1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Roma gyermekek képzőművészeti képességfejlesztése

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Fotózta

Kiadó: Zsámbéki Katolikus Tanítóképző Főiskola
Kiadás helye: Zsámbék
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 80 oldal
Sorozatcím: A hét szabad művészet könyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-7306-25-X
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva. A könyv 300 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A képzőművészeti nevelés területei közül - melyek a technika (anyaggal való bánás), a képzőművészet nyelve, művészettörténeti ismeretek, tartalmi kérdések, valamint a képességfejlesztés - most... Tovább

Előszó

A képzőművészeti nevelés területei közül - melyek a technika (anyaggal való bánás), a képzőművészet nyelve, művészettörténeti ismeretek, tartalmi kérdések, valamint a képességfejlesztés - most csupán a legutóbbival kívánunk foglalkozni tanulmányunkban. Vizsgálódásunk színterei egyrészt egy hagyományos munkáskerületben működő peremkerületi iskola, másrészt egy nemrég megszületett új lakótelepi nevelési központ iskolája. Mindkét objektumban képzőművészeti szakkör, illetve műhely keretei között folyik a képzőművészeti nevelés, általános iskolások körében, zömmel hátrányos helyzetű közegben. A tevékenységben résztvevő gyermekek jelentős része cigány származású, akiknek szülei a társadalmi beilleszkedés folyamatának különböző szintjein helyezkednek el.
A vizsgálódás első színterén, a hagyományos munkásterületen működő peremkerületi iskolánál kb. 30 fővel dolgozunk, lényegében állandó gyermekcsoporttal, 10-14 éves korig. (Heti egy délután)
Az új lakótelepi objektumban 30-40 fős csoporttal működünk, nyitott műhelyrendszerrel, amely jelentősebb mobilitást eredményez, a gyermekek körülbelül húszas létszámú csoportja már megállapodott rendszeresen járó műhelytag, a körülbelül húszas létszám pedig folytonosan változó anyag, mely a "műhelysor" különböző tevékenységformái közt válogat, vándorol, kihasználva a különböző műfajok adta széles önkifejezési, alkotási lehetőséget. (Rajzolás, festés, szövés, textilfestés, agyagozás, tűzzománc készítés, linómetszés, sokszorosítás, falfestés, fémművesség, stb...)
Vizsgálódásunk homlokterében mindkét csoportnál a hátrányos helyzetű gyerekek tevékenysége van. E csoportok munkája azonban szoros összefüggésben van a többi, nem hátrányos helyzetű gyermek tevékenységével, mivel a gyermekek együtt dolgoznak, munkájuk műhelyszellemű közösségben bonyolódik, ahol a gyermekek és a vezető pedagógus emberi és művészeti, szakmai értékrendje azonosul egymással.
Kezdetben azt hittük, hogy a cigánygyermekek képességfejlettségi állapota összefüggésben van környezeti helyzetükkel. Később kiderült, hogy - bár a környezet pozitív változása kétségtelen növeli a képességszintet - e gyermekek rendelkeznek olyan speciális pozitív adottságokkal, melyeket a képzőművészeti képességek fejlesztésénél feltétlenül figyelembe kell vennünk. Egyúttal reméljük, hogy a transzferhatás érvényessége alapján az iskolai nevelés-oktatás más területein is fejlettebb képességszintek alakíthatók ki e hátrányos helyzetű gyermekeknél. Vissza

Tartalom

Képességfejlesztés - kreativitás 5
Gyermeki önvallomások - műhelyvezetői elemzések 7
Divergencia a gyermeki alkotótevékenységben 13
A kreativitás folyamata: szövés 18
A kreativitás főbb összetevői: egy animációs film születése 20
Dallamkincs és képi ábrázolás 23
Szabad asszociációk 25
Színhasználat 27
Kollektív alkotás 36
Irodalom 47
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv