776.635

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása és hasznosítása

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 270 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-806-9
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.

Előszó

Ennek a könyvnek a feladata a környezetvédelmi szempontból jelentős élelmiszeripari szennyvizek tisztításával és elhelyezésével kapcsolatos szennyvíztechnológiai és szennyvízöntözési kérdések... Tovább

Tartalom

ELŐSZÓ.........9
A szennyvíztisztítás és az iszapkezelés technológiai alapjai
(Dr. Horváth Imre)
A szennyvizek mennyiségi és minőségi jellemzése...............................13
Értékelés technológiai szempontból .........................................13
Matematikai-statisztikai értékelés ..........................................21
Mechanikai szennyvíztisztítás ..............................................25
A mechanikai szennyvíztisztításról általában .................................25
Szennyvizrácsok..........................................................26
A gravitációs úton történő mechanikai tisztítás elméleti alapjai .................28
Homokfogók ............................................................34
Ülepítők ................................................................40
Biológiai szennyvíztisztítás .................................................48
Eleveniszapos szennyvíztisztítás.............................................49
Az eljárás alapelve.....................................................49
A tisztítási technológia főbb változatai ...................................50
Az eleveniszapos rendszerek fontosabb jellemzői............................58
Csepegtetőtestes szennyvíztisztítás ..........................................71
Az eljárás alapelve......................................................71
A tisztítási technológia főbb változatai ....................................72
A csepegtetőtestes rendszerek fontosabb jellemzői...........................76
Iszapkezelés..............................................................79
Az iszapkezelés jelentősége és szükségessége..................................79
A szennyvíziszapok jellemző tulajdonságai ...................................80
Mennyiségi jellemzők ...................................................81
Fizikai jellemzők .....................................................83
Kémiai (fizikai-kémiai) jellemzők .........................................86
Biológiai jellemzők .....................................................88
Az ipari szennyvizek hatása..............................................88
Iszapsűrítés ...........89
A sűrítés elvi alapjai, osztályozás .................................................39
A gravitációs sűrítést befolyásoló főbb változók ................91
A gravitációs sűrítők méretezésének alapjai ...............................91
Flotációs sűrítés............................92
Sürítőberendezések kialakítása .......................93
Anaerob iszapstabilizáció (rothasztás) .........................94
Az iszaprothasztás elvi alapjai ..............................94
A rothasztási folyamat fő lépcsői ......................95
A rothadási folyamatokra ható főbb tényezők.....................97
Méretezési alapelvek .....................100
Rothasztók kialakítása .......................102
Acrob iszapstabilizáció ...........................103
Az aerob iszapstabilizáció alapelve...................................104
Az aerob iszapkezelés technológiája...............................105
Az acrob iszapstabilizáció műtárgyai és gépi berendezései .........................106
Néhány méretezési alapadat.....................................106
Különbségek az aerob és az anaerob iszapstabilizáció között ........................107
Költségtényezők, gazdaságosság...................108
A biológiai szennyvíztisztítás fajlagos költségtényezői......................108
A lakosegyenérték és a telepköllségek kapcsolata ..........................................111
Az élelmiszeripari szennyvizek kezelése és tisztítása
(Dr. Bartha István-Dr. Horváth Imre-Dr. Toókos Ildikó)
Az ipari, ezen belül az élelmiszeripari szennyvizek osztályozása. A szennyvizek főbb hatásai
(Dr. Horváth Imre) .......................113
A szennyvizek előkezelése ......................115
Kiegyenlítő medencék...........................115
Semlegesítő berendezések.............................117
Úsztatóberendezések (zsírfogók, olajfogók stb.).............................118
A húsipari szennyvizek tisztítása (Dr. Toókos Ildikó) ............................124
A baromfi- és húsipar jellemzése......................................124
Vízfelhasználási, szennyviztermclési és szennyvizminöségi adatok...................125
A vízfelhasználás, a szennyvíztermelés és a szennyezettség csökkentésének lehetőségei................129
Baromfivágás és -feldolgozás ...........................130
Vágóhidak és húsfeldolgozó üzemek ................................132
