1.034.164

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A kecske tenyésztése

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 214 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-973-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A nagyüzemi kecsketenyésztés most van kialakulóban, ezért igen fontos, hogy az eddig szerzett hazai ismeretek és nemzetközi szakirodalmi adatok alapján mielőbb útmutató kerüljön a szakemberek kezébe a kecsketenyésztésről.
Ennek megírására vállalkozott a két szerző - Szendrey Mihály bevonásával -, akik maguk is bábáskodtak a nagyüzemi kecsketenyésztés kialakulásánál, és így ismeretanyaguk szoros kapcsolatban van a kialakuló nagyüzemi gyakorlattal.
Nem voltak könnyű helyzetben, mivel a kecsketenyésztésnek nincs hazai kutatási múltja, így irodalma sem. Ezért elsősorban saját kísérleteik tapasztalataira, külföldi irodalmi adatokra kellett támaszkodniuk.
Könyvünkben elsősorban a nagyüzemi kecsketartás és a termelésirányítás szakemberei számára adnak útmutatást azokról a szempontokról, amelyek alapján eldönthetik, hogy tartsanak-e kecskét vagy sem, a kecsketartás feltételeiről, a kecske igényeiről, a különböző hasznosítási típusba tartozó fajtákról, a hasznosítási módokról. Ismertetik... Tovább

Fülszöveg

A nagyüzemi kecsketenyésztés most van kialakulóban, ezért igen fontos, hogy az eddig szerzett hazai ismeretek és nemzetközi szakirodalmi adatok alapján mielőbb útmutató kerüljön a szakemberek kezébe a kecsketenyésztésről.
Ennek megírására vállalkozott a két szerző - Szendrey Mihály bevonásával -, akik maguk is bábáskodtak a nagyüzemi kecsketenyésztés kialakulásánál, és így ismeretanyaguk szoros kapcsolatban van a kialakuló nagyüzemi gyakorlattal.
Nem voltak könnyű helyzetben, mivel a kecsketenyésztésnek nincs hazai kutatási múltja, így irodalma sem. Ezért elsősorban saját kísérleteik tapasztalataira, külföldi irodalmi adatokra kellett támaszkodniuk.
Könyvünkben elsősorban a nagyüzemi kecsketartás és a termelésirányítás szakemberei számára adnak útmutatást azokról a szempontokról, amelyek alapján eldönthetik, hogy tartsanak-e kecskét vagy sem, a kecsketartás feltételeiről, a kecske igényeiről, a különböző hasznosítási típusba tartozó fajtákról, a hasznosítási módokról. Ismertetik a tenyészkiválasztás szempontjait, módszereit, a kecske takarmányozásának, fölnevelésének, tartásának, hizlalásának módszereit, a fejés technológiáját, valamint a kecsketartás higiéniáját, a kecske egészségvédelmének tudnivalóit, a nagyüzemek integráló tevékenységét.
Mondanivalójuk megértését jól szerkesztett táblázatok, egyszerű világos ábrák és fotók segítik. Vissza

Tartalom

Előszó
A gazdaságos kecsketenyésztés lehetőségei
A kecsketartás története8
Az 1980-as évek kecsketenyésztése10
A kecsketenyésztés távlatai17
A kecsketenyésztés hazai adottságai19
A takarmányforrások19
A beruházási igény22
Az élőmunkaigény24
A tej-, a hús- és a gyapjútermelés jövedelmezősége25
Piaci lehetőségek33
A kecske tenyésztése
Értékmérő tulajdonságok37
Kvantitatív tulajdonságok38
Kvalitatív tulajdonságok71
A kecske külső testalakulásának megítélése73
A küllemi bírálat célja és alkalmazása73
A küllem és a termelés közötti összefüggések74
Kecskefajták84
Tej típusú kecskefajták84
Tej-hús típusú kecskefajták98
Hús típusú kecskefajták100
Gyapjú típusú kecskefajták102
A tenyészcél meghatározása106
A tenyészcél meghatározásának általános elvei106
A tenyészcél meghatározása a különböző hasznosítási típusokban106
Tenyésztési eljárások111
Fajtatiszta tenyésztés111
Keresztezés112
Tenyészértékbecslés és szelekció114
A tej típusú kecske tenyészkiválasztása115
A hús típusú kecske tenyészkiválasztása121
A gyapjú típusú kecske tenyészkiválasztása126
A tenyésztés szervezése128
Az egyedi megjelölés elve és gyakorlata128
Az üzemi adatfelvételezés rendje (A törzskönyvezés alapjai)130
A kecsketenyésztés adatgyűjtésének, -feldolgozásának és értékelésének számítógépes programja134
Mesterséges termékenyítés135
A kecske takarmányozása
A kecske táplálóanyag-szükséglete137
Az étvágy és a takarmány íze145
A kecske vízszükséglete147
A kecske takarmányai148
Tartástechnológiai alapelvek
A különböző kecsketartási típusok a világban153
A vándorló kecsketartás153
A helyhez kötött kecsketartás155
Az elhelyezés általános alapelvei156
A kecsketelep helyének megválasztása156
A kecske egészségvédelme
Általános higiéniai alapelvek161
Járványvédelem161
Állathigiéniás követelmények163
A legeltetés higiéniája163
Előrehaladottan vemhes kecskék tartása164
Az ellés higiéniája164
A fejés higiéniája164
A lábvégek ápolása165
Szarvatlanítás166
A kecske betegségei167
A helytelen takarmányozás okozta megbetegedések167
Anyagforgalmi betegségek168
Élősködők és gombák okozta megbetegedések170
Fertőző betegségek171
Tartástechnológiák
A tej típusú kecske tartástechnológiája176
Az újszülött kecskék fölnevelése176
A növendék állatok fölnevelése184
Az anyakecskék tartása188
A tenyészbakok tartása198
A hús típusú kecskék tartástechnológiája202
A gyapjú típusú kecskék tartástechnológiája205
Kecsketartás a kisüzemben
Néhány gondolat a kisüzemi tenyésztésről207
Utószó
Felhasznált irodalom
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv