A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Jelenkori magyar történelmi dokumentumok II.

Szerző

Kiadó: Amerikai Magyar Kultúrközpont
Kiadás helye: Washington, D.C.
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 105 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Emigrációs kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Amerikai-Magyar Kultúrközpont 1966-ban történt megalakulásakor azt a célt tűzte ki, hogy a magyar kultúrát, annak teljesítményeit az amerikai társadalommal megismertesse, az amerikai magyarság... Tovább

Előszó

Az Amerikai-Magyar Kultúrközpont 1966-ban történt megalakulásakor azt a célt tűzte ki, hogy a magyar kultúrát, annak teljesítményeit az amerikai társadalommal megismertesse, az amerikai magyarság magyarságtudatát ápolja, és támogassa a magyar nép függetlenségi és demokratikus törekvéseit.
Az Amerikai-Magyar Kultúrközpont 1982. évi igazgatósági ülésén elhatározta, hogy folyamatosan kiadja a II. világháború befejezése utáni magyar politikai történések dokumentumait. Indokolttá tette ezt az a tény, hogy Európában és az észak-amerikai kontinensen nagy számban élnek e kor közéleti szereplői, akik szemlélői vagy cselekvő részesei voltak az akkori politikai életnek, azaz vagy közvetlenül vagy közvetve e kor eseményeiben résztvettek, annak kialakulását befolyásolták, és olyan adatok, megfigyelések birtokában vannak, amelyek a jövő kor történetírói számára lényegesek és lehetővé teszik e kor objektív történelmének megírását.
Külön aktualitást ad e tanulmányok kiadásának, hogy Magyarországon az 1945 utáni idők eseményeiről mind több írás jelenik meg. íróik egy része szelektálja az eseményeket és azokat saját ideológiája szempontjából vagy annak igazolására csoportosítja. Mások e kor egyes közéleti szereplőinek politikai szándékait, azok indítóokait olyan beállításban tüntetik fel, hogy az nem fedi sem a tényeket, sem az illetők politikai koncepcióját.
Magyarországon ma mind több sürgető kérés, igény jelentkezik, hogy a magyar történettudat erősödjék, s így a jelen és a jövő generáció megismerje történelmünket, különösen a II. világháború utáni korszakot. Ma Magyarországon főképp a hivatalos ideológia történészeinek munkái kerülnek publikálásra. Ezért különös fontosságot nyer, hogy azok, akik ez ellen az ideológia ellen küzdöttek, nyilvánosságra hozzák a maguk és az általuk képviselt magyar nép politikai eszméit és küzdelmeit.
Miután e tanulmányok írói személyes részesei voltak e kor közéletének, ez írásaiknak természetesen szubjektív jelleget ád. A jövő történészeinek a feladata, hogy ezek nyomán megírják e kor hű történelmét. Remélem, ezek az írások ehhez segítséget nyújtanak. Vissza

Tartalom

Előszó III
Szerzők IV
Dr. Varga László: A Demokrata Néppárt rövid története 1
Dr. Gosztonyi Péter: A Magyar Kommunista Párt Útja a Hatalomig
(1918 - 1945) 57
Kovács Béla: Nélkülünk nincs demokrácia 90
Dessewffy Gyula: Reflexiók Vida István könyvére 97
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Jelenkori magyar történelmi dokumentumok II. Jelenkori magyar történelmi dokumentumok II.

A borító kissé foltos, a címlapon tulajdonosi bejegyzés látható.

Állapot:
980 Ft
490 ,-Ft 50
2 pont kapható
Kosárba
konyv