Szennyvíztisztítás ......................134
Előtisztítás ...................I34
Biológiai szennyvíztisztítási eljárások...........................................135
Javaslat a szennyvíztisztítás megoldására magyarországi körülmények között...................148
Tejipari szennyvizek tisztítása (Dr. Toókos Ildikó) ...................................151
Az iparág jellemzése .............152
Vízfelhasználási, szennyviztermelési és szennyvízminőségi adatok...................152
A vízfelhasználás, a szennyvíztermelés és a szennyezettség csökkentésének lehetőségei - melléktermék-hasznosítás .....................154
Szennyvíztisztítás ....................156
Előtisztítás .........156
Biológiai tisztítás ......................157
Javaslat a szennyvíztisztítás megoldására magyarországi körülmények között ..........165
Konzervipari szennyvizek tisztítása (Dr. Toókos Ildikó) ............................167
Az iparág átfogó jellemzése........................167
Vízfelhasználási, szennyvíztermelési és szenny vízminőségi adatok...........................168
A vízfelhasználás, a szennyvíztermelés és a szennyezettség csökkentésének lehetőségei................172
Szennyvíztisztítás ..................................176
Biológiai szennyvíztisztítási eljárások............................................................176
Javaslat a szennyvíztisztítás megoldására magyarországi körülmények között ..................185
Cukoripari szennyvizek tisztítása (Dr. Toókos Ildikó) .....................186
A cukoripar jellemzése .........................186
Vízfelhasználási, szennyviztermelési és szenny vízminőségi adatok.........................187
Cukorgyárak vízgazdálkodása és a szennyvizek tisztítása....................................189
A különböző vízkörök működése és az előálló szennyvizek kezelése ..................190
A kibocsátott szennyvizek tisztítása .................................192
Javaslatok a szennyvíztisztítás megoldására magyarországi körülmények között..........................196
Szeszipari szennyvizek tisztítása (Dr. Bartha István) ............................197
A szeszlepárlók .......197
Borászati üzemek..........................202
Üdítőital-gyártó üzemek.................................203
Söripari szennyvizek tisztítása (Dr. Bartha István)........................................204
Az üzemi technológia rövid ismertetése a szennyvízkezelés szempontjából .................204
A szennyvizek mennyisége és minősége......................205
A csatornázás rendszere a sörgyártó üzemen belül ..................................207
A szennyvíztisztítás technológiai lehetőségei............................207
A keményítőgyártás szennyvizeinek tisztítása (Dr. Bartha István) ...........................209
Burgonyakeményítő-gyártáskor keletkező szennyvizek és a technológia rövid ismertetése ..........209
Kukoricakeményítő-gyártáskor keletkező szennyvizek és a technológia rövid ismertetése ..........213
A burgonyafeldolgozó ipar szennyvizeinek tisztítása (Dr. Bartha István)......................216
Malomipari szennyvizek tisztítása (Dr. Bartha István).................................218
Növényolaj-feldolgozó és margaringyártó üzemek szennyvizeinek tisztítása (Dr. Bartha István) 221
Az élelmiszeripar szennyvizeinek mezőgazdasági hasznosítása
(Dr. Vermes László)
A mezőgazdasági szennyvízhasznosítás célja és jelentősége ........................225
A szennyvizek technológiai előkészítése az öntözéses hasznosításra .................227
Mechanikai előtisztítás......................228
Kémiai kezelés...................................................................229
Átmeneti tárolás .................................................................229
A szennyvízhasznosítás általános szempontjai ..........................................232
Vízminőségi és egészségügyi szempontok...........................................232
Műszaki szempontok .............................................................236
Agrotechnikai szempontok .......................................................241
Gazdaságossági és szervezési kérdések...............................................245
Az egyes szennyvízféleségek jellemzése a mezőgazdasági hasznosítás szempontjából....................247
Az élelmiszeripar szennyvizei.........................................................249
A mezőgazdasági szennyvízhasznosítás hazai lehetőségei............................263
Befejezés (Dr. Horváth Imre) ...................................267
Összefoglaló jellegű szennyvíztechnológiai szakkönyvek és kiadványok ..........269
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása és hasznosítása Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása és hasznosítása Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása és hasznosítása Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása és hasznosítása Élelmiszeripari szennyvizek tisztítása és hasznosítása

A borító kissé kopott, töredezett. Néhány lapon aláhúzás látható.

Állapot:
2.900 ,-Ft
15 pont kapható
Kosárba