentések202
A mennyiség megállapításának módjai202
Nyilvántartások203
Az üzemben tartó egyéb feladatai203
A felelős üzemvezető204
Pálinka és borpárlat előállításának különös szabályai204
Irodalomjegyzék207
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv