kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 214 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | 963-231-973-7 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Előszó | |
A gazdaságos kecsketenyésztés lehetőségei | |
A kecsketartás története | 8 |
Az 1980-as évek kecsketenyésztése | 10 |
A kecsketenyésztés távlatai | 17 |
A kecsketenyésztés hazai adottságai | 19 |
A takarmányforrások | 19 |
A beruházási igény | 22 |
Az élőmunkaigény | 24 |
A tej-, a hús- és a gyapjútermelés jövedelmezősége | 25 |
Piaci lehetőségek | 33 |
A kecske tenyésztése | |
Értékmérő tulajdonságok | 37 |
Kvantitatív tulajdonságok | 38 |
Kvalitatív tulajdonságok | 71 |
A kecske külső testalakulásának megítélése | 73 |
A küllemi bírálat célja és alkalmazása | 73 |
A küllem és a termelés közötti összefüggések | 74 |
Kecskefajták | 84 |
Tej típusú kecskefajták | 84 |
Tej-hús típusú kecskefajták | 98 |
Hús típusú kecskefajták | 100 |
Gyapjú típusú kecskefajták | 102 |
A tenyészcél meghatározása | 106 |
A tenyészcél meghatározásának általános elvei | 106 |
A tenyészcél meghatározása a különböző hasznosítási típusokban | 106 |
Tenyésztési eljárások | 111 |
Fajtatiszta tenyésztés | 111 |
Keresztezés | 112 |
Tenyészértékbecslés és szelekció | 114 |
A tej típusú kecske tenyészkiválasztása | 115 |
A hús típusú kecske tenyészkiválasztása | 121 |
A gyapjú típusú kecske tenyészkiválasztása | 126 |
A tenyésztés szervezése | 128 |
Az egyedi megjelölés elve és gyakorlata | 128 |
Az üzemi adatfelvételezés rendje (A törzskönyvezés alapjai) | 130 |
A kecsketenyésztés adatgyűjtésének, -feldolgozásának és értékelésének számítógépes programja | 134 |
Mesterséges termékenyítés | 135 |
A kecske takarmányozása | |
A kecske táplálóanyag-szükséglete | 137 |
Az étvágy és a takarmány íze | 145 |
A kecske vízszükséglete | 147 |
A kecske takarmányai | 148 |
Tartástechnológiai alapelvek | |
A különböző kecsketartási típusok a világban | 153 |
A vándorló kecsketartás | 153 |
A helyhez kötött kecsketartás | 155 |
Az elhelyezés általános alapelvei | 156 |
A kecsketelep helyének megválasztása | 156 |
A kecske egészségvédelme | |
Általános higiéniai alapelvek | 161 |
Járványvédelem | 161 |
Állathigiéniás követelmények | 163 |
A legeltetés higiéniája | 163 |
Előrehaladottan vemhes kecskék tartása | 164 |
Az ellés higiéniája | 164 |
A fejés higiéniája | 164 |
A lábvégek ápolása | 165 |
Szarvatlanítás | 166 |
A kecske betegségei | 167 |
A helytelen takarmányozás okozta megbetegedések | 167 |
Anyagforgalmi betegségek | 168 |
Élősködők és gombák okozta megbetegedések | 170 |
Fertőző betegségek | 171 |
Tartástechnológiák | |
A tej típusú kecske tartástechnológiája | 176 |
Az újszülött kecskék fölnevelése | 176 |
A növendék állatok fölnevelése | 184 |
Az anyakecskék tartása | 188 |
A tenyészbakok tartása | 198 |
A hús típusú kecskék tartástechnológiája | 202 |
A gyapjú típusú kecskék tartástechnológiája | 205 |
Kecsketartás a kisüzemben | |
Néhány gondolat a kisüzemi tenyésztésről | 207 |
Utószó | |
Felhasznált irodalom |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.